łyżek pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 3 łyżki wody gazowanej szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 łyżki oleju 100 g sera feta koperek świeży zupa: 200 g pieczarek 250 g boczniaków 1 cebula 1 por biała część 1 marchewka 1 kawałek selera 1 kawałek papryczki chili 250 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków. Zupa: Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut. Na patelni na oleju smażę cebulę
wesoła kuchniamoim kulinarnym zeszycie. Zawsze gdy tylko ją zrobię zajadamy się nią ze smakiem. I choć ogólnie rzecz biorąc fanką zup nie jestem, tą zwykle zjadam podwójną porcję, bo smakuje wyśmienicie. ok. 2 l bulionu 2 duże lub 3 mniejsze pory 2 cebule 3 ziemniaki 2 serki topione (po 100g każdy) 4-5 parówek pieprz, sól Oczyszczone pory kroimy na półplasterki(...)oleju i podsmażamy cebulę. Do zeszklonej wrzucamy pory i smażymy jeszcze około 5 minut. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki są półmiękkie dorzucamy pokrojone plastry parówek. Na sam koniec w małym garnuszku mieszamy rozdrobnione na mniejsze kawałki serki topione razem z chochelką gorącej zupy. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się serków
Smaki Na Talerzudodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
paapilotkaaugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka
UgotowaćOstatnio dość często gotuję zupy. Jest to dość wygodne w sytuacji, gdy każdy z domowników wraca o innej porze do domu. Dostaje wówczas talerz zupy na zaspokojenie pierwszego głodu i może spokojnie czekać na wspólny posiłek. Przygotowuję je na wywarze mięsno – warzywnym. Po ugotowaniu odlewam wywar, oddzielam mięso od kości i przepuszczam je wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia
Wiem co jemPrzyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje:700 g selera 2 małe pietruszki3 duże
Obiad za dychęGrochówka to zupa, która jest sycącą i z dnia na dzień coraz gęstsza ;) Aby ułatwić gotowanie - zupę przygotowałam w szybkowarze. Jeżeli nie macie szybkowara to przygotujcie ją w tradycyjnym garnku. Pamiętajcie tylko o tym, że czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około(...)wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki
Ugotowaćtłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste zupy to dodajmy więcej ryżu, ale bez przesady, bo już podczas gotowania zupa robi się coraz bardziej zawiesista
Proste Potrawymówi”. Znacie? Jaśkowi pomysł się bardzo spodobał ale najbardziej zależało mu na tym byśmy zupą nakarmili naszego psa. Może akurat będzie mówił… Oby nie! Składniki: 60 dkg udźca z indyka opcjonalnie kawałeczek wędzonki dla posmaku 3 marchewki pietruszka kawałek selera mały por mała cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 ziela angielskie kostka rosołowa sól, pieprz, majeranek, zioła(...)wody. Wrzucić mięso i obgotować. Dodać seler, pietruszkę, przypaloną cebulę, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Dotować do miękkości mięsa. 2. Marchewkę pokroić w kostkę, por w talarki. Dorzucić do zupy i podgotować do miękkości. 3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wlać przecier z kartonika i dodać 2 łyżki gęstego 30%. Doprawić „sprasowanym” czosnkiem, solą, pieprzem
Mama z miastamielone podsmażamy na 2 łyżkach oleju przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dusimy do miękkości delikatnie podlewając wodą. Do miękkiego mięsa dodać pokrojony por mieszamy i krótko dusimy, dolewamy wodę 600 ml. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser się rozpuści, przyprawiamy gałką muszkatołową. Mąkę wymieszać z odrobiną wody wlać
Andzia PichciZupa szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję
Pichceniomaniazupa warzywna ze słodkim ziemniakiem. Super sprawa dla wegetarian. U mnie jednak wersja z tzw. wkładką w postaci klopsików czyli coś dla mięsożerców. Składniki: zupa 1 duży słodki ziemniak ( batat) 2 małe ziemniaki 1 mały por kawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego klopsiki 250 g chudego mięsa(...)mielonego 1 żółtko pół bułki namoczonej w mleku sól pieprz 1 ząbek czosnku łyżeczka posiekanej świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić i doprawić. Formować malutkie kulki i smażyć na patelni
Pysznie & Pięknietalerzu mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki(...)wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę
Przysmaki Karolkisokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść listków
Sztuka gotowania w/g Samiryprzygotowałam je sobie do kanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku (klik) jak i zupa z cukinii (klik), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama
W kuchni wieczorem