zupa z porów - 5432 przepisów (strona:53/363)

Krem ziemniaczano-jabłkowy z pieczonymi ziemniaczkami 109

Zupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny(...)ćwiartki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Pora pokroić na grube plastry, czosnek pokroić na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać około 3 łyżki tłuszczu, dodać por, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie – smażyć na umiarkowanym ogniu 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać następnie ziemniaki z łyżeczką soli i przesmażyć całość przez kolejne 2-3 minuty

Even Better Food
Zupa porowa z serkiem topionym 122

bardzo lubię przyrządzać zupy na obiad. Są szybkie, pyszne i rozgrzewają nas w chłodniejsze dni. Dzisiaj zapraszam na porową z marchewką i serkiem topionym. A Wy jakie zupy najczęściej gotujecie? Składniki: 3 pory 3 marchewki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1,5 l wywaru warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego sól pieprz Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Białą część(...)marchewki obrać i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę i dusić por ok 10 minut, pod koniec dodać marchewkę i masło i podsmażać jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlać wywar warzywny i gotować tak długo, aż marchewka będzie miękka. Do kubeczka wlać 2 chochle zupy, dodać ser topiony i wymieszać, aż się rozpuści.  Dodać do zupy

Trufelkowo
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 157

przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 2,5 l wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 por  kawałek selera 1 cebula sól, pieprz(...)żeberka i warzywa (marchewkę w całości, pietruszkę, seler, cebulę oraz pora). Całość posolić oraz popieprzyć. Ponownie gotować około 1 godziny (do miękkości warzyw) . Po upływie czasu dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować

Ugotować
Żurek z koperkiem 224

takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ZUPA PIECZARKOWA 147

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag pieczarek, por, duża marchewka, 3 małe pietruszki, udko z kurczaka, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki, 1-1,2 l wody. 80-100 ml śmietanki 30%. Dodatkowo: ugotowany makaron. Przygotowanie(...)laurowego, gotuję na niedużym ogniu około 20 minut. Do mięsa dodaję pietruszkę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę odstawiam z ognia, dodaję posiekaną natkę

JejKuchnia
Rosół z kaczki 149

Rosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy  mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały

O kuchni z uczuciem
Jesienna zupa curry z kurczakiem, ryżem i dynią 205

pogodę za oknem (a konkretniej na śnieg), to powinnam zmienić nazwę zupy z "jesiennej" na "zimową". Choć tak na prawdę nadaje się na te obie pory roku bo dzięki przyprawom przyjemnie rozgrzewa :) Danie jednogarnkowe - zupa, tudzież potrawka, w zależności od tego, jaką gęstość preferujecie. Dodatkowo syta - za sprawą kurczaka i ryżu oraz aromatyczna. Chyba to dobra pora na publikowanie takich

My simple kitchen
Krem ze słodkich ziemniaków 127

Nadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny  i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko

Codzienne Gotowanie
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 155

Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem

Karo in the Kitchen
Botwinka 165

octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 251

kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka(...)content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa

Poezja smaku
Zupa "śmieciuchówka" 179

Zupa "śmieciuchówka"..wszystkiego po trochę..co było w lodówce, zamrażarce...kombinacja dowolna.. biała kiełbasa sól, pieprz listek, ziele domowa vegeta 1-2 marchewki  por   kilka ziemniaków 2-3 łodygi selera naciowego 1 szkl.zielonego, mrożonego groszku 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 1-2  pomidory kilka pieczarek  kilka listków sałaty Do garnka wlać wodę,włożyć kiełbasę

Moje domowe kucharzenie
Zupa z botwinki z kurczakiem i ziemniakami 126

zupa z kolorowej botwinki z kurczakiem i ziemniakami – niestety botwinka podczas gotowania traci kolor łodyg. Składniki na zupę z botwinki: – 3 łodygi kolorowej botwinki – 1 filet z kurczaka (ok. 300g) – 1 mały por – 1 marchewka – 500 g ziemniaków

Kuchenne Wariacje
Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami 114

kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.  Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy.  Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj.  Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody.  Ciasto wlej cieniutkim strumieniem

Z notatnika
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie 166

liść laurowy 3 szt Dodatkowo: ziemniaki 5 szt  pieczarki 400 g skrzydełka z kurczaka 3 szt  śmietana 18% 150 ml   Wykonanie zupy pieczarkowej : Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i wkładamy do naszego

Różowa kuchnia