większość z Was pomyśli sobie, że zupę powinno się gotować na jakimś mięsku, ale nie wszyscy tak lubią ;) Ja wolę zupki bez mięska :) Składniki: 2 kostki rosołowe 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wedle uznania) 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziela angielskie 3 liście laurowe łyżeczka bazylii pół średniej cebuli ząbek czosnku por kawałek selera natka pietruszki koperek sól pieprz(...)łyżeczkę bazylii, por i seler. Gotować do momentu, gdy warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie dodać cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), natkę pietruszki i koperek. Gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. (Ja osobiście mieszam koncentrat w szklance z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dolewam do garnka cały czas mieszając zupę). Na koniec
The Sweet Damselfot.Jacek.M Rosół wg przepisu Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora
Pasje Jolkizupa czosnkowa Zupa przepełniona aromatem oliwy, czosnku i bakłażana nie tyko jest smaczna, ale tez poprzez bogactwo cennych mikroelementów pomoże nam zadbać o nasze zdrowie . A zdrowie jest przecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku. s kładniki dla czterech osób 1,5-2 główki czosnku 1 bakłażan 1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego) 40 g sera żółtego twardego(...)mieszamy i smażymy na jasną zasmażkę . Teraz całość zalewamy bulionem ( zimnym), znów dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście, dwadzieścia minut. Pod koniec do zupy dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek, pieprz, sól i słodką paprykę. W tym czasie bakłażana kroimy na grube plastry, ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach
Miód i pieprzziemniaki ok. 15 min. 2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por. 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCiekawy pomysł na pyszny obiad dla osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Porcja zupy składająca się ze 100g mięsa, 100g pełnoziarnistego makaronu, 250ml kremu pomidorowego oraz 1 łyżki jogurtu naturalnego zawiera ok 350 kalorii. Polecam! Składniki: filet z kurczaka 400ml wody włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie świeża bazylia, nać pietruszki, tymianek(...)garnka pomidory z puszki. Całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut – aż mięso będzie całkowicie miękkie *** *** Następnie z garnka wyjmujemy filet z kurczaka i odkładamy na talerz. Resztę zupy blendujemy na gładki krem *** *** Mięso kroimy w kosteczkę i dokładamy do zupy. Podajemy z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym oraz łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Zupę można dodatkowo posypać posiekaną zieloną pietruszką. Porcja zupy
Blog z Apetytemdużych oczkach, paprykę i pora kroimy. Dodajemy do cebuli i chwilę smażymy, często mieszając, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu. Warzywa zalewamy ok 3 l wody, dodajemy ziele angielskie, liść i pieprz (jeśli używamy można dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano
Pani na desermalinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól,2 łyżki margarynyok(...)dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.pomidorowa
Bon Appetit MałgorzatyPieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać(...)koniecznie , kroimy je w plastry , cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pieczarki i cebule smażymy na oliwie na dość mocno brązowy kolor - dodajemy do zupy i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy , pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz śmietanę - podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego
na gazieZupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego. Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers(...)wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i podajemy z cebulą balsamiczną
Na moim talerzuZupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego. Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers(...)wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i podajemy z cebulą balsamiczną
NA MOIM TALERZUkoreańska zupa podana z makaronem chow mein to pełen warzyw i przyjemnie rozgrzewający rosołek, smakowicie pikantny dzięki koreańskim pastom: sojowej i sojowo-paprykowej. W sam raz na mroźne dni. Polecam Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 1 bok choy 1/4 niewielkiej kapusty (około 2 szklanki) 2 marchewki 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego np. według tego przepisu(...)smażenia prażone ziarna sezamu makaron np. chow-mei Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchewki obieramy i myjemy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, a marchewki i białą część pora w słupki. Kapustę szatkujemy na cienkie i podłużne kawałki. Bok choy rozdzielamy na liście, myjemy i przekrawamy na pół poprzecznie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem aż cebula
Lamarida.plJesień to najlepszy czas, aby delektować się dynią. Jednak jak wiadomo to warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam, z reszty przygotowałam puree, aby móc później wykorzystać do zup, ciast, deserów czy innych wyrobów
Z Hrabiną w kuchniSmaczna domowa zupa ogórkowa z ziemniakami to jedna z częściej gotowanych w moim domu. żeberka wieprzowe lub dowolne kości kilka ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ewentualnie liście pora, selera i lubczyku w sezonie letnim kilka ogórków kiszonych śmietana 2-3 ziela angielskie 2-3 liście laurowe sól, pieprz Na żeberkach lub kościach ugotować wywar z pietruszką
talerz przyjemnościpożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 2 liście lub kawałek włoskiej kapusty 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów
Czerwień i błękitwspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem. 1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula 2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki słodkiej
Szefowa kuchni