zupa z porów - 5432 przepisów (strona:66/363)

Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 181

Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut

Aga w kuchni
Zupa krem z selera naciowego i sera pleśniowego 120

Bardzo fajny smak, wszystko ze sobą fajnie się zgrało. Polecam Masło rozpuścić i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pokrojony seler naciowy razem z marchewką pokrojoną

Kuchnia Pokoleń
Zupa fasolowa 169

Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone. Zupę z fasoli   (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki(...)kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i solą.  źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok.1,30h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Zupa szczawiowa 110

zupa jest jedną z moich ulubionych. Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona część pora 2 gałązki lubczyku 3 pęczki świeżego szczawiu 2 łyżki(...)kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy szczaw. Przyprawiamy do smaku. Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i taką mieszankę łączymy z posoloną śmietaną (wyjętą wcześniej z lodówki, aby miała temp pokojową). Do tej mieszanki dodajemy dwie chochelki zupy, energicznie mieszamy, aby nie było żadnych grudek i całość wlewamy powoli

e-PrzepisyKulinarne
Prosta zupa marchewkowa – przepis 200

Podobno ludzie dzielą się na tych którzy kochają zupy (i potrafią rozkoszować się nimi o każdej porze roku – ja do nich należę) oraz na tych, których nawet w mroźny zimowy wieczór trudno namówić na rozgrzewający talerz zupy (do tej kategorii zalicza się mój mąż). Dla tych pierwszych proponuję poniższy przepis na zupę marchewkową. Bo wiem, że dla tych drugich zupa

MODA NA BIO
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 141

tylko wigilijna jest pełna grzybów nie tylko suszonych, ale także mrożonych (na Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula(...)mniejsze kawałki (ale nie za małe). Ugotowane prawie do miękkości ziemniaki wyciągamy. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce na dużych oczkach (oprócz pora). Do wywaru wrzucamy wymoczone suszone grzyby (razem z wodą!), gotujemy na małym ogniu 15 minut (zupa nie powinna wrzeć); dodajemy starte warzywa oraz świeże/ mrożone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy śmietanę (ilość

Pociąg Do Kuchni
ZUPA KALAFIOROWA Z ZIEMNIAKAMI 122

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Wywar ✅1.5 l wody ✅1 por (zielona cześć) ✅1 łodyga selera ✅2 liście laurowe ✅5 ziela angielskiiego ✅1 kostka warzywna ✅1 łyżeczka pieprzu Zupa ✅1 kalafior lub 20 dag mrożonego kalafiora ✅1 duża marchewka ✅3 ziemniaki ✅4 łyżki natki pietruszki ✅1 łyżeczka kopru ✅Sól i pieprz do smaku ✅Jogurt naturalny PRZYGOTOWANIE:  Do garnka wlewam(...)kostkę. Z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuję selera, pora i liście. Dodaję marchewkę i ziemniaki, gotuję aż ziemniaki będą lekko miękkie. Następnie dodaję różyczki kalafiora.Dodaję pieprz, sól w razie potrzeby oraz koper. Gotuję aż ziemniaki i kalafior będą miękkie. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupę przelewam do miseczek dodaję łyżkę jogurtu. Smacznego

Gotowanie Patki
Zupa ogórkowa 168

dodatkiem startych ogórków. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana 18% Opis przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz(...)gotujemy wszystko przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy seler, por oraz pietruszkę. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy je do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 174

Jesień to idealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda pani domu

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół drobiowy 94

planuję przygotować z niego zupę pomidorową to podwajam składniki. I tak za dzień, dwa, powstaje pomidorowa z passatą, koncentratem pomidorowym lub przetartymi świeżymi pomidorami bez skórki (szczególnie latem z dojrzałych, pięknych pomidorów). Koperek plus kilka łyżeczek śmietany (opcja) i jesy pycha, mówię Wam! SKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki ćwiartka selera kawałek pora, jasna część 3 goździki

Zasmakuj Kuchni
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 337

skarpety na noc. Mój organizm domagał się ciepłych, rozgrzewających posiłków. Dlatego też lepiej zaplanować tę dietę podczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka(...)patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem

To co kocham
ZUPA KREM Z TRUSKAWEK 113

mama często przygotowywała zupę owocową. Zazwyczaj była to mieszanka owoców takich jak czereśnie, wiśnie, truskawki i śliwki. Kiedy inni nie przepadali za tą zupą jak ją zjadałam ile do brzucha wlezie.  Uwielbiam do tej pory połączenie makaronu i owoców z odrobiną śmietany. Przygotowałam jednak tym razem zupę truskawkową... owoce zblendowałam i podałam z makaronem. Zupa jest słodka od owoców

Kuchnia w oparach
Grochówka. Zupa grochowa. 81

Pyszna grochówka ze smażonymi ziemniaczkami!! Składniki Marchew 2 marchewki Pietruszka 1 sztuka Seler kawałek Por 1 mały por Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarenka Cebula 1 duża cebula Wędzonka 300g (lub innego mięsa, np. The post Grochówka. Zupa grochowa. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa śliwkowa 100

przesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam tę zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie świeżych

To co kocham
Krupnik 174

miękkości. Każdy też ma swoje własne smaki. Jedni lubią kaszę jęczmienną perłową, inni wybiorą pęczak. Moi drodzy. Co kto lubi. Jest to zupa ewidentnie zimowa, wskazująca na składniki jakie kiedyś były dostępne o tej porze roku. Dlatego musi się znaleźć w niej suszony grzybek, marchew, pietruszka, ziemniak i kasza. Ma być to zupa sycąca i rozgrzewająca. Zatem gdy już mamy

Karczma Honorietty