Od kiedy zostałam mamą, moja kuchnia zmieniła się. Mam na myśli gotowanie a nie wystrój wnętrza :) Zaczęłam gotować świadomiej i do repertuaru typowych dań doszły mi
Pyza i SurówkaSkładniki: włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler) 4 ziemniaki garść fasolki zielonej 1 ząbek czosnku 2 cebule dymki 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka masła
Moja Galeria SmakuCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuniego pocina. W ten sposób "skończyłam" parę fajnych gier;) Z okazji świętowania byliśmy też dziś w ogrodzie. Oczyściliśmy ostatnie grządki ze zmutowanych kalafiorów, zebraliśmy skorzonerę i kilka porów (będzie post o zupie). Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy ściółkującą agrowłókniną- jest za dużo kotów w sąsiedztwie, żeby pozwolić sobie na odkrytą ziemię. Już dziś jeden zrobił sobie kuwetę z grządki
les mirabellesDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchniWiosennymi zupami możemy cieszyć się tak krótko, że wykorzystuję wszelkie wiosenne rarytasy jak często tylko się da. Choć młodzież jednogłośnie zażyczyła sobie dziś zupę dyniową (dla dzieci pory roku nie mają chyba większego znaczenia :) ), na stole królowała szczawiowa.Składniki:pęczek szczawiu1 duża marchewka1 pietruszka10 dkg seleracebula3 liście laurowe3-5 ziele angielskie2 łyżki masła1/2 szklanki "mleka" z kiszonych nerkowców
Magiczna kuchnia DariiSezon dyniowy w tym roku rozpoczęłam na wytrawnie - zupą z poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło mi 11 słoików różnej wielkości. Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa czy makaronu. Was również zachęcam do wykonania takiego sosu u siebie Post Sos pomidorowy do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepiekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej.Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków I por . Pyszotka . Polecam I życzę smacznego
Smaki EdytyZupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki(...)posiekaną cebulę, por i seler naciowy. Przesmażamy do zeszklenia na oliwie. Również przekładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarna kolendry i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy "niedbale", tzn. tak, by zupa zagęściła się
Taste Of My DayDanie dla 3 - 4 osób Składniki: 600 gram oczyszczonego szczupaka 1/2 jasnej części por średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól 2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry(...)zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku ( całe ząbki ). Warzywa obrałam; marchewkę pokroiłam w plasterki, seler w kosteczkę , a por w paski, dodałam do gotującej się zupy. Gotowałam przez następne 20 minut. Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa z wywaru
Darcia w kuchniosuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki. Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać) przez około 3 godziny(...)marchewkami. Wymieszać i gotować razem przez krótką chwilę (około 5 minut). W międzyczasie, do śmietanki wsypać 2 łyżki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wlać 1 - 2 chochle ciepłej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać gorącą, z makaronem/ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką
Gospodyni MiejskaZima to idealna pora na gęste i rozgrzewające zupy. Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą , dodatkiem mleka kokosowego i sporą ilością papryczki chilli z pewnością dobrze Was rozgrzeje. Zupa dyniowa jest tak sycąca i pożywna, że może stanowić główne danie późnego obiadu. Przygotowuje się ją łatwo i bez większego wysiłku. Taka aromatyczna i gęsta zupa z pewnością wszystkim zasmakuje, a wasi
Codzienne GotowanieNadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją: Gin , Mirabelka , Zuzia , Mops , inna Zuzia oraz Bartoldzik . Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego też
Codzienne GotowanieZupa z młodej kapusty z pomidorami... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kawałki pomidorów, plastry marchewki. Drobno posiekany koperek i natka pietruszki. Pełnia wiosny na talerzu. Smacznego! Składniki: 1/2 główki niedużej, młodej kapusty; 5 średnich ziemniaków; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 3 średnie, dojrzałe pomidory; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 1/2 pęczka(...)zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć. Gdy zupa się zagotuje
Gospodyni Miejska