zupa z porów - 5432 przepisów (strona:43/363)

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO 109

Jesień i zima to idealna pora do przygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu

Kuchnia w oparach
Zupa porowo-serowa 154

Dziś mam dla Was na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę. Składniki: 1 duży por (biała część) 3 małe marchewki 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 750 ml bulionu 3 trójkąty serka topionego śmietankowego sól, pieprz Przygotowanie: Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy do na gaz. Obieramy ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Myjemy je a następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę(...)marchewki i pietruszkę w plasterki. Por kroimy w cienkie krążki i myjemy. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Serek topiony kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy razem, aż serki się rozpuszczą. Zdejmujemy zupę z ognia i podajemy. Przepis na 4 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekanka ziemniaczano - porowa 364

roli dani głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ  wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej .  Składniki :  1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek żółtego

Codzienne Gotowanie
Zupa gulaszowa inaczej 114

pomidory z puszki, potarty imbir, pokrojoną w kostkę marchew, seler, por,oczyszczoną z błonek paprykę i pokrojoną w kostkę, przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli w proszku. Gotować tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Mozzarellę pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy, gotować 5 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zalewajka na żurku 211

ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania(...)oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ząbek czosnku obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść

Gospodyni Miejska
Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową 141

bobem w roli głównej a jest nim pyszna zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową :) Składniki na zupę pomidorową z bobem: – 500 g bobu – 300 g zielonej fasolki szparagowej – 400 g pomidorów – 1 por – 1 marchewka – 1 łyżka masła

Kuchenne Wariacje
Tom-ka sorg sa-hai :) Zupa z Tajlandii 112

Dodać kukurydzę i gotować 10 minut. Teraz już pora na wszystkie pozostałe składniki. Gotować już tylko około 3-5 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Doprawić do smaku solą, limonką. Każdy lubi mniej lub bardziej wyrazisty smak. Niestety trzeba trochę doprawić do smaku. Podczas gotowania woda się może wygotować, więc zupa może być za gęsta. trzeba wtedy dolać wodę, może

Kuchnia Pokoleń
SAŁATKA JARZYNOWA 190

soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę

Tradycyjna kuchnia inaczej
Rosół z kaszą jaglaną 130

rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 1-2 listki laurowe sól   1 łyżeczka pieprzu ziołowego natka pietruszki Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam do zimnej wody(...)minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół

Kolorowa kuchnia Elki
Wywary na zupę na rumianych warzywach 186

karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można je wykorzystać(...)warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty  wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki

Buniabaje w kuchni
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 162

moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne  2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy(...)tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków, około 10 min. Zupa ma w składzie wiele warzyw

Proste Potrawy
Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym 138

zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wymarzyłam sobie aksamitny, gęsty ziemniaczany krem przełamany intensywnym pietruszkowym pesto i zaraz musiałam go przygotować. Zaczęłam od podsmażenia cebuli, pora oraz czosnku, które potem oddały zupie swój intensywny, lekko słodkawy smak. Dodałam ziemniaki i bulion, a gdy się gotowały - zmiksowałam pesto. Natka pietruszki oraz orzechy włoskie według mnie bardzo dobrze łączą się(...)kazał mi Wam o tym napisać. To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu, prawda? Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym  Składniki / na 4-6 porcji: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła 1 cebula pokrojona w kostkę 1 por pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę (wybieram żółtą odmianę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa selerowa 142

Bardzo gęsta zupa o intensywnym smaku selera może przekonać nawet przeciwników tego warzywa. Zupa bardzo w stylu "opróżniamy lodówkę" :) Z podanych ilości można otrzymać 2-3 porcje bardzo gęstego kremu. 300 gram selera 1 por 4 małe marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 litr wywaru, może być z kostki 1/4 szklanki(...)ognia i przesypać do miseczki. Lekko wystudzone otrzeć w rękach, aby pozbawić ich skórek. Pora umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w pół-plasterki. Na patelni rozgrzać olej i włożyć pora po chwili podlewając odrobiną wywaru. Selera, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać na patelnię i całość dusić pod przykryciem co jakiś czas podlewając wywarem. Gdy warzywa zmiękną

Czerwony Gupik
Krem ze szparagów z jajkiem sadzonym 151

400g cebula – 1 sztuka por – 1 sztuka bulion warzywny lub woda – 1 litr jajko – 4 sztuki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowania: Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i zalej bulionem lub wodą. Gotuj do miękkości. Następnie zblenduj na gładki krem i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zupy na odrobinie oleju przygotuj jajka sadzone

wiecejwarzyw.pl
Zupa pieczarkowa 208

przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe, albo taka czyli zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki(...)bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek, w tym warzyw. Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem  inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy pieczarkowej egzotycznej z warzywami ! A dodatek słodkiej śmietanki, świeżej natki pietruszki  zrobił swoje. lekko ją zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zupa pieczarkowa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię