zupa z porów - 5432 przepisów (strona:257/363)

Pierogi z mięsem wołowym 175

pieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek bulionu wołowego Okrasa: o lej 1 duża cebula sól do smaku Dodatki do gotowania mięsa: 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki(...)godziny.  Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów. Wykonanie farszu: Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia.  Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa.  Do mięsa dodajemy zeszkloną cebulę. Dolewamy około

Smak mojego domu
Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem 216

warzywo. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niego przyrządzić chipsy pieczone w piekarniku ( uwaga, można zjeść ich całą miskę!), przygotować pesto do makaronów czy gnocchi, lub wykorzystać w zupach czy daniach jednogarnkowych typu kaszotto czy pęczotto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego zdrowego warzywa, warto go zakupić i przygotować to danie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc(...)jarmużem i kalafiorem porcja dla 2-3 osób Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru

Jaglusia
Kryzysowa wigilia 180

przeszła do języka potocznego jako określenie czegoś lub kogoś nadmiernie ustrojonego, funkcjonowała jako kult drzewa i była obecna w różnych formach przy okazji takich czy innych świąt.  Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia(...)trzymane przy stole było przygotowane dla ducha jakiegoś przodka. Problem w tym, że aby zobaczyć takiego ducha trzeba się wspomóc substancją halucynogenną. Tą rolę odgrywały grzyby, które od tej pory są zawsze na wigilijnym stole.  Składniki: - wędzone jabłka - grzyby suszone Wykonanie: Zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej godzinę. Jabłka wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz

Kryzysowa Książka Kucharska
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 201

klarować wywar? Możesz w ogóle tego nie robić, jeśli tylko jego mętny wygląd w niczym Ci nie wadzi. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru oraz zastosowania białka kurzego. Klarowny wywar drobiowy. Etap I Ciśnienie: Niskie Czas(...)Porcji: ok 2 litry wywaru JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 korpus drobiowy, 2 skrzydełka drobiowe, oczyść i umyj w zimnej wodzie 1 por, biała część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru

Szybko Szybkowar
Krem z dyni 185

Sezon na dynię rozpoczęty. Dynię uwielbiam, jej cudowny smak i kolor, wszystkie potrawy z dynią są świetne, warto po nią sięgać, kiedy jest na nią sezon

Smaki Przyprawy i Kolory
Krem brokułowy 191

Szybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy  ;) Kremu wychodzi z tych

Różne smaki w kuchni
Rosół z kury 151

Zupa, którą najczęściej podaję jako pierwsze danie, chyba że daję tyle mięsa i warzyw oraz makaronu na porcję, że wystarcza na parę godzin Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu! Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany(...)koperkiem lub natką. Składniki: 1 cała kura, ew. połowa kury 3 pietruszki 7 marchwi 1 seler połowa pora, biała część 2 większe cebule przyprawy: 4 listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego ok. 4,5 l wody świeży pęczek natki pietruszki sól, lubczyk oraz świeżo zmielony pieprz do smaku opcjonalnie: pęczek świeżego lubczyku zamiast suchej przyprawy do podania: makaron i świeży

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa 181

Składniki: porcja rosołowa 1/2 pora (jak duży to 1/3) 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka 2,5 litra wody 0,5 litra przecieru pomidorowego 3-4 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie:  Porcję rosołową myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko posolić i zagotować. Z powierzchni wody zbieramy "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy jakieś 20 minut. Następnie(...)dodajemy obrane jarzyny i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Wyjmujemy mięso i warzywa, a do wywaru dodajemy przecier pomidorowy (jeśli nie chcemy zupy zbyt kwaśnej to dodajmy mniej przecieru i odwrotnie jeśli wolimy dobrze kwaśną to więcej),całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKI I MŁODEJ WŁOSZCZYZNY 179

mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło 15 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, śmietankę, koperek i pietruszkę. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Zupa najlepiej smakuje na następny dzień

KuchcikoweLove
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 177

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,  bądź kupiony przecier z pomidorów.  Ale można go przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli Pomidory(...)umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając. Około 15-25 minut. Teraz pora na tę najmniej przyjemną część. Masę należy przetrzeć przez sito. Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek i skór. Można jeśli macie wyciskarkę, przecisnąć przy jej użyciu świeże pomidory. Polecam! 10 minut pracy

potrawyregionalne
Syta zupa z dyni i soczewicy 163

Powiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta.  Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny. No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby(...)dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz por obrać i pokroić w podobnej wielkości cząstki. Soczewicę przepłukać. Zalać wodą

kawawszklance
Porzeczka smakuje- produkty firmy SYS 180

przejadają :P Moim zdaniem, warto pomyśleć o tych daniach, bo pomogą Wam zaoszczędzić dużo czasu i będziecie mogli cieszyć się wymarzonym urlopem, nie spędzając go w kuchni ;) Do tej pory wypróbowałam kilka produktów i jestem bardzo zadowolona, bo przygotowanie jest bajecznie proste a dania bardzo smaczne.  Jedyną rzeczą, do której mam zastrzeżenie, jest to że na  niektórych opakowaniach(...)obiedzie ;) Poniżej mam dla Was kilka zdjęć dań które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek ;) Te i więcej produktów znajdziecie na stronie Firma SYS- Dania Babci Zosi . Można

Czerwona Porzeczka
Krem ze smażonych borowików z suszoną śliwką. 218

domu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem(...)gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy,  wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty

BaRepas
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 248

Zostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach,  szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Rosół jest wspaniały na przeziębienia, jedząc go nabieramy sił  i przenosimy się w czasy dzieciństwa. A jak już mowa o dzieciach, to właśnie(...)święta.    Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej cebuli 2-3 szt. suszonych grzybków 3 liście laurowe firmy KAMIS 6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS 6 ziarenek pieprzu około 1/2 łyżki soli morskiej natka

potrawyregionalne
Zupa chrzanowo - ziemniaczana wg Aleex 132

Toma oraz Megan - tajemniczej blondynki mieszkającej z mężem, Scotem, w sąsiedztwie. Rachel każdego dnia oszukuje otoczenie, że dojeżdża do pracy w Londynie. W tym celu codziennie o tej samej porze wsiada do podmiejskiego pociągu, a podczas podróży obserwuje przez okno domy oraz ludzi. Ma swoich ulubieńców. Patrzy na nich codziennie, gdy pociąg zatrzymuje się przed semaforem. W głowie układa scenariusz(...)innym? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w książce. Gorąco polecam. A ponieważ po nocnym czytaniu nie miałam siły, aby siedzieć zbyt długo w kuchni, sięgnęłam po przepis Wkn na zupę chrzanowo - ziemniaczaną. Robiłam ją już wcześniej według opisu autorki, ale wtedy nie zachwyciłam się nią. W smaku była niezła, ale… No właśnie, to „ale” musiałam przemyśleć. I znalazłam powód swojego

W mojej kuchni
Gulasz z gęsi. 162

Moja propozycja na gęś inaczej. Można wykorzystać kawałki mięsa po które nie za bardzo każdy sięga. Jak piekę w całości to zawsze dużo zostaje nikomu się

Kuchnia Pokoleń
Prosty Domowy Ramen 141

Ramen, ostatnio chyba jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup, które pojawiają się na naszych stołach, ale również w różnych restauracjach azjatyckich. Najprostszym określeniem ramenu, jest porównanie go do naszego rosołu, ponieważ jest mięsnym wywarem z dodatkiem makaronu. To jednak dodatki na bazie, których jest przygotowywany sprawiają, że jest naprawdę wyjątkowy w smaku i kusiłabym się o stwierdzenie, że jednak w mojej(...)klasyfikacji rosołów wiedzie prym. Zdecydowanie warto spróbować :) Składniki: duża pierś z kurczaka duża kość wieprzowa 3 duże marchewki 3-4 szalotki 10g suszonych grzybów shitake por ok 4cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego jasnego opakowanie (500g) ugotowanego makaronu ramen główka czosnku Dodatki: pęczek szczypiorku płat nori 4 ugotowane na twardo jajka pak choy posiekana do podania łyżka oleju sezamowego

ChilliJemy
Szparagowy krem podany z jajkiem, camembertem i grilowanym kurczakiem 188

Błyskawiczny, pyszny, intensywny i bardzo, ale to bardzo wiosenny. Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się

Cook&Love
Zupa jarzynowa z metką 146

I tutaj zaczynają się u nas schody :P ale po co mówić co to pływa :D Bosze! Mięcho, to mięcho :P Surowe czy jakie tam inne

R'n'G Kitchen
Zupa-krem z kukurydzy 147

masło i dodajemy czosnek, kukurydzę, starty imbir, tymianek i kurkumę. Podsmażamy trochę i dodajemy do gotującego się bulionu. Trochę podsmażonych ziaren kukurydzy zostawiamy. Dodamy na koniec w całości do zupy na talerzu. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i podajemy na talerze. Do każdego talerza dodajemy kilka/kilkanaście ziaren kukurydzy (odłożonych wcześniej(...)dlatego tak marudzę :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 129

dokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy mi na typowo regionalnych/zagranicznych potrawach, które mogłaby skosztować podczas podroży po Europie ;) (marzenia:)) ostatnio chodzą(...)dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść? zdecydowanie kaszanka i kiełbasy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 280

brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone(...)niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest

Chilli Czosnek i Oliwa