jedynie solą. Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie sami, jak smaczne potrafią być najprostsze potrawy! Przepis z książki Julii Child "Gotuj z Julią" Zupa krem porowo-ziemniaczanaSkładniki na 6 porcji:3 szklanki posiekanego pora (2 średnie sztuki) 3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków6 szklanek wody1,5 łyżeczki soliSposób przygotowania:Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku, przykryć
Obiad za dychęSzybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki(...)paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki
wesoła kuchniaJeśli zalegają wam jeszcze po zimie w zamrażalniku grzyby to myślę, że to jest dobra pora, by po pierwsze wyczyścić zamrażalnik, a po drugie i najważniejsze przypomnieć sobie smaki jesieni i spałaszować talerz pysznej zupy grzybowej, kremu. Takiej jak ta. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktakże dodanie pomidorów suszonych z zalewy. Zupa była pyszna i szybko zniknęła z talerzy. Polecam... KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM. Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli(...)ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około 25 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do zupy po około 10 minutach. Kiedy zupa będzie się gotować przygotować grzanki, pokroić chleb w kostkę
Zakątek rozkoszy kulinarnychświąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego
Bajeczna KuchniaForszmak,to zupa,którą miałam ochotę zrobić od jakiegoś czasu, podobna w składnikach do zupy węgierskiej, jednak dzieki kwaśności kiszonych ogórków- zupełnie inna. Dodałam do niej ziemniaki,marchew,por i seler-na bogato. SKŁADNIKI: 6 szt. żeberek wieprzowych 2 kotlety schabowe bez kości 4 ogórki kiszone 30 dag. pieczarek 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 mała pietruszka(...)kawałek selera biały kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki 1 łyżka majeranku 6 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 kawałki grzybków suszonych 1 puszka krojonych pomidorów sól,pieprz,papryka ostra i łagodna (do smaku) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: żeberka i schab pokrojony w paski ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu
Kuchnia Beatyzłapałam się za głowę, bo przecież cukinia w tym roku już była na blogu! Skleroza jakaś??) No dobra, niech ta zupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;)A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie(...)zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennaJaponii soja nazywana jest mięsem z pól ,łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze 5 min. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenmamy. Coś zjeść na ciepło by się przydało, coś lekkiego i na dodatek, żeby smakowało. Wiosna to taka pora radosna, zielono wszędzie wokoło, a od świeżych ziół w ogródku robi się wesoło. Kto lubi zupy, a do tego zwraca uwagę na zdrowe odżywianie, to z pewnością jest to dla nich danie. Kilka chwil tylko potrzebujemy, wszystkie zioła warzywa
Moniki SmakołykiZupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3 Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)skwarki przekładamy na talerz. Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut. Podajemy z posiekaną
R'n'G Kitchenostatnio naszła mnie ochota na pomidorową z ryżem i brukselkę. Postanowiłam to połączyć w jednej zupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam już podobną - klik . Polecam! mięso na wywar 1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu) 400g kapustki brukselki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa(...)Ugotować wywar mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną
Di gotujeprzepadam.. W następnym wpisie będzie zupa fasolowa ciut inaczej..dla mnie lepsza od tej fasolowej..ale to rzecz gustu.Wywar tej zupki może być z boczku wędzonego, żeberek wędzonych itp..,ale, że ja nie jadam wędzonego dałam boczek surowy. 25 dkg fasoli Piękny Jaś 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego czosnek majeranek sól, pieprz(...)fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie dodać boczek, gotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta czy rzadsza].Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem
Moje domowe kucharzeniesposób starzeją i tracą swoje walory smakowe. Przepis na zupę krem z brokułów Pomysły na zupy krem - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-kremy Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebować będziemy: 3 marchewek 2 korzeni pietruszki Kawałka selera Białej części pora 1 cebuli ½ brokuła 2 ząbków czosnku Szczypty świeżo zmielonego kminu rzymskiego Soli oraz pieprzu 4 łyżek kwaśnej śmietany Drobno posiekanej natki pietruszki(...)Warzywa obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oraz czosnek kroimy na cienkie plasterki, brokuł dzielimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i cały czas mieszając, smażymy przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlewamy 4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa będą
Kuchcik gotujenigdy na kanapkach, ale zdarza mi się kupić go i wykorzystać do dań obiadowych (zobacz przepis na porową zupę , zupę-krem z cukini i, potrawkę z indyka z cukinią w serowym sosie , pyszne piersi kurczaka z papryką i porem , serowo-czosnkowe bułeczki , schab serowo-koperkowy , czy popularny na blogu makaron ze szpinakiem ) Tym razem serek topiony został wykorzystany do roladek
Smaki Na Talerzu