SKŁADNIKI: 800-1000 g wątróbek drobiowych 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 duże jabłko 1 por 3 duże cebule 5 ziarenek ziela angielskiego
ClauditteMissCookingobiad. Zupa gotowa jest dosłownie w pół godziny. Smaczna, aromatyczna, lekka i potrzebne jest tylko kilka składników. Taka zupka to dla mnie prawdziwy raj dla podniebienia, wyrazisty smak brokuła z delikatnie wyczuwalną nutą czosnku. Polecam wszystkim, szczególnie wtedy, kiedy macie bardzo mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku :) Składniki: * 1 średni brokuł * 1 większy ziemniak * 1 marchewka * kawałek pora (żółta część(...)garnku, dodać pora. Całość zalać wodą, dodać sól do smaku, wstawić do gotowania. Kiedy warzywa będą na pół ugotowane dodać brokuła podzielonego na mniejsze różyczki i całe ząbki czosnku. Wszystko ugotować, aż warzywa będą miękkie. Do kubka odlać część wody (należy ją zostawić, bo może się przydać do dolania po zmiksowaniu blenderem zupy na krem). Warzywa z pozostałą
Zrób to smaczniegrzybami! To cudowna pora na spacery w poszukiwaniu brunatnych grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż(...)gotowanie długie i skomplikowane nie miałam czasu. Przepis przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz króluje
Z Kuchni Do Kuchnijego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku(...)zwierzęcej) kiełki lub rzeżucha do podania (opcjonalnie) Marchewkę i pora pokroić na plasterki, ziemniaki w małą kostkę, czosnek na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę, pora oraz liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę – posolić i podsmażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty, często mieszając składniki. Dodać ziemniaki, czosnek i kontynuować smażenie przez dalsze
Even Better FoodWieczerza rozpoczyna się od opłatka, a następnie pięknie pachnącej suszonymi grzybami zupy. Można podawać ze śmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu. Składniki: 3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego
talerz przyjemnościsoczewica należy do produktów, które zawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja(...)pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry
mojewypiekiinietylkoResztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę. Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ? Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie(...)minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować przez 20 minut. Następnie z zupy wyłowić przyprawy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
kolorowotorcikowopora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już wyłączymy palnik, zaprawiamy zupę śmietaną (już nie gotujemy) i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieStaram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu(...)Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepożywną i rozgrzewającą zupę w mroźny zimowy poranek . Bardzo prosta w przygotowaniu , podana z pieczywem może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu łuskanego w połówkach 10 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku(...)której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem
Smakowite Daniamoich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.Składniki:4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,1 średni seler,1 mały por,1 mały kalafior,1 główka czosnku,3-4 łyżki masła,sól(...)niego warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości.Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku.Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany.Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta
Codzienna kuchnia niecodziennapestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych. Może zainteresuje Cię też: * syty krem z dyni i soczewicy * pikantny krem z marchewki Na 4 porcje lub 3 duże: - pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka(...)garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką / bułką. Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna. Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili w daniu. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej
kawawszklancezwykły krem z białych warzyw. Nudzie mówię zdecydowane nie !, stąd też niniejsza zupa wykończona będzie w niezwykły sposób : Będzie chrupko, pikantnie i pysznie. Zapraszam. Na bulion warzywny: · 500 g włoszczyzny : · 3 średnie marchewki · ćwierć selera · 2 korzenie pietruszki · połowa cebuli · 2 ząbki czosnku · biała część pora Przyprawy : · 4-5 ziaren ziela angielskiego · 2-3 listki laurowe · 2-3 gałązki(...)soli Sposób przygotowania: 1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do wysokiego garnka pokrojony na mniejsze kawałki warzywa. Dodajemy białą część pora, 2 ząbki czosnku oraz opieczoną połówkę cebuli. Dodajemy 5 ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Wrzucamy 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego. Całość przesmażamy przez
wyjątkowa kucniazwykły krem z białych warzyw. Nudzie mówię zdecydowane nie !, stąd też niniejsza zupa wykończona będzie w niezwykły sposób : Będzie chrupko, pikantnie i pysznie. Zapraszam. Na bulion warzywny: · 500 g włoszczyzny : · 3 średnie marchewki · ćwierć selera · 2 korzenie pietruszki · połowa cebuli · 2 ząbki czosnku · biała część pora Przyprawy : · 4-5 ziaren ziela angielskiego · 2-3 listki laurowe · 2-3 gałązki(...)soli Sposób przygotowania: 1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do wysokiego garnka pokrojony na mniejsze kawałki warzywa. Dodajemy białą część pora, 2 ząbki czosnku oraz opieczoną połówkę cebuli. Dodajemy 5 ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Wrzucamy 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego. Całość przesmażamy przez
wyjątkowa kucniadobre. Tylko na zdjęcia się już nie załapał i twarożku nie chciał. Jego ulubioną zupą jest raz pomidorowa, innym razem ogórkowa. Czasami zje kapuśniak, najgorzej idzie chyba z jarzynową. Ale to przecież byłoby za dużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu
bistro mama