Składniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy w
Moje-pitraszenieprostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy
DefinicjaSmakuzimnej wody. Gotujemy około 20-25 minut. Obieramy włoszczyznę i myjemy. Cebulę opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki wraz z ryżem dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa i ryż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których nie będziemy jeść czyli por, seler, korzeń pietruszki i cebulę. Dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Gotowe!Smacznego
Kolizje Smakówpomidorowego sól, pieprz do smaku dodatkowo: ryż lub makaron śmietanka sojowa lub śmietana do zup - do polania na talerzu. Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki możemy przekroić na pół. 2. Por, pęczek natki pietruszki, marchewki i seler myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą
Mój pomysł naSkładniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 2 łyżki, pory 4 większe, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć na gorącym oleju z masłem zrumienić obsypaną mąką wątróbkę i przełożyć
W Mojej Kuchni Lubięczas najwyższy coś z nimi zrobić. Tak było i tym razem. W rezultacie powstała pyszna i szybka zupa, a końcówki szparagów się nie zmarnowały. Składniki (na 3 porcje): stwardniałe końcówki szparagów (z całego pęczka) kilka główek szparagów do dekoracji 2 ziemniaki kawałek pora (ok. 10 cm) ok. 6 cm chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki(...)zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki. W czasie gotowania warzyw usmażyć główki szparagów z chorizo (lub boczkiem) pokrojoną na talarki. Tuż przed wyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli. Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku
Weekendy w domu i ogrodzieŁyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki cukru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki pszennej;3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka;Sól;Pieprz;1/2 natki pietruszki;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę(...)czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut.Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy
Gospodyni MiejskaAwokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)krewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatka z awokado i kalmarów Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupa kokosowa z awokado i porem Pestka z awokado Wydrukuj przepis The post Sałatka z awokado appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoAwokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)krewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatka z awokado i kalmarów Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupa kokosowa z awokado i porem Pestka z awokado Wydrukuj przepis The post Sałatka z awokado appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkobogaty smak. Myślę, że jej rybny smak jest na tyle łagodny, że zasmakuje nawet przeciwnikom zup rybnych ;-) SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 mała cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 400 g filetu z dorsza czarnego 225 g krewetek białych koktajlowych 300 g ryżu(...)wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojonego w talarki pora, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić zupę solą i pieprzem. Uwagi: Jeżeli zupa jest za gęsta, to dolać przegotowanej wody
Passions hobbies lifedodać zawartość puszki. Zamknąć misę i ustawić program SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka , por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego pieprzy i nasion (pestek, skórek
ClauditteMissCookingzimnym rosołem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. W tym samym czasie, cielęcinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia). Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy do zupy razem z szałwią i papryką mieloną, dokładnie rozprowadzając. Gotujemy przez chwilę, do smaku doprawiając solą
R'n'G Kitchenprosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki dodatkom zyskuje na smaku. Składniki: 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 por (biała część) 1 średni ziemniak 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku około 600 ml bulionu 0,5 szkl śmietany kremówki(...)przesmażyć od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojone cukinie, czosnek, ziemniak i ponownie chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Zupę zdjąć z ognia wlać śmietanę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku. Proponuję podać z grzankami podpieczonymi
Ala piecze i gotujeJuż pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką
Kulinarne przygody GatityZawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej(...)podsmaż cebulę i pora. Dodaj dynię, wlej mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska