Wiosna, wiosna ! Piękna pogoda sprzyja do rozpoczynania czegoś nowego,więc i ja postanowiłam spełnić swoje marzenia i nareszcie zacząć pisać bloga. U mnie dziś pyszna
Kuchnia z widokiem na ogródKotlety z indyka z cukinią i marchewką chodziły za mną od kilku dni. Dzisiaj poszłam do sklepu i kupiłam piękny udziec z indyka, skórę i kości wykorzystałam na zupę, połowę mięsa zmieliłam na kotlety, a resztę zostawiłam na zaś. Polecam też inne potrawy z indyka: – Rolady z indyka pieczone z rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk(...)zrobiłam pieczone kotlety z warzywami. Składniki na 12 sztuk kotletów z indyka z cukinią i marchewką 500 g udźca z indyka bez skóry 1 cukinia 1 marchew 1 mały por 1 łyżka oleju 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny Sól i pieprz do smaku Jak zrobić pieczone kotlety z indyka z cukinią i marchewką? Przepis krok
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiegające maluchy po kuchni zawsze staram się usprawniać pracę lub omijać długie czynności. Jedną z tych dłuższych czynności (za którą przyznam nie przepadam) jest siekanie kapusty. Do tej pory nie dało się tego obejść. Blender i urządzenia, które miałam w kuchni nie siekały a rozdrabniały, a przecież nie o to chodzi. Mąż… no cóż nie zawsze jest obecny(...)okazał się wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium . Wielofunkcyjny robot kuchenny Magmix 5200XL Premium nie tylko pomaga w siekaniu, krojeniu na plastry, ale również w miksowaniu, ubijaniu, przygotowywaniu zup, piure, warzywnych tagliatelle, ciast, a nawet wyciskaniu soków i przygotowywaniu moich ulubionych smoothie czy koktajli. Urządzenie jest niezwykle proste i intuicyjne w obsłudze. Poradzi sobie z nim każdy. Moja mama
Słodkie okruszkiSoczewiczanka. Jedna z moich ulubionych zup , ale na wsi smakuje jakoś inaczej, wyjątkowo dobrze. Może dlatego, że szybko się ją gotuje i jest pożywna, rozgrzewająca a to po grzybobraniu zawsze się przydaje. I pasuje do jesiennych okoliczności przyrody. Jak sobie tak urlopuję jesienią w wiejskiej chacie to tak jakbym była w innym świecie. Tam, z dala od miasta, życie płynie(...)inaczej, wolniej. Nic nie muszę i czuję się wolna. Chodzę do lasu kiedy chcę, w ogóle robię co chcę i kiedy chcę. Rytm wyznaczają tylko pory dnia i ew. pogoda za oknem. Czas wypełniają mi grzyby, jeśli oczywiście są, wędrówki po okolicy a wieczorem książki. Gotuję tyle żeby nie żyć tylko na kanapkach. Ma być szybko, prosto i smacznie. Warzywa
Smaczna PyzaViolaPassion Super sycąca zupa gulaszowa Polecam serdecznie do spróbowania , naprawdę pyszna . Pochodzi ona z Węgier w oryginale podstawowymi składnikami są: papryka, mięso cebula i smalec. GULYASLEVES taką nosi nazwę Ale wiadomo, im dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału. Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy. Czasem na dobre tak jak i tu. Składniki: 1 kg łopatki może być(...)wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec , albo olej 4 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 1 kostka wołowa 6 ząbków czosnku ( może być w proszku) 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżki
Viola cooks with passionkura rosołowa lub kurczak o wadze około 1,2 kg (mogą być również kawałki kurczaka) warzywa: marchew – około 200 g pietruszka – około 110 g cebula – około 80 g kawałek pora – około 50 g kawałek korzenia selera – około 60 g 2-3 gałązki koperku 2-3 gałązki natki pietruszki przyprawy: 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu czarnego sól, pieprz jeżeli lubimy(...)przekrawam na pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy. Całość zalewam zimna wodą. Gotowanie rosołu: Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować
Uwaga Babcia GotujeAromatyczny barszcz czerwony na zakwasie. Jest bogaty w smaku, o intensywnym kolorze. Idealny z uszkami lub do krokietów. Obowiązkowe danie na wigilijnym stole, przynajmniej w moich
https:KKuchniaMniamdawno za nami. Nadchodzi jesień. Od wielu lat, przez cały rok, staram się regularnie pić domowe koktajle. Na blogu przedstawiam pomysły, które zyskują nowych fanów każdego dnia. Do tej pory owocowe miksy przygotowywałam w starym blenderze kielichowym, plastikowym, który nie ukrywam nadawał się do wymiany. Od lat marzyłam o takim prawdziwym, stojącym blenderze kielichowym, szklanym, którego pojemność pozwoli mi przygotować(...)przygotowałam dzisiaj pierwszy, bardzo smaczny koktajl owocowo-warzywny. Blender stojący Amica BTK 5011 IN o mocy silnika 800 W pozwala na przygotowanie nie tylko koktajli. Świetnie poradzi sobie z zupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego kielicha to 1500 ml. Pokrywa blendera wyposażona jest w miarkę do odmierzania składników. To bardzo stylowy niezbędnik kuchenny każdej Pani domu. Elegancki
Moja smaczna kuchniaMając w ustach pyszny krem z pomidorów jedną nogą jestem w Toskanii :) Uwielbiam ten smak o każdej porze roku. Mam nadzieję, że też to poczujecie. Zatem zapraszam po przepis :) Składniki: bulion 5 pomidorów cebula ząbek czosnku bazylia przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryczka chilli, cukier grzanki Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni(...)dodajemy bulion przyprawiamy 1 łyżeczka cukru, sól ,pieprz ,oregano, papryczka chili wszystkie przyprawy według uznania. Ja dodałam dużo oregano. Gotować bez przykrycia. Można również dodać śmietanę kremówkę. Zupę rozlać na talerze udekorować świeżą bazylią posypać oregano. Podawać z grzankami :) Bon Appetit
KukuleczkiNa nowy rok proponuje – Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka z wędzonym kurczakiem Mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych, zawierające duże ilości białka i małe ilości tłuszczu
Gotowanie-ukWitam serdecznie Przepis jak przygotować barszcz czerwony wigilijny z kwasem buraczanym (kiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis
Uwaga Babcia GotujePrzyszedł czas na to co nas cieszy najbardziej o tej porze roku. Nie mówię wcale o słońcu, a chodzi mi o świeże warzywa prosto z ogródka :) Składniki: świeża botwinka 2 marchewki natka pietruszki świeży koperek 2 łyżki śmietany ziele angielskie liśc laurowy świeży seler pęczek świeżych liści lubczyku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 4 szklanki bulionu Przygotowanie: Buraczki obrać(...)tarce. Łodyżki drobno pokroić i zagotować razem z buraczkami do miękkości w bulionie, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucić lubczyk i seler. Pokroić marchewkę i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną dodać kwasek cytrynowy, sól i pieprz. Zaprawić śmietaną i opruszyć pietruszką i koperkiem. Uwielbiam podawane z młodymi ziemniaczkami. Smacznego
ChilliJemyBagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar
na gaziezamówiła tartę bezową z mascarpone i świeżymi owocami, Babcia Panna Cotte, a reszta Rodzinki to co ja :). Podsumowując. Na pewno trzeba sobie zarezerwować stolik, (przynajmniej w niedzielę, w porze obiadowej), jest miejsce, tzw."poczekalnia" dla gości bez rezerwacji, wygodne kanapy, ale można tam się zaczekać na wolny stolik. Z Szamotuł około godzinka drogi, po drodze, niedaleko restauracji, zauważyłam jedną(...)czułam się "jak w domu", właściciel miło wita gości i prowadzi do stolika. Obsługa uśmiechnięta i przyjazna. Jeżeli chodzi o czas oczekiwania na posiłki, bardzo szybko otrzymaliśmy dania. Zupa niemal natychmiast, potem wszyscy równo dania główne, na desery również długo nie musieliśmy czekać. Dania przygotowane ze świeżych, dobrej jakości składników, pięknie udekorowane i idealnie ciepłe. Ceny umiarkowane. Gospodarze restauracji
Trufelkowobrzoskwiń, nie miała więc wielkiego wyboru: siłą rzeczy jej życie kręci się wokół pysznego jedzenia, przygotowywanego głównie dla przyjaciół i rodziny. Kilka słów o książce... W książce "Pora na lunch" znajdziemy ponad 90 przepisów na niezwykłe lunche podzielone na 7 rozdziałów: 1. Na zdrowie! - niezbędny zastrzyk witalności, pełen witaminowych kombinacji, z naciskiem na to, co lekkie(...)chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem 3. Dla uwięzionych przy biurku - proste danie, które zjesz szybko, nie przerywając pracy, jak: zupa z czarnej fasoli, kanapka z wędzonym łososiem i selerem czy pasta z bakłażana 4. Plądrowanie w zakamarkach szafek i lodówki - dania z produktów, które zawsze warto mieć pod ręką
Kuchnia MagdaLeny