zupa z porów - 5432 przepisów (strona:251/363)

Papryka, właściwości i zastosowanie 127

kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por

Pomysłowa kuchnia
Rosół domowy 119

zupa na niedzielę. Ale przecież nie musi to być nudne! U nas rosół jest nie tylko z makaronem nitki, ale też lubimy z makaronem w kształcie kokardek. A wy jak robicie? Tradycyjnie, czy urozmaicacie ? :) #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: 2 skrzydełko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 2 natki pietruszki, kawa kawałek pora kawałek selera 1 niewielka

Gotuj z Mąką
Risotto z grzybami leśnymi. Danie jednogarnkowe. Smaczne, zdrowe, sezonowe, wegetariańskie. 188

zup, sosów i jako dodatki do innych potraw. Grzyby dostarczają witamin A, B1, B2 oraz niewielką ilość witaminy C. W grzybach znajduje się też białko, obniżają one poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni, stawów.  Tak więc korzystajmy z darów natury i zbierajmy grzyby, wszak nasze lasy obfitują w nie, a teraz jest doskonała pora na ich zbiory

Naturalna Kuchnia
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 467

przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej w naszej diecie. Ziarna, w zależności od odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika.  Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich

peanutbuttermonster
Rosół z włoskimi akcentami 177

żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną porcję)ok. 150 g tartego parmezanu2(...)jedynie delikatnie „pyrkać”,9.      przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe białko, ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Kwasówka grzybowa – kuchnia podkarpacka 264

rodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje(...)kwasu z kiszonej kapusty 3 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany kilka suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub prawdziwków) sól pieprz Gotujemy wywar z warzyw (np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 opalona na ogniu cebula) i grzybów. Kiedy grzyby zmiękną wyciągamy je razem z warzywami. Do gotującego się wywaru wlewamy stopniowo kwas z kiszonej kapusty i kosztujemy (ilość

Trzeci talerz
ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 171

samą fasolową jak i grochową (popularną grochówkę). U mnie 2w1, czyli fasolowo-grochowa (taki kompromis, każdy ma to, co lubi, jedni wolą fasolową, inni grochową, stąd fasolówko-grochówka), najlepsza zupa na świecie. Ja przygotowuję od razu dużą porcję, zajadamy 2-3 dni, z dnia na dzień jest coraz lepsza. Gdy zdarzy się, że zostaje jej więcej w drugim dniu(...)nasion strączkowych (u mnie ok.350g fasoli, mieszane 2-3 rodzaje +250g grochu żółtego, niełuskanego) - 3 łodygi selera naciowego - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - kawałek białej części pora - 500-600g obranych ziemniaków - wędzona szynka, boczek, itp. ilość dowolna, u mnie dość sporo, bo przeważnie ok. 1 kilograma (ale wystarczy niewiele, tyle, by dało smak) - 2-3 liście

Smaczne Zdrowe
Sałatka bomba witaminowa 126

Sałatka bomba witaminowa to zdrowa i pyszna propozycja na każdą porę dnia. Pożywna i soczysta,  doda energii i zaspokoi głód na długi czas, można ją

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krupnik na skrzydełkach z grzybami 111

Ponoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów 100 g kaszy

R'n'G Kitchen
Kołduny w rosole 90

Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta

Darcia w kuchni
Zupa krem z cukini z grzankami 123

Zapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła

Kuchenne Wariacje
Bulion drobiowy 119

Bardzo często w wielu przepisach można natknąć się na nieco problematyczny składnik: bulion. Problematyczny dlatego, że oprócz dania, które akurat chcemy zrobić musimy jeszcze na jego

Marder&Marder Manufacture
Po maminemu - najlepszy rosół świata 255

najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości(...)ogniu czekamy do momentu zagotowania wody. Podczas gotowania powstanie brunatna szumowina, którą należy zdjąć z powierzchni. Nie należy jednak tym przesadzać, bo wbrew pozorom może to doprowadzić do zmętnienia zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by  "uspokoić" płyn, po czym

Kuchenna Kontrrewolucya
Barszcz czerwony 114

pokrojonych w kostkę 1/3 szkl. korzenia pietruszki pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/2 szkl. marchewki pokrojonej w drobniutką kosteczkę 2/3 szkl. korzenia selera pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego majeranku czarny pieprz 1 łyżka cukru Fasolę zalej(...)fasoli dorzuć wszystkie warzywa i starte buraki. Doprowadź do zagotowania i gotuj nadal pod przykryciem około 30 minut. 2 minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut

Delicious Place
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 80

warzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów

Ugotowane pozamiatane
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 114

warzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów

Ugotowane pozamiatane
Flaczki pod francuską czapą 206

smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania.  Jak Wam podoba się mój pomysł ?  Obiad pierwsza klasa,  wyszły takie,  że…Łoooo! #lowicz Składniki: ½ kg świeżych  flaków wołowych(...)świeżej dyni 15 dag chudego wędzonego boczku 1 słoik  ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 2 marchewki 1 łyżka startego selera 1 cebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania

Wanilia i Kardamon
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 341

gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek

Fabryka pomysłów