Jako dodatek do zupy zaproponowałem Wam prażone pestki słonecznika. Ale możecie również przygotować go z pestkami dyni. A dla tych co nie przepadają za ziarnami i pestkami polecam przygotowanie razowych grzanek. Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 duży seler 2 pietruszki (korzeń) 6 średnich ziemniaków 1 por 2 średnie białe cebule
kulinarnyJasałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów. Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi. Na dodatek jest skarbnicą kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w ciągu. Prawdziwa perła wśród kasz! Jeśli do tego pory nie mieliście
Ostra na Słodkozostaną po ugotowaniu zupy. Tym razem zrobiłam farsz bez dodatku mięsa, z jajek połączonych z warzywami i serem. Bardzo fajna odmiana, spróbujcie koniecznie. KROKIETY z FARSZEM z WARZYW I JAJEK Składniki: (7-8szt) naleśniki: 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl mąki szczypta soli 3 łyżki oleju farsz: 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 75 g sera
Bon appetit mon amieporze kapusta jest niezastąpiona w w domowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!. Ciasto: ****************** 50 dag.mąki 2 jajka sól 2 łyżki oleju Ok.1 szklanki ciepłej wody Farsz: ********************** 60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy 1 sucha bułka 1 żółtko 2 cebule
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Warzywa obieramy, pieczarki kroimy w małe kawałki i wszystko razem wkładamy do rosołu. Dodajemy listek, ziele angielskie i stawiamy na kuchnię. Gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieporze obiadowej, bo jest czym się zachwycać. Zobaczcie sami, poniżej fotorelacja! :) _________________________________________________________________ TRAFIK - Skwer Kościuszki 10 - Marzenie wszystkich mieszczuchów! Można tu przyjść zarówno na samotną, poranną, aromatyczną kawę ze świeżą gazetą, lunch w środku dnia, jak i późną kolację w gronie przyjaciół. [źródło: www.kulinarnagdynia.pl ] W ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa
Grunt to przepis!Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por, pietruszka, cebula) 2 łyżki suszonego
Smaczne Potrawykanapki, do sosów, zup, albo po prostu do zjedzenia ich w całości bez dodatków ;) Dziś jednak postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad. Taki pomidorowy sos ziołowy z ryżem jest idealnym rozwiązaniem na lato. Zapraszam serdecznie. Składniki: (na 3-4 osoby) około 450 g pomidorów * 1 łyżeczka soli ziołowej firmy Rafex około 1 1/2 łyżki posiekanego pora 1 średnia cebula szczypta
Słodkie okruszkizupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki ryb są dowolne, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada(...)okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część pora- 500g pomidorów- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję
Smaczne Zdrowesiebie trochę lubczyku czy świeżego czosnku, ale nawet i bez tego byłoby nieźle. Zapraszamy zatem do przepisu. Potrzebujemy: ok. 1,25 kg łopatki wołowej 2 marchewki 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 2 garście gałązek świeżego lubczyku 1 łyżka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego przyprawa do mięs Knorra W czajniku gotujemy wodę. Piekarnik nagrzewamy(...)sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz
Marder&Marder ManufactureCzy warto kupić maszynę do lodów lody i mrożone desery bez wysiłku. Czy warto kupić maszynę do lodów, skoro niezależnie od pory roku jakieś lody zawsze
Cztery FajeryTrochę przedsmak świąt, trochę próba generalna przed barszczem wigilijnym, a trochę na rozgrzewkę. Łapcie łyżki i chodźcie jeść! Składniki: 250 g suszonych grzybów (2 garści) 2
GRUBY WAŁEKWygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki
To co kochamSKŁADNIKI: ( 6 porcji ) 1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody 3 marchewki korzeń pietruszki
Atlas SmakówPlacki z kukurydzą, Edyta Guhl. Sobotni poranek jest najprzyjemniejszy w całym tygodniu. Uwielbiam długie wylegiwanie się w łóżku z kubkiem kawy i gazetami, oraz późne śniadanie
dolcevitainmykitchenPolecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić
Różowa kuchniaPożywna, smaczna a przede wszystkim dietetyczna zupka przygotowana w woku. Kolorowa bomba witaminowa w sam raz na lekki, wiosenny posiłek. Składniki 500 ml wody 1 szkl
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzygotowywanie zupek dla niemowlaka bywa inspirujace;) W ferworze gotowania i miksowania zrobiłam krem z brokułów. Dziewczyński - bo z różową chmurką ze śmietany. Składniki pół paczki mrożonych
Kulinarne InspiracjeWczoraj podałam przepis na zakwas na żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750
Na słodko lub wytrawnie