zupa z porów - 5432 przepisów (strona:33/363)

Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem 150

Zobaczcie także przepis na tartę, którą moi czytelnicy lubią najbardziej czyli Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami . Smacznego! Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Zupa krem z pora Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Przepis na tartę buraczkową z jarmużem i wędzonym twarogiem - średnica foremki 23 cm Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania(...)czosnku 2 garście jarmużu łyżeczka gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny 150 g piersi z kurczaka olej do smażenia kurczaka 200-300 g wędzonego twarogu słodka śmietanka 18% do zup i sosów 2 jajka sól i pieprz do smaku Przepis 1 Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy zimne masło w kawałkach, jajko i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte. Można

Kuchnia Bazylii
Wiosenny rubin czyli botwinka 161

usprawniają i regulują pracę jelit. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i oczyszczają organizm.  botwinka - z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie naszą, charakterystyczną dla wiosennej pory, dzisiejszą smaczną zupę - botwinkę.  Po drugie - odniosę się do mojej jednej z głównych zasad w kuchni, czyli poszanowania i zrozumienia produktu. I (narażając się nawet na krytykę) muszę powiedzieć głośno(...)oraz włoszczyzny - ta "stara" również popsuje smak Waszej zupy.  Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza zupa! Dodatki, o których wspomniałam, zabiją (i to skutecznie!) jej smak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi!  Składniki

Garniec Magalie
Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku. 138

zupę kompletną, pełną warzyw i prostą w przygotowaniu. Barszcz ukraiński, bo o nim mowa to jedna z moich ulubionych zup niezależnie od pory roku. Dzięki przepisowi krok po kroku będziesz mógł przygotować go już dziś   Składniki:   300 g mięsa wieprzowego, ja użyłem łopatki 2 nieduże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek(...)mięso nabierze dodatkowego aromatu. Z mięsa uwolnią się soki, możesz podsmażyć je dłuższą chwilę około 10-15 minut. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz posiekany czosnek. Smaż dodatkowe 5-7 minut na średnim ogniu.   Następnie dodaj ziemniaki, lubię gdy kostka jest większa, bardziej “rustykalna” Wlej wodę, dodaj

kuron.com.pl
Kolorowa fasolówka 168

ziarna, była ich cała masa. Jak wykorzystać taki piękny kolorowy zbiór fasoli?  U nas zwykle w postaci fasolówki albo fasolki po bretońsku. Piotrek rzucił hasło, że przyszła już pora na rozgrzewającą zupę fasolową! I ugotował kolorową fasolówkę. To prosta i smaczna zupa. Bardzo smaczna Kolorowa fasolówka: 500 g mieszanki kilku gatunków fasoli 2 marchewki 1 mała pietruszka 1/4 selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z cukinii i pora 144

Znowu moja ulubiona cukinia. Pyszna i neutralna w smaku jest idealną bazą do kremowych zup. Bardzo dobrze przyjmuje smaki innych składników dlatego też połączyłam ją z wyrazistym  porem i serem pleśniowym. składniki: 500 g obranej cukinii 200 g obranych ziemniaków 1 cebula 250 g pora, biała i jasnozielona część 1 l bulionu 1 łyżka masła 100 g sera pleśniowego(...)zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z kalafiora z prażonymi orzechami 208

zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki sól do smaku posiekane drobno orzechy - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa jarzynowa z burakiem 233

Zupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie(...)osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać, umyć

Gospodyni Miejska
Zupa fasolowa na wędzonce 211

umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować. Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę i plasterki czosnku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone(...)Gotową zupę przyprawić majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy. Miłośnicy gęstych zup mogą seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a por w pióra i w takiej postaci ugotować w zupie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa 167

Odgrzebałam zdjęcia zrobionej przeze mnie zupy pieczarkowej i zdziwiłam się, że nie zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron(...)garnka. Gotować kolejne 15 minut. W tym czasie przelać do miseczki trochę gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie

Karola gotuje
Kremowa czosnkowa 139

Świetna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego(...)rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, por i czosnek i smażymy przez kilka minut na małym ogniu. Po przesmażeniu łączymy z bulionem. Gotujemy wszystko razem ok. 20 minut na średnim ogniu. W garnuszku roztapiamy masło, stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy mocno. Do przygotowanej zasmażki dodajemy odrobinę zimnej wody. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy chochelkę zupy i znów mieszamy, by nie było

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 181

się zawsze najelegantszym daniem na świecie -, ale od postanowienia do czynu droga daleka. Poczytałam więc co nieco, podszkoliłam się i wreszcie przystąpiłam do działania. I tak narodziła się zupa krem z pora . Poczułam się wtedy, jakbym konsumowała jadalny aksamit. Ciepły płyn o delikatnym, subtelnym smaku spływał ospale trasą mojego przełyku, naznaczając go już na zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); I tak zaczęła się moja przygoda z zupami kremami.  ZUPA KREM Z MARCHWI Z MARCHEWKĄ GLAZUROWANĄ MIODEM Składniki na glazurowaną miodem marchewkę: - 1-2 spore marchewki - 2-3 łyżki miodu - 50 gram masła - pieprz - sól Przygotowanie glazurowanych miodem

Życie zamknięte w smaku
TOMATO SOUP z TAMRIEL – SKYRIM – zupa z pieczonych pomidorów z pietruszkowym pesto 196

Wyobrażając sobie takie potrawy, na myśl przychodzi nam bardzo intensywny, lekko pikantny, zniewalający lekką nutą opalanego drewna smak – stąd pomysł na nietypową, pieczoną zupę pomidorową. Pomidorówka w grze składa się jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę jedynie o kilka niezbędnych dla bogatego smaku dodatków, w tym pesto z pietruszki, oliwy i sera(...)lekką nadinterpretację. Zupa wymaga minimum wysiłku, a smakuje tak dobrze, że zapewne trafi do Waszego jadłospisu na stałe. Także rozpalajcie swoje domowe piece i do dzieła! Zobacz, jak zupa wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 511 kcal | 24 g białka | 16 g węglowodanów | 39 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Zaczynamy od rozgrzania piekarnika, ustawiamy

Nerds Kitchen
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 145

50ml   wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn)- 400ml ciepłej wody- 3 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki soli- 2 białka- 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów     Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn(...)ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie  wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu” ok. 30 minut

mojewypiekiinietylko
58. Tajska zupa z niespodzianką 164

lubi niespodzianek, szczególnie tych których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę   tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na  niespodziankę:   4 duże liście kapusty pekińskiej  1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich  lub królewskich(...)przyprawić do smaku. 6.   Farsz z krewetek podzielić na 4 części i ułożyć na każdym liściu, zawinąć w kwadrat i związać paskiem z pora. 7. Jeszcze ciepłe paczuszki przełożyć do talerzy i zalać gorącą zupą.  Dobra rada: Jeżeli ktoś nie lubi krewetek to można je zastąpić kawałkiem gotowanego łososia

Jadło i czytadło
Ramen 219

Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć(...)wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie szczypior, pokrojone grzyby shiitake

mojewypiekiinietylko

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję