Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie. Składniki: około 2,5 litra wody porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany 18% natka(...)dodajemy domową Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu (około godziny). Dodajemy warzywa (seler, por, marchewkę, pietruszkę) i sól. Gotujemy do miękkości warzyw (około 40 minut) Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i również ponownie dodajemy
Smak mojego domuKojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki : 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)kilka minut. Zalać wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanieswoje warzywne przyjemności :) Zapraszamy na wiosenną zupę z młodej kapusty! Wegańska zupa z młodej kapusty Przepis na 8-10 porcji Potrzebujemy: 1 młodą kapustę 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszkę 1 cebulę 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego wg tego(...)mogą mieć 3-4 cm. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek oraz plastry pora. Całość smażymy ze sobą do czasu, aż cebula się zeszkli. Uważamy, żeby nie spalić czosnku, bo nada gorzkiego smaku zupie. Po tym czasie dorzucamy marchew oraz pietruszkę. Warzywa blanszujemy i dodajemy młodą kapustkę, lekko ją podsmażamy z warzywami. Teraz całość zalewamy
Bananowe Polejeszcze o plasterki chorizo. Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany. Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-))) Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele(...)laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku
Walijskie PichcenieMonachium - "China Express", gdzie zawsze jadałam zupy, bo nie lubię bufetu, w którym potrawy są podgrzewane przez cały dzień. Zupa laksa pojawiła się tam 1,5 roku temu jako nowość i musiałam jej spróbować. Od tamtej pory bardzo chciałam ją zrobić w domu. Maggie robiła swoją laksę z gotowej kupionej pasty, ja robię już pastę sama. Oczywiście można
Kuchnia Prezydentowejmieso z koscia 2 srednie marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku koncentrat pomidorowy smietana jarzynka pieprz w ziarnach ziele angielskie lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)chwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaPomoże też dodanie do ugotowanej zupy, soku z cytryny. Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula) 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczce suszonego majeranku i lubczyku oraz sok z cytryny. Odstawiamy z ognia. Wyjmujemy mięso oraz ugotowane warzywa. Cebulę i por wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plastry. Ponownie wkładamy do zupy. Śmietanę przekładamy do miseczki, lekko solimy i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy gorącą zupę. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy. Po dodaniu
cool and mintyPrzepyszna zupa krem serowa z grzankami. Idealna na obiad. Do tego grzanki z nutą czosnku i oregano. Mniam ! Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1-2 marchewki 1 por 3 łyżki masła 150g sera żółtego 200g sera topionego śmietankowego 300ml śmietany kremówki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa koperek do posypania GRZANKI: oregano czosnek granulowany 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)myjemy, kroimy w plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i również kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy por, a kiedy już się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę. Wlewamy 1,5 litra bulionu. Przykrywamy garnek i gotuj przez 10-15 minut. Do zupy dodajemy sery cały czas mieszając zupę, aby dobrze się rozpuściły. Robimy to na małym ogniu. Kiedy sery rozpuszczą się
Gotuj z MąkąŁatwe Tanie Przepis na zupę ogórkową z jajkiem. Składniki 1,5l bulionu mięsnego słoik ogórków kiszonych 2 średnie marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 3 średnie ziemniaki kawałek pora 8 jaj sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru mięsnego, […] Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plbarwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory(...)nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKbrokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną(...)ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną(...)pamiętać o usunięciu szumowin, które pojawią się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami
Smakowity Blog Kulinarnyznam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek(...)pieprz 1. Marchew, seler, pietruszkę i por ścieramy na dużych oczkach tarki. Por kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy go na małe kawałki. Wrzucamy
Szefowa kuchniinsporacji ciąg dalszy ;) Ostatnio dzieliłam się przepisem na pyszny orzeźwiający chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka. Teraz zatem pora na coś na ciepło. Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii
HealthyCreationsZupa z botwinki - najważniejsza zupa wiosną ;) Wiosna nieodłącznie kojarzy mi się z rabarbarem i zupą zwaną "botwinką". Rabarbar mama zawsze miała na działce, a kompot z niego do tej pory mogę pić hektolitrami. Zresztą już wkrótce na blogu pojawi się przepis na kolejny - z dodatkiem jabłek i limonki. "Botwinka" to jednak moje "dorosłe" odkrycie(...)trzy razy w tygodniu, jak tylko przychodzi na nią sezon :) Uwielbiam jej smak i soczysty czerwony kolor. Lubię też dodać sporo soku z cytryny, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Zupę przygotowuję na bazie wywaru drobiowego, ale można też ugotować ją na wywarze warzywnym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków