zupa z porów - 5432 przepisów (strona:197/363)

Rozgrzewająca zupa z kapusty 171

wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki(...)mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę również cienko szatkujemy, dodajemy do kapusty. Por kroimy w talarki – dodajemy do kapusty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy

mojewypiekiinietylko
Wtorek: Pieczone minestrone instant ze słoika 102

Później przeważył pogląd, że jest to zupa ze świeżych składników. Zmieniło się też i to, że nie ma jednego, kanonicznego przepisu na minestrone i można do niego dodać dowolne warzywa, a nawet, jeśli komuś bardzo zależy, również mięso. Minestrone z piekarnika Dla nas minestrone jest kwintesencją lata i lubimy je robić o tej porze roku, kiedy jest w bród świeżych

Niedzielny kucharz
Sałatki na cały tydzień – kalafior i halloumi 152

sałatka zasługuje na miano pełnowartościowego dania, które można jeść o każdej porze dnia. Piszę o każdej porze dnia, bo mam w pracy kolegę, który każdego dnia zajada sałatkę na śniadanie. Uwielbiam halloumi i często go używam w mojej kuchni do sałatek i zup. Jest to bardzo specyficzny w smaku ser solankowy. Być może nie każdemu przypadnie do smaku. Ja uważam

codojedzenia
Krem z ziemniaków i pora – pomysł na zupę. 143

przepyszny przepis na zupę ziemniaczano - porową tworzy zaskakująco zdrowy rodzinny posiłek. Jest wspaniałym daniem dla dorosłych jak i dzieci. Składniki: łyżka masła 450g ziemniaków 2 ząbki czosnku cebula 450g pora 700ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 12% 150ml mleka sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekany

wysmienity
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 138

warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia królika podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Krupnik wiosenny 173

Pyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 500g surowego chudego boczku 300g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki ¼ korzenia selera Biała część pora 4 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku Sposób

Pyry na Gaz
Krem z porów z klopsikami 140

zupa dla smakoszy i nie tylko. Klopsiki nie dość że dodają urody zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam. Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro. Krem z porów z klopsikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dzień kobiet – wszystkiego najlepszego 115

Ciasnej Kuchni W ten wyjątkowy dzień, Ciasna Kuchnia pozostaje do dyspozycji wszystkich Pań, które do tej pory polubiły nasz kanał na facebooku . Nasze fanki mogą naszej tablicy zasugerować, co w następnej kolejności chciałyby zobaczyć w Ciasnej Kuchni. To może być deser, przystawka, zupa lub danie główne. Niech Was wyobraźnia nie ogranicza… ale prosimy o wyrozumiałość :D :P Uczcijmy wspólnie

Ciasna Kuchnia
Gulasz wołowy z warzywami 150

faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka 1 mała

Jadło i czytadło
Delikatny krupnik 180

Bardzo smaczna i pożywna zupa. Na wywarze z indyka i z drobną kaszą idealny krupnik dla dzieci. Składniki: kawałek indyka np. skrzydło, podudzie 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej 4-5 ziemniaków  kostka rosołowa opcjonalnie Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na ogniu

talerz przyjemności
Dżem jabłkowy z multicookera 161

przedwczoraj jestem posiadaczką multicookera, był już jogurt , [ już zrobiłam także gulasz i zupę -przepisy będą wkrótce] a teraz jest dżem..w książeczkach dołączonych do urządzenia jest tylko przepis na dżem truskawkowy...a sezon truskawkowy już się skończył...a pora na jabłka..i postanowiłam wypróbować to urządzenie do dżemu z jabłek..ilości jabłek i cukru nie podaję, zależy to od pojemności

Moje domowe kucharzenie
Brukselka w bułce tartej. 144

Zima w pełni, więc w mojej kuchni królują dania treściwe, sycące, które w inne pory roku nie smakują aż tak bardzo jak teraz. Dzisiaj na obiad serwowałam ulubioną przez moją rodzinkę brukselkę. Uwielbiamy te małe, słodkie kapustki. Lubię je w zupie jarzynowej, w sosie śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest

Rozpustne gotowanie
Zupa kalafiorowa 146

Gotujemy udko, tak aby powstał wywar. Do bulionu wrzucamy podzielony na kawałki kalafior, marchewkę (w kosteczkę) , por, seler, pietruszka i ziemniaki (pokrojone w kostkę). Do garnka wkładamy lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozrabiamy w miseczce z odrobiną soli i bulionu z zupy. Łączymy w garnku.  Przyprawiamy do smaku. Natke pietruszki i koperek drobno siekamy i wrzucamy do zupy

ChilliJemy
Zupa z włoskiej kapusty na wędzonce 282

często podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji! Składniki: 0,5 kg żebra wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera 1 por mała główka włoskiej kapusty 4 ziemniaki pół łyżeczki pieprzu ziołowego parę ziarnek kminku liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego

kgwjanczewo
Wiosenny detox na diecie dr Ewy Dąbrowskiej 174

myślę, że to wina wiatru. Jeśli nie śledzicie wydarzenia na FB podam Wam co do tej pory jadłam :)   Dzień 1 Przez cały dzień jako przekąska jabłka, oprócz tego: Surówka -1 czerwona papryka, -3 pomidory, -1 szalotka, - 2 ogórki kiszone, - 1/2 cykorii, - sól. Zupa cebulowa Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, soli

Co na wege obiad?