zupa z porów - 5432 przepisów (strona:268/363)

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI 185

Uwielbiam warzywne gulasze i bardzo często je przygotowuje. Taka miska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to danie, które syci, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu

Kukuleczki
KIMCHI: PRZEPIS 123

rzepy, cebuli, czosnku i imbiru. Kimchi potrawa.    W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa także składnikiem innych potraw takich jak zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi.     Zrobienie kimchi w domu jest naprawdę łatwe, jednak pracochłonne. Przygotowanie wszystkich składników zajmuje nieco czasu.  Kimchi najlepiej smakuje(...)SKŁADNIKI NA KIMCHI: 1 dużka główka kapusty pekińskiej, ok. 3kg 3/4 szklanki soli morskiej lub himalajskiej (ew. soli kamiennej do przetworów, niejodowanej) 2 główki czosnku, drobno posiekać 1 cały por, białą część przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki, liście posiekać. 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, posiekać 3 cebule, pokroić w kostkę 3 marchewki, pokroić w cienkie słupki

Moja Książka Kucharska
Zupa ogórkowa z ryżem 129

Jeśli jeszcze nie przyrządzaliscie ogórkowej z ryżem, macie okazję:) jest pyszna :) Ja robię albo z ziemniakami, albo z ryżem. Ale słyszałam od innych że robią i

Domowa Kuchnia u Mamy
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 138

Mientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY(...)użytych składników są trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według

Kuchnia Bazylii
Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem 134

Ostatnio wszystko robię w biegu, brak czasu to mój największy dylemat bo gdyby doba miała załóżmy 30 godzin ... oj byłoby o wiele łatwiej .... Ale moi drodzy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz czerwony -wegeteriański 167

Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w ogrodzie jest maciupenka i nie wiem czy w ogole przezyje,skoro w najblizszych dniach maja nas nawiedzic przygruntowe przymrozki.Do burakow nikogo przekonywac nie trzeba bo nie dosc,ze zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego(...)barszczu zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.Skladnik na 6 porcji:800 g buraczkow2 marchewki1 malutka piertuszkakawalek pora i selera2 ziemniakimalutka cebula,1 zabek czosnku5 ziarenek ziela angielskiego2 listki laurowe2 lyzki masla ghee1 lyzka maki1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smakujogurt lub smiatana i koperek -do przybrania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 271

pietruszki (wg upodobań) oraz 100 g tartej mozzarelli Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć , jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pokrojone pory i chwile dusić. Wsypać ryż i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce(...)potrzeby gorącą wodę. Na końcu dodać posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Z bakłażanów przekrojonych wzdłuż na pół wydrążyć środki (miąższ można zużyć do zupy kremowej z warzyw) i nafaszerować ryżem z warzywami. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową, przykrywając również wierzch. Piec do momentu aż bakłażany będą miękkie (sprawdzić widelcem). 10 minut przed

Czerwień i błękit
Suszenie i mrożenie liści warzyw 140

ładnymi liśćmi. Po umyciu i posegregowaniu suszę lub mrożę liście warzyw. W ten sposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy.  Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu(...)plastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo trwałe i zajmują mało miejsca w zamrażalniku. Składniki - liście jednego z wymienionych warzyw: liście selera liście pietruszki liście lubczyku koperek zielone części pora Suszenie: Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Liście oddzielić od dużych łodyżek. Jeśli będziesz suszyć liście pora, należy je pokroić bardzo drobno. Rozłożyć luźno

Codziennik Kuchenny
Domowa Przyprawa typu Vegeta 524

Większość kobiet,  które znam  (w zasadzie chyba wszystkie)  używa do doprawiania zupy gotowych przypraw typu Vegeta, Kucharek, etc. Staram się je grzecznie edukować o szkodliwości tych cudownych mieszanek. Ja moim dzieciom  nigdy nie podałam takiej przyprawy ani nawet sztucznej kostki rosołowej, z czego jestem dumna! Niestety wygoda użycia i mocnego efektu smakowego (glutaminian sodu) wygrywa(...)vegety czy jak kto woli mieszanki suszonych warzyw. Składniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków pęczek lubczyku lub gotowy lubczyk suszony z torebki 4 łyżki pęczek natki

IzaGotuje
Krokiet z farszem grzybowym 194

użyciem grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią , słoneczną , czy deszczową , nie istotne ..uwielbiam spacer po suchych , szeleszczących liściach i ten specyficzny zapach unoszący się w powietrzu ..kolorowa piękna pora roku . No a grzyby ..chyba niewiele jest rzeczy , które je wyprzedzają smakowo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych(...)brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Jesienna zupa dyniowa 124

Z czterech pór roku ulubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony na zakwasie 267

Koniecznie podany z uszkami lub pasztecikami, suszonym majerankiem, świeżym czosnkiem i udekorowany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i

Zasmakuj Kuchni
Rosół 155

W niektórych domach w niedzielę tradycyjnie musi być rosołek..u mnie takiej tradycji nie ma..ja gotuję wtedy kiedy mamy na niego ochotę ..ten rosołek akurat

Moje domowe kucharzenie
Krupnik na żeberkach 228

Ostatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę

Monia miesza i gotuje
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 221

boszcz” lub „bosc”*. Nie ma potrzeby dodawać „biały”. Jest to potrawa tak powszechna, że nie ma wątpliwości o jakim barszczu mowa. W tym regionie barszczu nie traktuje się jak zupy. Nie jest to też danie jedynie wielkanocne. W wielu regionach Polski, w tym również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury(...)zastąpiło ono skwarki. Do barszczu niekiedy dodaje się też ugotowane jajko lub swojską kiełbasę. Takie śniadanie jest syte, co dawniej pozwalało całej rodzinie na pracę w polu aż do pory obiadowej bez uczucia głodu. Kiedy ugotowano więcej barszczu, lub kiedy po powrocie z pola nie było czasu na gotowanie, gospodynie na obiad lub kolację podawały barszcz z gotowanymi ziemniakami

Trzeci talerz
Vege kotleciki jaglane z dynią 171

jesiennej chandrze i spróbujmy podejść do niej z dużą dozą optymizmu, a dostrzeżemy że może być piękna i wielobarwna. W aspekcie kulinarnym daje nam naprawdę duże możliwości. To idealna pora na wykorzystanie w kuchni świeżych, sezonowych owoców i warzyw i gotowanie wegetariańskich i wegańskich potraw, zgodnie z zasadą, że warto jeść to, co rośnie w danym regionie geograficznym. To sezon(...)zdrowiej. Moim ulubionym jesiennym warzywem jest oczywiście dynia i zawsze od września do listopada bardzo często pojawia się w mojej kuchni. To bardzo wdzięczne warzywo, które wykorzystuję do przygotowania zup, słodkich i wytrawnych wypieków, dań mącznych: kopytek, gnochi, pierogów i naleśników. Do moich ulubionych jesiennych przysmaków dołączają te oto wegańskie kotleciki z dynią. Gwarantuję, że choć są wegańskie, z pewnością

Smakowity Blog Kulinarny
Najlepsze książki o fermentacji 2016 163

marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal   „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce(...)dotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez produkowanie żywności, sezonowość i zachowywanie smaku typowego dla danej pory roku na później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki

Ugotowane pozamiatane
ZUPA - KREM Z ZIELONYCH WARZYW "ZIELONY MIX" 266

Pyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)porcji: - 2 większe cebule- 2 duże ząbki czosnku- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo mielony pieprz- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół

Smaczne Zdrowe
Tradycyjny polski rosół 310

różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz(...)kurzych serduszek 1 indycze udko 700 g wołowej pręgi 3 litry wody 3 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/2 bulwy średniego selera 1 duża cebula kawałek włoskiej kapusty 1 por 6 ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu sól 2 gałązki lubczyku 2 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewami

Kulinarne przygody Gatity
Udka duszone z warzywami 157

jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera Por (nie sprawdziłam ile sama dałam) Pół cebuli Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk Łyżeczka oliwy z oliwek Łyżka jogurtu greckiego Z mięsa pozbywamy się skóry (u mnie jedna została(...)wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy.  Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się

Mamuśka wraca do formy
Domowa Vegeta 435

Vegeta to przyprawa która bardzo często gości w naszych szafkach i w większości niestety zawiera pełno niezdrowych substancji. O wiele zdrowiej, smaczniej i taniej jest zrobić

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Flaki wołowe 200

Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak(...)jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w  proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lasagne z soczewicą i porem 195

zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego(...)przepisu: Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rosół z kury 196

Rosół lubimy ale nie gości u nas co niedziela ale raczej od święta. Rosołek zazwyczaj gotuje z wiejskiej kury bo taki najlepiej nam smakuje. składniki: 1

Monia miesza i gotuje
chłodnik z buraków 211

Ochłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny

na gazie
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 170

przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw(...)zegar i do garnków, uwikłaną myślami  czy zdążę na czas, czy obiad jest wystarczająco zdrowy i pożywny i odpowiedni na zasobność portfela? A, i czy pasuje do pory roku? Co będzie jeśli z roztargnienia sałata trafi na stół w środku zimy? Czy da się naprawić takie faux pas? Uff, potwornie męczące i dalekie od tego czym dla mnie jest

KUCHARNIA
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 580

przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część(...)pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji:- u mnie części odcięte od 6 płatów karpia- 1 marchew- 1 korzeń pietruszki- 1 łodyga selera naciowego- kawałek pora- sól- 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna)- natka pietruszkiMożna także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję.Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania