zupa z porów - 5432 przepisów (strona:24/363)

Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 174

Gulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście

Pora na pora
Zupa z porem i szparagami 153

Sezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;)  Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka(...)resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania wywaru. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy/oleju, dodać pory i cebulę, lekko poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i przyprawić jeszcze raz jeśli

Corner With Recipes
Zupa z bobu i mięty 140

Zupy, niezależnie od pory roku,  to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone

Humanistka w kuchni
Zupa ze świeżych grzybów 203

tłuszczu 18%;1 łyżka mąki pszennej;2 kostki bulionowe o smaku grzybowym;3 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.Grzyby oczyścić(...)pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.Po tym czasie do zupy dodać pokrojone ziemniaki, pora i kostki bulionowe. Gdy ziemniaki będą robiły się już miękkie dodać podsmażone grzyby wraz z cebulą. Całość jeszcze gotować razem przez około 10 minut. Zestawić z ogniaŚmietanę dokładnie

Gospodyni Miejska
Krem z cukinii i pora 133

Pyszna zupa krem z cukinii i pora – prosta do przygotowania, sycąca, tania. Por duszony na maśle znakomicie podbija smak dania. Do zupy użyłam cukinii zielonej i żółtej. Wybierając młode, małe cukinie, nie musimy ich obierać ani pozbawiać pestek. PRZEPIS NA KREM Z CUKINII I PORA Składniki na krem z cukinii i pora: 1 por 3 łyżki masła 4 duże(...)pokrojona w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy jeszcze 5-8 min. Z zupy wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy,. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku (ja lubię dodać łyżkę soku z cytryny). Artykuł Krem z cukinii i pora pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zupa rybna z (głów) karpia 242

przygotowania zupy rybnej - delikatnej w smaku i bardzo smacznej. Wiem, że dla niektórych osób zupa rybna to horror z dzieciństwa, ale uwierzcie mi, że z czasem smaki człowieka się zmieniają. Wiem to po sobie 😋 Składniki*: oczyszczone głowy z karpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz bazylia cukier do smaku(...)ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników.  Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte głowy z karpia. Całość zalać wodą. Musi przykryć wszystkie głowy z karpia. Gotować na małym ogniu

Ugotować
Kremowa zupa z Vichy 176

zime. Zawiesista, kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki.Por(...)talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut.Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera.Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest z pieczywem.Smacznego

Przysmaki Karolki
Pomidorowa zupa z grillowanych pomidorów 189

obrane ze skó­rek, ale rów­nie dobrze możesz użyć kon­cen­trat pomi­do­rowy, dzięki czemu zupę można przy­go­to­wy­wać o każ­dej porze roku. Gotuję zupy prze­waż­nie na bulio­nie z kur­czaka. Cza­ sami dodaję śmie­tanę lub zacią­gam zupę mąką. Zda­rza się, że ugo­tuję pomi­do­rową

codojedzenia
Ogórkowa z kaszą pęczak 205

chwili kiedy karo66 ( znajoma z portalu Garnek.pl) dała mi przepis na kapuśniak z kaszą ( Zelowski ) ,, chodziła  „ za mną chęć wypróbowania tego pomysłu w innych zupach. Do tej pory z kaszy gotowałam w zasadzie tylko krupnik .Do innych zup kasz nie dodawałam .Ponieważ Kapuśniak Zelowski bardzo nam posmakował postanowiłam spróbować zrobić w ten sposób ogórkową i nie myliłam się – jest pyszna

Buniabaje w kuchni
Flaczki z kurczaka 362

rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła;2 łyżki mąki pszennej;2,5 litra(...)marchewek i pietruszki, seler, por, połówki cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku, vegetę i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.Ugotowany seler, por, cebulę wyjąć z zupy i wyrzucić, a ząbki czosnku wyjąć, rozetrzeć na papkę i ponownie dodać do zupy. Paseczki marchewek i pietruszki pozostawić w zupie.Mięso gotować w zupie jeszcze przez około

Gospodyni Miejska
RESIDENT EVIL VII – FLACZKI (ZUPA) 184

smaku z flaków (jeśli macie już kupne, sparzone flaki, wystarczy obgotować je raz dla pewności). 3. GOTOWANIE ZUPY (1-1,5 h) Obgotowane flaki z żołądkami przekładamy do czystego garnka. Dodajemy boczniaki oraz pokrojone w mniejsze kawałki żeberka. Pokrojone warzywa (oprócz pora, którego wrzucamy od razu w całości do garnka) obsmażamy chwilę na patelni na odrobinie oleju i także dodajemy(...)pomidorowego oraz nieco zasmażki (1 łyżka mąki podsmażona na 1 łyżce masła do lekkiego zarumienienia). Żeberka można wyjąć i oddzielić od nich mięso, które ponownie wrzucamy do zupy. Przed podaniem pozbywamy się pora oraz liści laurowych i ziela.   PODANIE Zupę podajemy z pajdą chleba. Wielbiciele ohydnie wyglądajacych zup będą zachwyceni. Sprawcie sobie zatem ucztę na miarę kolacji z Bakerami

Nerds Kitchen
RESIDENT EVIL VII – FLACZKI (ZUPA) 225

smaku z flaków (jeśli macie już kupne, sparzone flaki, wystarczy obgotować je raz dla pewności). 3. GOTOWANIE ZUPY (1-1,5 h) Obgotowane flaki z żołądkami przekładamy do czystego garnka. Dodajemy boczniaki oraz pokrojone w mniejsze kawałki żeberka. Pokrojone warzywa (oprócz pora, którego wrzucamy od razu w całości do garnka) obsmażamy chwilę na patelni na odrobinie oleju i także dodajemy(...)pomidorowego oraz nieco zasmażki (1 łyżka mąki podsmażona na 1 łyżce masła do lekkiego zarumienienia). Żeberka można wyjąć i oddzielić od nich mięso, które ponownie wrzucamy do zupy. Przed podaniem pozbywamy się pora oraz liści laurowych i ziela.   PODANIE Zupę podajemy z pajdą chleba. Wielbiciele ohydnie wyglądajacych zup będą zachwyceni. Sprawcie sobie zatem ucztę na miarę kolacji z Bakerami

Nerds Kitchen
Zupa z kurczakiem i warzywami 140

częściej robię w okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko

kruche babeczki
Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem 153

Zupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4 średnie ziemniaki ok. 2 litry bulionu warzywnego Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld Ew. sól Pieprz Kurkuma Kilka plasterków wędzonego łososia Łyżka oliwy lub masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora

Kopystką po garach
Zupa pieczarkowa. Gęsta, bez glutenu i bez laktozy 124

Gęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę(...)oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam pieczarki, cebulkę i por, następnie dodałam do zupy. Na sam koniec gotowania dodałam przyprawy i zioła. W osobnym garnku ugotowałam makaron

nietadieta
Zupa krem selerowo - porowa ze świeżą rzeżuchą 227

Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora.  Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka:   Zatem moi drodzy(...)częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą  - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania