Inspiracja wyniesiona z meksykańskiej knajpki:). To zupa krem z kukurydzy, której ostrość i intensywność smaku możemy wyregulować sami dodając mniej lub więcej przypraw. Moja wersja była wyrazista, ale nie przesadnie aromatyczna i ostra. 2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka 1 ziemniak 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18-30% 4 łyżki oleju przyprawy(...)przez 5-7 minut, do delikatnego zarumienienia. Zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kukurydzę (wraz z zalewą z puszki), przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę, do miękkości warzyw. 2. Zupę studzimy, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem - trochę to trwa, kukurydza jest trudna do zblendowania. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo do smaku. 3. Ser tarkujemy, posypujemy nim gorącą zupę
Szefowa kuchniCzasami nachodzi nas ochota na kwaśną potrawę, zupa ogórkowa jest najlepszym pomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany(...)laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem
Smakowite Daniateraz duzo sie zmienia, a wszystko za sprawa mojej trzylatki. Nagle zaczela przechodzic okres jakiegos buntu i co pare dni gniewa sie na jedzenie i tak jak do tej pory nie bylo zadnego problemu z jedzeniem, tak od jakiegos czasu kazdy posilek staje sie droga przez meke. Dluga lista lubianych przez moja Coreczke rzeczy zrobila sie bardzo krotka i uboga(...)latwo i co rusz podsuwam Malemu Niejadkowi nowe potrawy by zachecic Ja do probowania, a moze akurat cos zasmakuje. W tej mozolnej walce z wlasnym dzieckiem zbawienne okazaly sie zupy. Takim sposobem wiec szukam ciagle nowych, ciekawych przepisow i za kazdym razem ciasze sie, ze obiad znika do samego konca z talerza.Przepis na ta zupe znalazlam tu. Autor nazwal
Przysmaki Karolkiwarzywami. Dodatkowym akcentem smakowym w zupie są... pomidory! 🍅 I oficjalnie stwierdzam, że w tej wersji krupnik zdecydowanie bardziej mi smakuje! 1,2 litra rosołu lub bulionu 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 kg dojrzałych pomidorów 50 g masła 2 duże ziemniaki 1 mniejsza marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera biała część pora sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku Warzywa
Kraina Miodem PłynącaGorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki. Składniki 500 g pęczaku 500 g grochu łuskanego 1 duża marchewka 1 pietruszka por (biała część) 1 mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody(...)soli i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenwiem jak to się stało, że do tej pory nie robiłam chłodnika z botwinki, a jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Mocno schłodzony smakuje doskonale... i ten piękny kolor...mniam. A jak jest u Was? Lubicie chłodnik z botwinki? Ja swój podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i makaronem kokardki i nie ukrywam, że jestem bardzo(...)przykryciem do miękkości, część płynu powinna odparować, botwinka powinna być tylko lekko przykryta wodą po ugotowaniu, chodzi o to, żeby uzyskać bazę do chłodnika, a nie wywar na zupę. Następnie miękką botwinkę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do wystudzenia. Sok z cytryny zakwasi i botwinka będzie miała ładny kolor. 2. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. W dużej
Izabelawkuchniskorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty w smaku wywar, który idealnie pasuje do krewetkowej czy rybnej zupy. Zupa krewetkowa ma wyraźnie wyczuwalny smak krewetek i to właśnie dzięki wywarowi ugotowanym na skorupkach. Poza tym taki wywar oprócz fantastycznych walorów smakowych jest bogaty w cenne minerały. Skorupki ze skorupiaków(...)mięska wędruje do garnka na wywar, do którego dodaję liście, pora, seler, marchewkę, pietruszkę, całą cebulę i czosnek. Warzywa wystarczy umyć i wrzucić do garnka bez obierania. Gotowy wywar przecedzam i gotuję krewetkową. Wywar można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Jak wykorzystać skorupki znajdziecie w tym przepisie . Zupa krewetkowa jest prostym daniem. Ograniczam przyprawy do pieprzu i soli
codojedzeniaorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki z małymi buraczkami 5 dużych buraków sól pieprz do smaku(...)godzinę i 10 minut. W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę. 12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki. Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak
Na słodko lub wytrawniecreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek pora - 1 cukinia sporych rozmiarów - 3 ząbki czosnku - 150 mililitrów śmietanki słodkiej(...)garść kiełków rzodkiewki - 1 mały jogurt naturalny - 2 liście laurowe - 3 ziarnka ziela angielskiego - 3 ziarnka pieprzu czarnego - sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy
Życie zamknięte w smakuZupa grzybowa była u mnie zawsze na Wigilię. Ale w tym roku troszkę na przekór zamierzam podać ją na świąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana
bastalenaoddzielamy mięso od kości. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G KitchenSkładniki: 1 porcja rosołowa 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu) garść posiekanej kolendry 1 marchewka duża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego(...)groszek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (dostępny w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego) 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym
ClauditteMissCookingsię wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa(...)żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia. Jeśli natomiast przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko zalewamy zimną wodą, tak żeby było całkowicie zanurzone, przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień
Ratunku obiadzupa dla ubogich gotowana z reztek , dziś w róznych kompozycjach smakowych, podawana w eleganckich miseczkach, jest potrawą niezwykle miłą dla oka i oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały kawałek pora(...)por, marchewki , seler ,liście bietoli i kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę i poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem
Zakamarki mojej kuchnipysznej zupie. Tym razem ugotowałam ją trochę inaczej niż zwykle, bo na maśle. Było znacznie szybciej niż na mięsie, a zapach masła unosił się w całej kuchni.Składniki:4 spore garście szczawiu - objętościowo wyszło mniej więcej 2/3 foliowej torby "jednorazówki",3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć niewielkiego selera,1/2 małego pora,około(...)litra wody,pół kostki masła,sól, pieprz,1 łyżeczka cukru,cebula,młode ziemniaki,kwaśna, gęsta śmietana.Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Pora pokroić w półplasterki. W garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą
Codzienna kuchnia niecodziennaselera i ziemniaki obieramy i kroimy kosteczkę, pora myjemy Do garnka wkładamy warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, około 4 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego, Wywar gotujemy około 40 minut, odszumowując od czasu do czasu, Po tym czasie wsypujemy przepłukaną kaszę, gotujemy kolejne 20 minut, Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka z zupy, oddzielamy mięso od kości i kroimy mięso
tyfranbox