zupa z porów - 5432 przepisów (strona:52/363)

Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 176

weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ użyłam do niej śmietanki . Zupa jest bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora 2 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz, majeranek, koperek, lubczyk kilka liści laurowch kilka kulek(...)seler, por, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i smażymy wszystko chwilę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, smażymy chwilę i dolewamy około 2 litrów wody. Dodajemy przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze

Kawa z mlekiem
Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 176

weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ użyłam do niej śmietanki . Zupa jest bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora 2 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz, majeranek, koperek, lubczyk kilka liści laurowch kilka kulek(...)seler, por, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i smażymy wszystko chwilę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, smażymy chwilę i dolewamy około 2 litrów wody. Dodajemy przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze

Kawa z mlekiem
Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego 168

Kolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy.Zupa krem z brokułów i sera pleśniowegoSkładniki (4 porcje):2 brokuły3 białe części pora3 ząbki czosnku600-800 ml bulionu150 g sera pleśniowego3(...)dodatkiem oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści.Przepis

UgotujmyTo.pl
Chowder kukurydziany 135

Lato zdecydowanie już za nami, w powietrzu czuć już jesień, przeplataną jeszcze ciepłymi promieniami słońca. Oznacza to, że pora zacząć rozgrzewać się gorącymi zupami. Gęste, aromatyczne, pożywne pomogą nam przetrwać tę nie zawsze sprzyjającą dobremu samopoczuciu porę roku.  Chowder to zupa wywodząca się z kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsta, kremowa, zabielana

Smakowity Blog Kulinarny
Krem ziemniaczano-jabłkowy z pieczonymi ziemniaczkami 126

Zupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny(...)ćwiartki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Pora pokroić na grube plastry, czosnek pokroić na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać około 3 łyżki tłuszczu, dodać por, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie – smażyć na umiarkowanym ogniu 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać następnie ziemniaki z łyżeczką soli i przesmażyć całość przez kolejne 2-3 minuty

Even Better Food
Zupa porowa z serkiem topionym 135

bardzo lubię przyrządzać zupy na obiad. Są szybkie, pyszne i rozgrzewają nas w chłodniejsze dni. Dzisiaj zapraszam na porową z marchewką i serkiem topionym. A Wy jakie zupy najczęściej gotujecie? Składniki: 3 pory 3 marchewki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1,5 l wywaru warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego sól pieprz Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Białą część(...)marchewki obrać i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę i dusić por ok 10 minut, pod koniec dodać marchewkę i masło i podsmażać jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlać wywar warzywny i gotować tak długo, aż marchewka będzie miękka. Do kubeczka wlać 2 chochle zupy, dodać ser topiony i wymieszać, aż się rozpuści.  Dodać do zupy

Trufelkowo
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 171

przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 2,5 l wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 por  kawałek selera 1 cebula sól, pieprz(...)żeberka i warzywa (marchewkę w całości, pietruszkę, seler, cebulę oraz pora). Całość posolić oraz popieprzyć. Ponownie gotować około 1 godziny (do miękkości warzyw) . Po upływie czasu dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować

Ugotować
Żurek z koperkiem 238

takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ZUPA PIECZARKOWA 161

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag pieczarek, por, duża marchewka, 3 małe pietruszki, udko z kurczaka, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki, 1-1,2 l wody. 80-100 ml śmietanki 30%. Dodatkowo: ugotowany makaron. Przygotowanie(...)laurowego, gotuję na niedużym ogniu około 20 minut. Do mięsa dodaję pietruszkę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę odstawiam z ognia, dodaję posiekaną natkę

JejKuchnia
Rosół z kaczki 165

Rosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy  mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały

O kuchni z uczuciem
Jesienna zupa curry z kurczakiem, ryżem i dynią 220

pogodę za oknem (a konkretniej na śnieg), to powinnam zmienić nazwę zupy z "jesiennej" na "zimową". Choć tak na prawdę nadaje się na te obie pory roku bo dzięki przyprawom przyjemnie rozgrzewa :) Danie jednogarnkowe - zupa, tudzież potrawka, w zależności od tego, jaką gęstość preferujecie. Dodatkowo syta - za sprawą kurczaka i ryżu oraz aromatyczna. Chyba to dobra pora na publikowanie takich

My simple kitchen
Krem ze słodkich ziemniaków 138

Nadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny  i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko

Codzienne Gotowanie
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 172

Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem

Karo in the Kitchen
Botwinka 178

octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 271

kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka(...)content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa

Poezja smaku
Zupa "śmieciuchówka" 194

Zupa "śmieciuchówka"..wszystkiego po trochę..co było w lodówce, zamrażarce...kombinacja dowolna.. biała kiełbasa sól, pieprz listek, ziele domowa vegeta 1-2 marchewki  por   kilka ziemniaków 2-3 łodygi selera naciowego 1 szkl.zielonego, mrożonego groszku 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 1-2  pomidory kilka pieczarek  kilka listków sałaty Do garnka wlać wodę,włożyć kiełbasę

Moje domowe kucharzenie
Zupa z botwinki z kurczakiem i ziemniakami 142

zupa z kolorowej botwinki z kurczakiem i ziemniakami – niestety botwinka podczas gotowania traci kolor łodyg. Składniki na zupę z botwinki: – 3 łodygi kolorowej botwinki – 1 filet z kurczaka (ok. 300g) – 1 mały por – 1 marchewka – 500 g ziemniaków

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania