zupa z porów - 5432 przepisów (strona:36/363)

Duńska zupa krem z porów 126

bardzo często przygotowuje też dla nas chłodniki. Zdecydowanie moim ulubionym jest chłodnik z botwiny – moje dzieci jednak za nim nie przepadają, ja nie pogardzę… Artykuł Duńska zupa krem z porów pochodzi z serwisu Jaśkowe klimaty-Blog rodzicielsko-lifestylowy

Jaśkowe Klimaty
grzybowa zupa z podgrzybków z makaronem... 159

wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół z gęsi i cielęciny 85

Może pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie. Składniki: 1 gicz cielęca (około 800

R'n'G Kitchen
Zupa wegetariańska z marchwi i batatów 102

Zupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub

Kuchnia Pokoleń
Zupa Krem z Pora i Groszku 103

Tyle pyszności od firmy Brześć więc czas na eksperymenty :) Dziś u mnie pyszna zupa krem z pora i zielonego groszku z dodatkiem groszku ptysiowego cudownej firmy Brześć... SKŁADNIKI: groszek ptysiowy firmy Brześć płatki migdałów 450g pora 1,5 szkl. zielonego groszku 2 łyżki masła 200ml śmietany 30% 140g serka topionego 750ml bulionu szczypta gałki muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE

Dziś Ja gotuje
Pomidorowe kuleczki z czerwonej soczewicy (VEGAN) 114

głównym składnikiem jest moja ulubiona, czerwona soczewica . Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa i jest bardzo szybka w przygotowaniu - nawet nie wymaga wcześniejszego namaczania!  Do tej pory stworzyłam już zupę krem oraz potrawkę z soczewicy, więc teraz czas na... pomidorowe kuleczki. W sam raz jako zagryzka na imprezę, jak i "mięsny" dodatek do obiadu. Ja najchętniej podaję

Kuchnia Ellie
Lekko kremowa zupa marchwiowa 155

Zupa marchewkowa z porem... pół kremowa, czyli nie do końca zblendowana :-) - bez mięsa i bulionu - prosta i smaczna Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas gotowania: 1 h Ilość:  4-6 porcji Składniki: • 4 duże marchewki • 20 cm pora • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła np. klarowanego • szklanka wody • szklanka mleka • przyprawy: łyżeczka

AniaGotuje.pl
Kremowa zupa potrójnie kalafiorowa 96

Pora na kalafiora. Warzywo, które najprawdopodobniej zawdzięczamy królowej Bonie. Jest bogate w witaminy i sole mineralne. Kalafiora można jeść zarówno poddanego obróbce cieplnej, jak i surowego

Pichceniomania
Zupa krem z pora 134

Zupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt  grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek ,pietruszkę,i czosnek Zostawiamy troszkę

Viola cooks with passion
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami 131

suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej zniknęły niż się pojawiły. 2 płaty mrożonego dorsza (może być świeży

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Okołoświąteczne różności - Wielkanoc. 90

może podzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie nie wiem. Planów nie mam, czekam na kulinarną wenę ;) Ostatnio jadłam pyszną zupę krem z porów u koleżanki (Beatko, pozdrawiam :)). Mam zamiar ją zrobić i jeżeli uda mi się powtórzyć efekt to chętnie podzielę się z Wami przepisem. To gotujmy i świętujmy

zadanie-gotowanie
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 190

boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych

Plate of Joy
ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW 150

  Czy u was też się gotuje zupę w wielkim garze? Z zapasem? U mnie zdecydowanie tak. Lubimy zupy i nie bardzo sobie wyobrażamy bez nich

Mam To Na Widelcu
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 183

kuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak imbir, cynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni

SMYKWKUCHNI
Zupa krem porowo-ziemniaczana 173

Dziś znowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego! Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 duży

psgotujemy
Botwina 145

porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm.  Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę

Salonik smaków
Pora na zupę z pora 189

script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część

MarciochaKucharzy
JARZYNY NA ZIMĘ 215

przed zakryciem, na słoik położyć przezroczyst ą  foli e spożywczą i dopiero wtedy go zamknąć. Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa jarzynowa z kapustą pekińską 159

Składniki : 1 marchew, 1 pietruszka mały kawałek selera i pora 4 ziemniaki 1 średnia cebula mała kapusta pekińska lub połowa większej sól, pieprz, liść laurowy, szczypta majeranku kawałek ostrej papryczki natka pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku jak nie mamy papryczki tłuszcz do smażenia opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie : Obrane warzywa tj, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę, ziemniaki(...)warzyw Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się nie rozleciała. Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki. Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej

Proste Potrawy
Zupa z czerwonej soczewicy na żeberkach 134

Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula 1/4 pora 200 g czerwonej soczewicy 6 średnich ziemniaków 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 4 listki laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminku w proszku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku Sposób wykonania: Żeberka(...)ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut.  Włoszczyznę obieramy i myjemy. Jedną marchewkę odkładamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Resztę w całości wrzucamy do zupy wraz z umytym porem i cebulą. Gotujemy przez kolejne 30 minut (do momentu aż mięso zmięknie). Soczewicę płuczemy na sitku, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z zupy odławiamy mięso i kroimy

Qchnia po prostu
Zupa z kapusty pekińskiej 120

mniemam wołową. Zatem oto lista rzeczy przydatnych: kość karkowa (około 0,5 kg) kapusta pekińska 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili (żeby zupa mocy nabrała) pietruszka por seler ziele angielski liść laurowy śmietana natka pietruszki (do ozdoby) ziarno sezamu Najpierw gotujemy kości żeby wywar zrobić. Ja gotowałem przez około 45 minut, żeby cały smak wyszedł(...)zupa będzie smaczniejsza. W sumie to jest najbardziej żmudna część tej zupy. Po wygotowaniu kości wyciągamy je i wrzucamy warzywa, czyli pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki, również w plasterki pokrojoną marchew, zgnieciony bokiem noża czosnek, papryczkę chili, pietruszkę, selera, pokrojonego w plastry pora, dwa liście laurowe, parę kulek ziela angielskiego i doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę pekińską

Marder&Marder Manufacture
ZUPA ZACIERKOWA 234

Zupa zacierkowa , taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki.   Składniki: por kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki(...)seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam

potrawyregionalne
Krem z zielonych warzyw 136

Zupa na zielono, w jednym talerzu mamy selera, por, brokuła, rukolę warzywa które łączy nie tylko kolor ale też witaminy niezbędne dla naszego zdrowia. W tej zupie przemycimy coś czego nasza rodzina nie lubi. 1 por biała część 4 gałązki selera naciowego 1/2 brokuła 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania rukoli sól, pieprz 1/3 szklanki słodkiej śmietany(...)seler kroję,brokuł dzielę na różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem

wesoła kuchnia
Domowa vegeta z suszonych warzyw. 119

Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 łyżki mieszanki warzywnej z brokułami od firmy  Becla 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka czosnku  2 łyżki suszonego pora 2 łyżki suszonej mieszanki warzywnej do zup firmy Becla 1 łyżka soli 2 łyżki kurkumy Wykonanie : Do malaksera przełożyć wszystkie podane składniki i zmiksować, możecie zmiksować na proszek lub pozostawiając wyczuwalne warzywka.Proste(...)pyszne bo bez chemii :) W skład mieszanki -  warzywnej z brokułami wchodzą: marchew,kapusta włoska,cebula,por, korzeń pietruszki. W skład mieszanki warzywnej do zup wchodzą: marchew, cebula, pietruszka,korzeń selera Jeśli macie w domu suszarkę  do warzyw to spokojnie możecie sami sobie ususzyć marchewkę, seler, pietruszkę co lubicie, potem tylko dodajcie kurkumę i sól, i gotowe. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kalafiorowa zupa krem 135

nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją nie tylko na co dzień ale również na większe przyjęcia. Zupę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1 kalafior 4-5 młodych ziemniaków 1 duża marchewka   1 pietruszka   kawałek pora   1 udko   cebula   sól pieprz biały ognista mieszanka przypraw   2-3 łyżki śmietany koperek(...)udko, obraną marchewkę i pietruszkę, pora i cebulę. Gotować ok 30-40 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować

Smakołyki Asi
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 117

Idealna zupa na zimę i jesienną pluchę. Dzisiejsza propozycja to zupa cebulowa w naszej wersji. Zapewne nie wszyscy z Was gustują w zupie z cebuli, ale propozycję warto przedstawić, ponieważ jest super na zimowe wieczory. Rozgrzewająca, dużo witamin i dużo jeszcze można by pisać o walorach cebuli. Mamy własną wersję wypracowaną już od lat i chcieliśmy się podzielić naszym przepisem(...)dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną część pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy jeszcze, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Teraz zupę przelewamy do miseczek i ścieramy żółty

vegetanie
Zupa z podagrycznikiem – tania i zdrowa 105

twardsze. Można je jeść na surowo w sałatkach i po obróbce cieplnej. Dzisiaj chciałam zaproponować wam wypróbowanie prostego krupniku z dodatkiem podagrycznika . PRZEPIS ZUPA Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 800g ziemniaków 1/2 szkl kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 pora 3 łyżki masła klarowanego 3 marchewki 2 garście podagrycznika 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy(...)ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego opcjonalnie, ale bardzo polecam bo robi robotę – 2 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum Jak zrobić zupa z podagrycznikiem: Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego pora. W następnym kroku do pora dodajemy przyprawy: ziele angielskie

Dorota Smakuje
Wegetariańska zupa pomidorowa + filmik 142

jakieś następne dwa dni. Do przepisu dołączam filmik na końcu wpisu - miłego oglądania i gotowania :-) Przepis jest bezglutenowy :-) * * * Składniki (na gar zupy ok. 3 litry): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 3 puszeczki przecieru pomidorowego ok. 100 ml śmietanki 30% 250 g makaronu lub ryżu oliwa do smażenia ok. 1 łyżka sosu sojowego(...)chwilę smażymy i dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie, czarnuszkę, tak na oko, ale nie za mało, by zupa miała smak. I smażymy wszystko. 2. Gdy podsmaża się cebulka, to wtedy kroimy w kosteczkę umyte i obrane marchewki, pietruszki, seler i por. 3. Pokrojone warzywa wrzucamy po kolei do gara i razem wszystko chwilę smażymy. 4. Następnie wlewamy

Kawa z mlekiem
Zupa z fasolką szparagową 276

Składniki:450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;6 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;4 ziarna pieprzu;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Spos(...)pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojoną marchewkę, słupki pietruszki, obranego selera i por. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu przez

Gospodyni Miejska