cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część) 6 średniej wielkości ziemniaków bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry) 4 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku sól, pieprz, zioła(...)Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u nich zawsze do zupy krem powinien być serek topiony lub typu camembert. Pycha
pieprzny smaczekDawno na blogu nie było zupy, więc pora to nadrobić. Dziś przepis na pyszną zupę fasolową z kiełbasą i majerankiem. Aromatyczna, gęsta, pożywna zupa idealna na jesienne chłodne dni, ale mnie naszła na nią tak bardzo ochota, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją ugotować. A najlepsza jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam fasoli Jaś
Zrób to smacznieDuńska zupa z porów t o jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią znalazłam w necie jakieś 15 lat temu, gdzie i jak nie pamiętam, nawet nie wiem czy to faktycznie zupa duńska..W każdym razie zupa jest pyszna, szybka w przygotowaniu, wymaga minimalnej ilości składników, które zazwyczaj znajdują się w naszych lodówkach i jest idealna na każdą porę
Bernika - moj kulinarny pamietnikNapiszę krótko i zwięźle; najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :D Polecam!!! Składniki: 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 2 liście pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody 1 duży(...)ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty. Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenLato się kończy, upały minęły. Nadchodzi pora na dania bardziej treściwe. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością. Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy(...)dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku, co na początku miałam zamiar zrobić
mojewypiekiinietylkouwielbiam, a poza standardowym makaronem ze szpinakiem postanowiłam wyczarować z niego zupę. Wyszła tak dobra, że postanowiłam jej nie blendować. Miśka zachwycona, a jak wiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody(...)około 1 łyżeczka). W oddzielnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przpisem na opakowaniu. Podaj zupę z makaronem i kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu (jeżeli masz oczywiście). Smacznego! Artykuł Zupa ze szpinakiem, porem i makaronem ryżowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfzupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy(...)łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier
Miód i pieprzWiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i mocno przyprawionego bulionu nie trzeba rezygnować z pełnego smaku – wystarczy delikatny bulion utemperować, zaokrąglić i wzbogacić sezonowymi dodatkami. Miso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku
Karo in the KitchenBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku. Zadbać o to mają 3 główne elementy: sól, której znaczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć - nie żałujcie jej, limonka, która nada odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę
W kuchni wieczoremgotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać śmietanę ,doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Rozgrzewająca ,słoneczna ,lekka, pyszna zupa z porów i brokuła , dobra na zimne dni :)) ps,część brokuła pozostawić w kawałkach
mojej kuchnigotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać śmietanę ,doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Rozgrzewająca ,słoneczna ,lekka, pyszna zupa z porów i brokuła , dobra na zimne dni :)) ps,część brokuła pozostawić w kawałkach
w mojej kuchniKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki ), Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówNiesamowicie pyszna zupa ,nasze babcie wiedziały co dobre. O tej porze smak zupy jest jeszcze bardziej wyborny ,ze względu na dużą dostępność młodych warzyw. Składniki 1/2 główki kapusty średniej wielkości kilka młodych marchewek 2 pietruszki mały seler 2 cebule 30 g masła 2 duże pomidory 4 ziemniaki 200 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenZupa z pora, z dodatkiem mięsa mielonego to bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania. Składniki: * 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego * 1 duży por * 1 średniej wielkości marchewka * 150 g pieczarek * 200 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy * 1 łyżka śmietany 18% * sól, pieprz * 2 łyżki masła(...)czasie rozgrzać na patelni olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu. Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy. Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy. Zupę gotować kilka minut. Serek topiony rozprowadzić w gorącej wodzie, dodać śmietanę - całość wlać
kolorowotorcikowo