zupa z porów - 5432 przepisów (strona:197/363)

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 203

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami  Składniki:                                                                  0,5 kg - pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka(...)pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować

Kuchnia Danusi
Jak ugotować rosół – przepis 1619

kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera(...)marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest

nietylkopasta.pl
OMLET Z SZYNKĄ I POREM (z piekarnika) 127

Omlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz

Kuchnia MagdaLeny
Wykwintny mus czekoladowy z owocem granatu 151

Mus czekoladowy z owocem granutem Zapraszam na przepyszny deser, mus czekoladowy z owocem granatu. Wstyd się przyznać, ale moda na owoc granatu jakoś nas do tej

dolcevitainmykitchen
Zupa z wątróbek drobiowych z cynamonem. 122

SKŁADNIKI: 800-1000 g wątróbek drobiowych 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 duże jabłko 1 por 3 duże cebule 5 ziarenek ziela angielskiego

ClauditteMissCooking
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z GROSZKIEM PTYSIOWYM 132

obiad. Zupa gotowa jest dosłownie w pół godziny. Smaczna, aromatyczna, lekka i potrzebne jest tylko kilka składników. Taka zupka to dla mnie prawdziwy raj dla podniebienia, wyrazisty smak brokuła z delikatnie wyczuwalną nutą czosnku. Polecam wszystkim, szczególnie wtedy, kiedy macie bardzo mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku :) Składniki: * 1 średni brokuł * 1 większy ziemniak * 1 marchewka * kawałek pora (żółta część(...)garnku, dodać pora. Całość zalać wodą, dodać sól do smaku, wstawić do gotowania. Kiedy warzywa będą na pół ugotowane dodać brokuła podzielonego na mniejsze różyczki i całe ząbki czosnku. Wszystko ugotować, aż warzywa będą  miękkie. Do kubka odlać część wody (należy ją zostawić, bo może się przydać do dolania po zmiksowaniu blenderem zupy na krem). Warzywa z pozostałą

Zrób to smacznie
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 165

grzybami! To cudowna pora na spacery w poszukiwaniu brunatnych grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż(...)gotowanie długie i skomplikowane nie miałam czasu.  Przepis przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne  wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz króluje

Z Kuchni Do Kuchni
Krem brokułowo-cukiniowy 185

jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku(...)zwierzęcej) kiełki lub rzeżucha do podania (opcjonalnie) Marchewkę i pora pokroić na plasterki, ziemniaki w małą kostkę, czosnek na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę, pora oraz liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę – posolić i podsmażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty, często mieszając składniki. Dodać ziemniaki, czosnek i kontynuować smażenie przez dalsze

Even Better Food
Zupa grzybowa 149

Wieczerza rozpoczyna się od opłatka, a następnie pięknie pachnącej suszonymi grzybami zupy. Można podawać ze śmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu.  Składniki:  3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.    Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego

talerz przyjemności
Zupa z czerwonej soczewicy 139

soczewica należy do produktów, które zawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja(...)pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 180

Resztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę. Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?  Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie(...)minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować przez 20 minut. Następnie z zupy wyłowić przyprawy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa brukselkowa 206

pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już wyłączymy palnik, zaprawiamy zupę śmietaną (już nie gotujemy) i posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Grochówka 93

Staram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu(...)Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Grochówka 150

pożywną i rozgrzewającą zupę w mroźny zimowy poranek . Bardzo prosta w przygotowaniu  , podana z pieczywem  może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu  łuskanego w połówkach 10 średnich  ziemniaków  25 dag kiełbasy    20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3  marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku(...)której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem 161

moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.Składniki:4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,1 średni seler,1 mały por,1 mały kalafior,1 główka czosnku,3-4 łyżki masła,sól(...)niego warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości.Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku.Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany.Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania