zupa z porów - 5432 przepisów (strona:252/363)

ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI 159

wyszukane, nie są drogie a ich smak..mniamm uszczęśliwi każdego łasucha.  Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak.  Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw.  Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem wśród innych.  Dlaczego? Pęczak jest bardziej zwarty, jest większy, i bardziej(...)zmienia smaku, zapachu dań.  Jest bardzo zdrowa. Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci.  SKŁADNIKI: 2 torebki kaszy pęczak 1 pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia  Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego

Gotowanie Patki
Zimowa sola sauté 168

pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup

Ratunku obiad
Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 199

bulionówki z lodówki.  Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki  świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą(...)zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki

Apetyczna babeczka
OMLET ZE SZPARAGAMI I POMIDORKAMI 123

Omlet śniadaniowy na słono z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. A do tego pyszne i zdrowe! Taka śniadanie jest

Kuchnia MagdaLeny
Zakwas na barszcz biały 290

sprawdź! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały , tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas . Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki(...)innych składników (np. czosnek i majeranek), by podkreślić głębie jego smaku. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na zakwas na żurek oraz przepis na domowy żurek , tak więc teraz pora na domowy zakwas do barszczu białego . A Wy? Co wolicie na Wielkanoc? Żurek czy barszcz biały? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas na barszcz biały – Składniki: 5 czubatych łyżek mąki pszennej

Kulinarne Przeboje
Pomidorowa zupa z fasolką szparagową 91

Świetny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Zawsze po weekendzie nam coś zostaje. Zgodnie z maksymą gotuję, nie marnuję, obmyślamy nowe propozycje na zagospodarowanie produktów. Składniki 150

R'n'G Kitchen
Rosół z kurczaka 131

moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder(...)marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą

Czerwień i błękit
flaki po warszawsku 207

                                    flaki  Wołowe flaki z esencjonalnym 

Miód i pieprz
Pieczone kotlety schabowe z serem i pomidorami 146

Na ten przepis przypadkiem natrafiłam  tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się

kuchnia doski
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 162

por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę.Wystudzone

Wypisz Wymaluj
Czysty barszcz czerwony 163

Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka

Magiczne Życie Marty
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 171

żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku, a dodaję go przede(...)zbiorów jesiennych. Zostało jeszcze kilka dni, żeby się nią nacieszyć. Można ją również zamrozić i cieszyć się jej dodatkiem do obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

bistro mama
Gładzica gotowana - flądra gotowana 124

kawałek selera, por, 3 -4 cebule, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 – 3 listki laurowe, sól, „ Ugotować w dużej ilości wody smak z włoszczyzny i korzeni, kładąc marchew, kawałek selera, pora, parę cebul, kilka ziarenek pieprzu i parę listków bobkowych. Oczyszczone starannie ryby wypłukać, osolić i pozostawić tak na godzinę. Kiedy już smak przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby(...)osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował. Po ugotowaniu wyjąć ostrożnie na półmisek i podawać z gotowanymi kartoflami, smak zaś użyć na czystą lub zabielaną zupę. Flondry w ten sposób przyrządzone są wyborne i nadzwyczaj delikatne w smaku, niczem pstrągi ”. Gładzica jest jeszcze delikatniejsza

królestwo garów
Przepis na krem szparagowy z kwiatami jaśminu 159

herbacie jaśminowej – produkując ją, miesza się liście czarnej herbaty z kwiatami jaśminu. Ale herbata ta kojarzy nam się raczej z Azją, niż z pięknie kwitnącym o tej porze roku jaśminem w każdym parku w Polsce W kwiatach obecny jest olejek jaśminowy (to on trafia do perfum), który w kuchni jest egzotyczną przyprawą do potraw z mięsa i drobiu. Można(...)też wykorzystywać do różnych wypieków. W moim przepisie jaśmin jest delikatnie obecny, nadaje kremowi ze szparagów zaskakującego i nieoczywistego aromatu. Oczywiście, jeśli spękacie i nie dodacie jaśminu do zupy, to ten przepis nadal jest przepisem na pyszny krem szparagowy Zielone szparagi to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych, są delikatniejsze i bardziej wyraźne w smaku niż szparagi białe. W większości przypadków

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania