Zupa krem z porów z wędzonym łososiem Składniki: - 2 x por - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - 100g serka mascarpone - garść natki pietruszki - 1 łyżka oleju do smażenia - sól, pieprz Opcjonalnie: - 100g wędzonego łososia Sposób przygotowania: - marchew i pietruszkę obierz i wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj aż do miękkości, - por pokrój
MintTastemnie nie ma nic piękniejszego niż widok zadowolonych buziek i szybko znikające danie (do tego pełne zdrowych warzyw). Właściwie zastanawiam się dlaczego na blogu nie umieszczałam do tej pory przepisów na zupy? Może dlatego, że wydawały mi się one zbyt oczywiste i proste. Ale po waszych pytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowiłam, to zmienić. Dziś zapraszam Was na zupę jarzynową (warzywną
Słodkie okruszkiDzisiaj reaktywuję cykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI.Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie.Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi
Dzieje kuchennej Wiewiórywiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się w oka mgnieniu. Niby wytrawne dane(...)sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem. Podgrzewam i doprawiam śmietaną, solą i pieprzem. Dodaje też łyżkę masła. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam wodę do osiągnięcia porządnej konsystencji. W międzyczasie gotuję zielony groszek w osolonej wodzie. Odcedzam
Przysmaki Karolkiokazał się doskonały, choć troszkę go zmodyfikowałam. W ogóle to uważam, że dodanie mleczka kokosowego do niemalże każdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności. Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może(...)pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotową zupę podawać z natką pietruszki lub kolendrą i oczywiście z porem
Jadło i czytadłoDzisiaj będzie pyszna, rozgrzewająca zupa ziemniaczana z porem. Ale chociaż ziemniaki i por są je głównymi składnikami to coś zupełnie innego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. I przykro mi, ale to wcale nie będzie zdrowy składnik więc zastanówcie się czy w ogóle czytać dalej bo zgrzeszyłam bardzo i wątpię czy będzie mi to wybaczone. O, Najwyższy! Ty widziałeś jak robię zupę
Smaczna Pyzanajlepiej przecedzając przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy(...)zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa na 2-3 dni dla 2-3 dorosłych osób. Przy odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. SKŁADNIKI ok. 1kg podudzi z kurczaka 2 średnie pietruszki 2 średnie marchewki biała część średniego pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela
Karo in the Kitchenmnie nie ma nic piękniejszego niż widok zadowolonych buziek i szybko znikające danie (do tego pełne zdrowych warzyw). Właściwie zastanawiam się dlaczego na blogu nie umieszczałam do tej pory przepisów na zupy? Może dlatego, że wydawały mi się one zbyt oczywiste i proste. Ale po waszych pytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowiłam, to zmienić. Dziś zapraszam Was na zupę pełną moich
Słodkie okruszkiwarzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie zagęści zupę. Nie będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1 cebula kawałek pora 2 ziemniaki 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej 3 łyżki ryżu 2 listki laurowe 2 kulki(...)lubczykiem i sosem sojowym do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka oraz por i cebulę. Mięso obieramy ze skóry oraz kości i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym
cool and mintyjest miłośnikiem zup, to są jednak takie małe wyjątki, które zjadają z apetytem. Przepisy na inne zupy znajdziecie w zakładce ZUPY Polecam i Wam na obiad taką pyszną zupę. 500 g pora 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 200 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki sosu sojowego 1 duża marchewka 1 mała(...)pokrojone w półplasterki pory. Wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut stale mieszając. Wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować. zupa porowa z mięsem mielonym
O kuchni z uczuciemJuż pora... Idąc z duchem czasu należałoby rozpocząć wiosenne detoksy, odchudzanie- letnia sylwetko, wróć! i inne wyznaczone przez dzisiejszych 'lajfstajlowców' wynalazki. Żarty żartami, ale my z naszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend. Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny(...)pielęgnujmy swój wzrok, skórę i układ odpornościowy! Zapraszamy Was na prostą i przepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu) 3-4 spore marchewki 1 biała cebula ok. 10 cm kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej
Symfonia Smakówsosie Teriyaki Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym Tortilla z tofu Placuszki z cukinii i batatów Orientalna ciecierzyca Makaron z cukinią i pieczarkami Pizza ze szpinakiem i serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir Fry Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca
Delusional Trinewszystkim jest wolna od niepożądanych składników jak np. metale ciężkie czy kamień. Woda mineralizowana doda jeszcze więcej smaku. Dobrej jakości składniki Kiedy mamy już idealną wodę, wtedy pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który nie pachnie(...)piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy na mięsie, a coraz częściej sięgam po oliwę i masło
Codzienna kuchnia niecodziennacebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło się jednak w momencie, kiedy znalazłam ten właśnie przepis na blogu kwestiasmaku.com - i teraz już wiem, że będę(...)obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać
Świat Domowej KuchniJedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. Krupnik mogłabym podawać i jeść codziennie. Dziś z dodatkiem suszonych grzybów i aromatycznych pieczarek. Na wywarze mięsno-warzywnym. Pyszna, treściwa zupa, którą podaję o każdej porze roku. Jeśli nie macie suszonych grzybów możecie z nich zrezygnować dodając jedynie pieczarki. Moje dziecko zjada zupę z apetytem, gdy ją podaję Córce wyławiam grzyby, zostaje(...)nich piękny aromat i smak. Polecam przepis na zupę krupnik z grzybami SKŁADNIKI: 520 g podudzi z kurczaka (4 sztuki) włoszczyzna: kawałek pora (jasna część), 1 cebula, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej (opcja), pęczek natki, 1/4 selera 4 pieczarki 5 łyżek kaszy jęczmiennej, perłowej, średniej 3 suszone grzyby uprzednio namoczone 15 minut w niewielkiej ilości wody, potem posiekane
Zasmakuj Kuchnimożecie podać, np. z makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak. Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz(...)pokrojoną nać pietruszki i serek topiony. Wszystko ze sobą wymieszać (serek musi rozpuścić się w zupie). Gotować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Całość posmakować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Do garnka wlać wodę i dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por Pieczarki przesmażyć na suchej patelni Z przyprawionego mięsa mielone uformować małe kulki Mięso dodać do wywaru
Ugotować