Dzień dobry! Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej
Pora coś zjeśćjuż starożytni Egipcjanie (źródło), a sama soczewica stanowiła wtedy podstawę ich wyżywienia. Zupa ta nadal pozostaje prostym i tanim posiłkiem dla zwykłych ludzi, chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie rozgrzewa. Zupa z soczewicy według poniższego przepisu to najłatwiejsza zupa na świecie. Soczewica sama rozpada się w czasie gotowania i nie ma potrzeby miksować zupy, chyba że lubicie gładką
Chilli Czosnek i Oliwapokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz z podsmażonym mięsem. Wywar gotować
Passions hobbies lifekarkówki 30 minut wcześniej, natępnie je rozbijam tłuczkiem z obu stron i podsmażam na odrobinie oliwy z obu stron po ok 0,5 minuty (aby tylko zamknąć pory). Do śmietany wsypuję zupę w proszku i dokładnie mieszam, wlewam trochę do naczynia żaroodpornego na czym układam ciasno karkówkę i zalewam resztą zupki. Przykrywam folią aluminiową i zapiekam ok 45 minut
Mechanik w kuchnisię na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków. Pomyślałam sobie, że czas przygotować zupę z młodych warzyw, prosto z działki babci. Mogłabym siedzieć w jej grządkach i upajać się tym widokiem. Co prawda niecierpliwy syn mi nie pozwala na zbyt wiele, ale w zamian(...)albo pęczek ze sklepu) 4 młode, małe ziemniaki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki śmietany do zup 2 liście laurowe 4 ziela angielskie Wyjmujemy z zamrażarki i rozmrażamy bulion. Obieramy i kroimy w małą kostkę: buraki, ziemniaki, marchewkę i selera. Por, liście odcięte z młodego selera i koper związujemy nitką kucharską bądź sparzonym liściem pora albo sparzonym szczypiorem. Składamy
Krupeczkiprzyrządzenia i bardzo smaczna. Jeżeli dbacie o formę to nie podsmażajcie koperku i nie zabielajcie zupy 😊 Składniki na porcję dla 4-6 osób: mięso z indyka, np. skrzydła (wagowo około 0,8 kg) 1,5-2 l wody (musi przykryć mięso) 3 marchewki 1 por (ciemna część) 1 cebula 1/2 małego selera 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 2 listki
Ugotowaćoznacza zupa z makaronem. Zazwyczaj jadamy tą zupę na noworocznym party, ale w tym roku zdecydowałam się po raz pierwszy spróbować sił i ugotować zupę. Zapytacie pewnie zupa noworoczna o tej porze…Jutro obchodzimy irański sylwester, który po części przypomina naszą Wielkanoc, bo jest symbolem życia i po części Noc Świętojańską, kiedy to rozpalamy ognisko. Irańczycy rozpalają małe ogniska
codojedzeniaPora pokrój na cienkie plasterki.W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cały czas mieszając smażyć przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlać 4 szklanki wrzątku i doprowadzić do wrzenia .Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Na patelni rozpuścić masło, dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając smażyć przez dwie minuty. Dodać do zupy, wymieszać
Moje domowe kucharzeniedoprawiona chili.Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.Pycha! Składniki:1 kg marchwi;2 średnie pietruszki;Biała część pora;Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;Skórka starta z 1 pomarańczy;Płaska łyżeczka chili;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;1/2 pęczka koperku;Biały pieprz;Sól;1 litr(...)pokroić w kostkę.Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich 3 wycisnąć sok.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać 5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i często mieszając, podsmażać wszystko krótką chwilę.Lekko podsmażone warzywa zalać około 1 litrem zimnej wody (wody
Gospodyni Miejskapor, listki laurowe, ziele angielskie, ziemniaki oskrobane i pokrojone w małe kawałki, grzyby pokrojone drobno. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się stopi i powstaną chrupiące skwarki. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć jeszcze chwilkę. Cebulka lekko ma się zarumienić. Połowę z tego wrzucić do zupy
Kuchnia PokoleńWszelkie syte zupy są mile widziane o tej porze roku. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to i taka zupa przypadnie Wam do gustu. Składniki: wywar na skrzydełkach lub udku 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej
Kuchnia domowa Aniczyli Krem z Porów Uwielbiamy kremy, miękkie puszyste zupy kremy, na każdy zły humor czy niepogodę... O ile robiłam już kremów wiele, z porem był to pierwszy raz. Odkryłam już czas temu, Jadłonomię. Nie jestem weganką czy wegetarianką, jednak, specyfika mojej diety pozwala na czerpanie wielu pomysłów z tej książki. Uwielbiam ją za prostotę, ale też możliwość odkrywania nowych
Lajtkraft food intoleranceZupa- krem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie(...)kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą
Bea(u)ty kitchentakże. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami(...)Fedde już znamy i cenimy za oryginalne potrawy i połączenia smaków. Teraz też nie było inaczej. Kozi ser w połączeniu z porami smakuje zdecydowanie lepiej, niż bez. Pierogi były bardzo smaczne, ale zdecydowanie było ich zbyt mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku. Ciastka krabowe podawane z puree z rukwi wodnej, czosnkowym sosem aioli
Kucharzycamieszane uczucie co do tego komplementu, ale mi też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy ziele angielskie pieprz(...)wstawiamy na gaz. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy pianę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do zupy, następnie to samo robimy z selerem naciowym. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy około pół godziny, aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec wrzucamy listki szpinaku
Quinoa Raz!