posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM CHEDDAR PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku
nietylkopasta.plkalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – pęczek dymki – białe i zielone części – 1/2 łyżki oliwy z oliwek
nietylkopasta.plkalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ZUPA z wędzonym łososiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI
nietylkopasta.plpodobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić do udziału w akcji "Światowe zupy", którą(...)organizuję na Durszlaku. Dla stałych bywalców reguły są znane. Ale w skrócie je naświetlę. Udział gwarantowany i wpis zatwierdzony będzie pod warunkiem wykonania zupy charakterystycznej dla dowolnego kraju. Następnie przepis wraz z własnoręcznie wykonanym zdjęciem umieścicie na swoim blogu. Wpis zgłoście do akcji... i już!Aha, pamiętajcie o wklejeniu banerka;)Opcja dla "Nie-durszlakowych"- link do posta umieśćcie
bastalenadworze upalnie, na ogródku zielono, pora więc zrobić zupę warzywną. W poniższym przepisie podam wykorzystane przeze mnie składniki, ale w przypadku zupy warzywnej są one dosyć elastyczne, więc możecie śmiało dodać co tylko jeszcze macie na ogródku ;-) Bohater książki "Password" Mirjam Mous również zajada się zupą warzywną, chociaż niestety nie zostaje nam tutaj przybliżony jej skład. "(...) Ugryzł kromkę chleba, popijając(...)wcześniej ich nie widział. (...) Skończył się chleb i zupa. (...)". Mirjam Mous "Password", str. 132 SKŁADNIKI 1 kalafior 2 marchewki 3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa
Passions hobbies lifePyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu(...)dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy .Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.Podgrza
Stare GaryBardzo lubię takie smaki, tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ta zupa jest delikatna z nutką pikanterii. Jeśli chcecie bardziej pikantną to trzeba dodać więcej pasty curry. Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę i korzeń pietruszki, pora pokrojonego drobno. Od brokuła odciąć grubą łodygę i dodać do wody. Dodałam również kilka dużych kwiatków z brokuła(...)gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Na koniec można posypać natką pietruszki. Smacznego. Wykonanie zupy w Thermomix – do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokrojoną drobno marchewkę, korzeń pietruszki, pokrojony drobno por, vegetę, łodygę od brokuła i kilka większych kwiatków, gotować 10 minut, obroty wsteczne 1 – wyjąć łodygę brokuła i wyrzucić
Kuchnia PokoleńPrawdę mówiąc - nie lubię porów, a tę zupę ugotowałam ze względu na moich znajomych ,którzy za nią przepadają.Co mogę o niej powiedzieć-próbowałam i nawet,nawet mi smakowała,Jednak por wolę na surowo jak i resztę warzyw ,jakoś je lepiej mój organizm toleruje.O dziwo ,mało czuć w niej pora a tyle się go do niej daje.Polecam(...)łyżeczki mąki 1 łyżka masła maggi natka pietruszki pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pory kroimy wzdłuż na połówki,myjemy,a potem drobno kroimy i dusimy na maśle.Zalewamy gorącym bulionem,dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojoną w plastry kiełbasę,gotujemy.Gdy ziemniaki będą miękkie,zaprawiamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką,zagotować.Przyprawiamy do smaku.Posypujemy natką pietruszki. Zupę możemy zmiksować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimarchewki i korzeń pietruszki oraz kawałek selera i pora. Jak macie natkę pietruszki to też można dodać. Związać ją a po ugotowaniu wyrzucić. Dodać korpusy i resztę kości i zagotować. Następnie zdjąć szumy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować zupę 30 minut. Teraz już tylko dodać ryż i gotować
Kuchnia PokoleńKrupnik to zupa, która jest przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami oraz kaszą. Niektóre osoby dodają do niej kilka suszonych grzybków. Poniższa zupa smakuje idealnie w chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki(...)Seler obrać. Do mięsa dodać cebulę, seler i por. Gotować kilka minut. Gdy będą lekko miękkie to dodać starte warzywa, odsączone ziemniaki i przepłukaną kaszę jęczmienną. Całość przemieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa i kasza będą miękkie - garnek zdjąć z gazu. Przed samym podaniem zupę posypać zieloną pietruszką. Pomysł na danie z bloga
Ugotowaćwarzywna z dynią i jarmużem, własnoręcznie ugotowana w domu to dla mnie prawdziwy soul food. Przepyszna, pachnąca zupka idealna na obiad lub kolację na ciepło. Chociaż taką zupę można jeść o każdej porze dnia. Nazywam to danie zupą, a jest to właściwie taki gęsty, wegetariański Eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Dzisiaj w wersji wykwintnej, z dodatkiem dyni hokkaido
dolcevitainmykitchenziemniaków. Takie zupy są idealne na długie, chłodne jesienno - zimowe dni. Teraz jednak jest wiosna, wszystko rozkwita, jest ciepło i słonecznie, dlatego też postanowiłam przygotować nieco lżejszą zupę, bardziej pasującą do obecnej pory roku. Zapraszam na szkocką zupę brokułową z wędzonym łupaczem . Zupa okazała się prawdziwym hitem, jest sycąca, delikatna, a dodatek wędzonej ryby nadaje jej wspaniałego aromatu! Gorąco polecam
Codzienne GotowanieTo jest bardzo prosta sałatka, którą często robię kiedy zostanie mi z obiadu trochę ziemniaków. Bardzo ją lubimy i czasami pojawia się na stole z o
Polska ZupaPrzepyszna zupa krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik(...)olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy. Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora, czosnku, imbiru i chili, i smaż krewetki po 1,5 minucie na stronę. Gorącą zupę nalej na talerze, posyp grzankami, dodaj gorące krewetki. Więcej info o olejach znajdziecie tu: http://olejeswiata.pl/oleje/ Przepyszne danie! PRZEPIS
SMYKWKUCHNI