Łosoś w formie zupy krem? Czemu nie, zapraszam. - bez bulionu - bez mąki Ps. Schłodzona zupa dobrze smakuje również jako pasta do kanapek, czy dip :-) Czas przygotowywania: około 50 minut Ilość porcji: 6 Składniki: • 400 g filetu z łososia • kawałek pora - około 5 cm • 3 ząbki czosnku • średnia marchewka • 1 szklanka wody • 3 łyżki
AniaGotuje.plczasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa kilka
Mango PapajaNadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi
Moja smaczna kuchniaugotować trochę więcej i na drugi dzień jak znalazł jest obiad, do tego robimy naleśniki lub racuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki
kgwjanczewodziękuję :) Mój wybór padł na: - posypkę do kanapek i innych dań - przyprawę w diecie bezsolnej - przyprawę do zupy pomidorowej - przyprawę do pasztetów - mąkę z żołędzi - największa radość :) Taka posypka to świetny pomysł na urozmaicenie zwykłej kanapki. Dzięki mieszance: owocu róży, natki pietruszki, pora, selera, cebuli suszonej i koperku nasza kanapka, bułeczka czy także inne danie będzie miało fantastyczny smak :) Chcesz
Zdrowie na języku :Pchęć skosztowania czegoś zupełnie innego, a zdrowego i optymistycznie zielonego. I jak najbardziej się to udało. ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju z pestek winogron
W kuchni Karmel-itkiMożna powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miałam pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :)Składniki:2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek150 g zielonej soczewicy1 marchewka1 pietruszkakawałek selerapół szklanki suchego makaronuduża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)1 cebula1 mały porziele angielskieliść laurowyrozmaryn2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzSposób(...)selera ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy.3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości.4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i rozmarynem.Smacznego
Kuchnia domowa Anipora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu. Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy
Kulinarne blogowanieInspiracja wyniesiona z meksykańskiej knajpki:). To zupa krem z kukurydzy, której ostrość i intensywność smaku możemy wyregulować sami dodając mniej lub więcej przypraw. Moja wersja była wyrazista, ale nie przesadnie aromatyczna i ostra. 2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka 1 ziemniak 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18-30% 4 łyżki oleju przyprawy(...)przez 5-7 minut, do delikatnego zarumienienia. Zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kukurydzę (wraz z zalewą z puszki), przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę, do miękkości warzyw. 2. Zupę studzimy, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem - trochę to trwa, kukurydza jest trudna do zblendowania. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo do smaku. 3. Ser tarkujemy, posypujemy nim gorącą zupę
Szefowa kuchniCzasami nachodzi nas ochota na kwaśną potrawę, zupa ogórkowa jest najlepszym pomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany(...)laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem
Smakowite Daniateraz duzo sie zmienia, a wszystko za sprawa mojej trzylatki. Nagle zaczela przechodzic okres jakiegos buntu i co pare dni gniewa sie na jedzenie i tak jak do tej pory nie bylo zadnego problemu z jedzeniem, tak od jakiegos czasu kazdy posilek staje sie droga przez meke. Dluga lista lubianych przez moja Coreczke rzeczy zrobila sie bardzo krotka i uboga(...)latwo i co rusz podsuwam Malemu Niejadkowi nowe potrawy by zachecic Ja do probowania, a moze akurat cos zasmakuje. W tej mozolnej walce z wlasnym dzieckiem zbawienne okazaly sie zupy. Takim sposobem wiec szukam ciagle nowych, ciekawych przepisow i za kazdym razem ciasze sie, ze obiad znika do samego konca z talerza.Przepis na ta zupe znalazlam tu. Autor nazwal
Przysmaki Karolkiwarzywami. Dodatkowym akcentem smakowym w zupie są... pomidory! 🍅 I oficjalnie stwierdzam, że w tej wersji krupnik zdecydowanie bardziej mi smakuje! 1,2 litra rosołu lub bulionu 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 kg dojrzałych pomidorów 50 g masła 2 duże ziemniaki 1 mniejsza marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera biała część pora sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku Warzywa
Kraina Miodem PłynącaGorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki. Składniki 500 g pęczaku 500 g grochu łuskanego 1 duża marchewka 1 pietruszka por (biała część) 1 mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody(...)soli i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenwiem jak to się stało, że do tej pory nie robiłam chłodnika z botwinki, a jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Mocno schłodzony smakuje doskonale... i ten piękny kolor...mniam. A jak jest u Was? Lubicie chłodnik z botwinki? Ja swój podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i makaronem kokardki i nie ukrywam, że jestem bardzo(...)przykryciem do miękkości, część płynu powinna odparować, botwinka powinna być tylko lekko przykryta wodą po ugotowaniu, chodzi o to, żeby uzyskać bazę do chłodnika, a nie wywar na zupę. Następnie miękką botwinkę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do wystudzenia. Sok z cytryny zakwasi i botwinka będzie miała ładny kolor. 2. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. W dużej
Izabelawkuchniskorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty w smaku wywar, który idealnie pasuje do krewetkowej czy rybnej zupy. Zupa krewetkowa ma wyraźnie wyczuwalny smak krewetek i to właśnie dzięki wywarowi ugotowanym na skorupkach. Poza tym taki wywar oprócz fantastycznych walorów smakowych jest bogaty w cenne minerały. Skorupki ze skorupiaków(...)mięska wędruje do garnka na wywar, do którego dodaję liście, pora, seler, marchewkę, pietruszkę, całą cebulę i czosnek. Warzywa wystarczy umyć i wrzucić do garnka bez obierania. Gotowy wywar przecedzam i gotuję krewetkową. Wywar można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Jak wykorzystać skorupki znajdziecie w tym przepisie . Zupa krewetkowa jest prostym daniem. Ograniczam przyprawy do pieprzu i soli
codojedzenia