Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta
Darcia w kuchniZapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła
Kuchenne WariacjeBardzo często w wielu przepisach można natknąć się na nieco problematyczny składnik: bulion. Problematyczny dlatego, że oprócz dania, które akurat chcemy zrobić musimy jeszcze na jego
Marder&Marder Manufacturenajlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości(...)ogniu czekamy do momentu zagotowania wody. Podczas gotowania powstanie brunatna szumowina, którą należy zdjąć z powierzchni. Nie należy jednak tym przesadzać, bo wbrew pozorom może to doprowadzić do zmętnienia zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by "uspokoić" płyn, po czym
Kuchenna Kontrrewolucyapokrojonych w kostkę 1/3 szkl. korzenia pietruszki pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/2 szkl. marchewki pokrojonej w drobniutką kosteczkę 2/3 szkl. korzenia selera pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego majeranku czarny pieprz 1 łyżka cukru Fasolę zalej(...)fasoli dorzuć wszystkie warzywa i starte buraki. Doprowadź do zagotowania i gotuj nadal pod przykryciem około 30 minut. 2 minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut
Delicious Placewarzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów
Ugotowane pozamiatanewarzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów
Ugotowane pozamiatanesmaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania. Jak Wam podoba się mój pomysł ? Obiad pierwsza klasa, wyszły takie, że…Łoooo! #lowicz Składniki: ½ kg świeżych flaków wołowych(...)świeżej dyni 15 dag chudego wędzonego boczku 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 2 marchewki 1 łyżka startego selera 1 cebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania
Wanilia i Kardamongołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek
Fabryka pomysłówkolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem:) Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 6 podudzi z kurczaka 5 marchewek 5 pietruszek 1 seler 2 cebule połowa pora natka pietruszki - pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu) 2 łyżki lubczyku 4 goździki 4 liście laurowe łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ziela angielskie sól, pieprz, 6 młodych(...)przygotowany pełen garnek wygląda tak: Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny. Po trzech godzinach gotowania na wolnym ogniu dodajemy natkę pietruszki (grubszy umyty pęczek, trochę zostawiamy do udekorowania zupy na talerzu) i lubczyk, zostawiamy do "pyrkania" na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Pyrkanie, czyli delikatne podgotowywanie które nie dopuszcza do wrzenia. Jeśli chcę, by mój rosołek
Zasmakuj Kuchniwegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu. Po ugotowaniu odcedziłam wywar, dodałam do niego wszystkie białe warzywa i cały topinambur, całość zmiksowałam, podgrzałam(...)bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu
Mango PapajaBorówka amerykańska jest coraz popularniejszym, lubianym i bardzo zdrowym owocem. Zawarte w niej witaminy i minerały chronią przed chorobami serca, mają działanie antynowotworowe, wzmacniają układ kostny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadelikatna zupa, która podobnie jak rosół w niedzielę, pojawić się może na Waszych stołach. Tym bardziej, że sezon już rozpoczął się. A co kryje się pod nazwą UNNNMS? U Nas Nic Nie Marnuje Się…Dlaczego? Nie ze skąpstwa. Lubimy produkty „wykańczać” do końca. Składniki 1 głąb brokułu 200 g łodyg białych szparagów 3 młode marchewki 1 pomarańczowa papryka por (biała
R'n'G Kitchenpolska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie, a także doskonale rozgrzewa w zimne dni. Składniki: Rosół: 2 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 300g szponder (żeberko wołowe) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 12 cm pora
Szalona Kuchnia EwelinyNiezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki
Szalona Kuchnia Eweliny