zupa z porów - 5432 przepisów (strona:53/363)

Żurek z koperkiem 229

takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ZUPA PIECZARKOWA 151

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag pieczarek, por, duża marchewka, 3 małe pietruszki, udko z kurczaka, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki, 1-1,2 l wody. 80-100 ml śmietanki 30%. Dodatkowo: ugotowany makaron. Przygotowanie(...)laurowego, gotuję na niedużym ogniu około 20 minut. Do mięsa dodaję pietruszkę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę odstawiam z ognia, dodaję posiekaną natkę

JejKuchnia
Rosół z kaczki 153

Rosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy  mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały

O kuchni z uczuciem
Jesienna zupa curry z kurczakiem, ryżem i dynią 210

pogodę za oknem (a konkretniej na śnieg), to powinnam zmienić nazwę zupy z "jesiennej" na "zimową". Choć tak na prawdę nadaje się na te obie pory roku bo dzięki przyprawom przyjemnie rozgrzewa :) Danie jednogarnkowe - zupa, tudzież potrawka, w zależności od tego, jaką gęstość preferujecie. Dodatkowo syta - za sprawą kurczaka i ryżu oraz aromatyczna. Chyba to dobra pora na publikowanie takich

My simple kitchen
Krem ze słodkich ziemniaków 131

Nadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny  i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko

Codzienne Gotowanie
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 163

Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem

Karo in the Kitchen
Botwinka 171

octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 259

kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka(...)content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa

Poezja smaku
Zupa "śmieciuchówka" 184

Zupa "śmieciuchówka"..wszystkiego po trochę..co było w lodówce, zamrażarce...kombinacja dowolna.. biała kiełbasa sól, pieprz listek, ziele domowa vegeta 1-2 marchewki  por   kilka ziemniaków 2-3 łodygi selera naciowego 1 szkl.zielonego, mrożonego groszku 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 1-2  pomidory kilka pieczarek  kilka listków sałaty Do garnka wlać wodę,włożyć kiełbasę

Moje domowe kucharzenie
Zupa z botwinki z kurczakiem i ziemniakami 130

zupa z kolorowej botwinki z kurczakiem i ziemniakami – niestety botwinka podczas gotowania traci kolor łodyg. Składniki na zupę z botwinki: – 3 łodygi kolorowej botwinki – 1 filet z kurczaka (ok. 300g) – 1 mały por – 1 marchewka – 500 g ziemniaków

Kuchenne Wariacje
Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami 120

kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.  Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy.  Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj.  Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody.  Ciasto wlej cieniutkim strumieniem

Z notatnika
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie 175

liść laurowy 3 szt Dodatkowo: ziemniaki 5 szt  pieczarki 400 g skrzydełka z kurczaka 3 szt  śmietana 18% 150 ml   Wykonanie zupy pieczarkowej : Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i wkładamy do naszego

Różowa kuchnia
Zalewajka z grzybami 206

Zrobiło się chłodno, więc pora zacząć się rozgrzewać od środka. Najlepiej to zrobić jedząc gorąca zupę. Proponuję więc ugotować zalewajkę. Zalewajka to zupa, która w zależności od regionu Polski ma różne składniki. Generalnie oprócz ziemniaków i przypraw powinna zawierać zakwas na żur. Ja dzisiaj proponuję przepis na naszą rodzinną zalewajkę z ziemniakami i suszonymi grzybami. Ta zupa często gościła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupka z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami 93

kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.  Pomidora najpierw należy sparzyć wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy.  Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy.  Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody.  Ciasto wlewamy cieniutkim strumieniem

Z notatnika
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 209

łyżki majeranku;1/2 łyżeczki pieprzu.Sposób przygotowania:Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia.Buraki obrać, umyć, osuszyć(...)zależności od wielkości.Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć pokrojone buraki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż buraki będą miękkie.Gdy buraki będą ugotowane, do zupy dodać zakwas, czosnek, cukier, sól, pieprz i majeranek. Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować.Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić

Gospodyni Miejska