Długo, bardzo długo trzeba było mnie przekonywać, a tu masz na jakimś babskim spotkaniu dostałam porcję zupki. Zjadłam z wielkim apetytem i ...poprosiłam o dokładkę! No i od tej pory zupa rybna gości u mnie na stałe. Do przyrządzenia będzie nam trzeba : Czytaj więcej
Tylko pyszniezłote kolory, inne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor
Raj dla PodniebieniaPor nalezy do moich ulubionych zimowych warzyw.Nie tylko smaczny,zdrowy (jak zdrowy przeczytaj:tutaj) to bez specjalnego nakladu pracy mozesz przygotowac z niego pyszny i szybki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Swój świat opisuje za pomocą nut. Może w jej twórczości odnajdziecie swoją Irlandię :) No, ale dosyć prywaty. Przejdę do rzeczy, czyli do gotowania. Przygotowałam dzisiaj prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego
zadanie-gotowaniemięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. Bardzo często mrożę sobie do zupy por, korzeń pietruszki czy selera. Taka torebka z suwakiem jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Otwieram torebkę, biorę tyle kawałków warzyw ile mi potrzeba, mogę ponownie zasunąć suwak i włożyć torebkę
Zrób to smaczniebrokuły 5-6 ziemniaków 2 marchewki cebula por łyżka masła oliwa śmietana 18% 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2,5 l bulionu warzywnego Zupa brokułowa – przepis W garnku na oliwie szklimy cebulę. Pora kroimy w ćwierć plasterki i dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli i pora
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast. Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru. Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką 1 por - biała i jasnozielona część 1 marchewka 1 pietruszka 500 ml przecieru z pomidorów 700 ml serwatki 0,5 szkl. zielonej soczewicy szczypta(...)czasu. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem. Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki
Posadzone i zjedzonezupa, to jedna z lepszych jakie jadłam. Słyszałam o niej, ale jakoś nie miałam przekonania, nie wiem. Okazało się, że jest pyszna. Por jest wyczuwalny, ale jakoś tak delikatnie. Bardzo nam wszystkim ta zupa przypadła do gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek(...)bulionu i gotowałam, dorzuciłam do nich pokrojony czosnek. Pora pokroiłam na drobno. W rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam pora i dusiłam, aż zrobił się miękki. Przełożyłam do gotujących się warzyw. Jak były już miękkie zdjęłam z ognia i całość zmiksowałam blenderem ( nie robiłam zupy zbyt gęstej, wolimy taką trochę rzadszą). Słonecznik uprażyłam na patelni. Przed podaniem do zupy dodałam śmietanę. Wierzch
kruche babeczkizrobić z jednym błąkającym się po lodówce. Zazwyczaj jak sprzątała lodówkę i go odkrywałam to lądował ostatecznie w zupie no ale teraz jest inaczej, mam pole porów i namiętnie robię tą zupę, może przez sentyment… W każdym bądź razie miała być na dwa dni a wciągnęłam prawie całą sama ;-). Składniki na około 4 porcje: 3 średnie ziemniaki 4 duże(...)ktoś lubi można dodać pieprzu ziołowego około 1 litr wody 2 łyżki oleju do podsmażenia warzyw Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę (im drobniejsza tym szybciej zupa się ugotuje), pory umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do garnka w którym podgrzany został olej, podsmażyć 3 minutki, dodać przyprawy, zalać wodą. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną
greenscarfprzez około pół godziny na małym ogniu. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać i w całości dodać do zupy wraz z porem i cebulą. Zupę gotować przez kolejne 30 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę gotować(...)zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Wyciągnąć również żeberka i je oskubać, mięsko wrzucić do zupy. Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo
MarciochaKucharzyZupa z soczewicy z porami, suszonymi śliwkami i filetem z kurczaka to bardzo sycące i bogate w białko danie. Będzie smakowała wielbicielom gęstych, pełnych warzyw zup. Wykwintna zupa z soczewicy to danie lasowiackie. Na terenach północnego Podkarpacia rośliny strączkowe uprawiane były zwykle jedynie na własne potrzeby. Jeszcze sto lat temu różnie je też traktowano. Ponieważ ziemie zamieszkałe przez Lasowiaków(...)Następnie wyjmujemy mięso z wywaru i kroimy je w kostkę o boku 1 cm . Ponownie wrzucamy je do zupy. Namoczone wcześniej śliwki kroimy w paski i wrzucamy do zupy. Wypłukane pory kroimy w cienkie talarki, podsmażamy chwilę na maśle i również dodajemy do zupy razem z posiekanymi ziołami. Gotujemy kilka minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Źródło
Trzeci talerzAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Zupa – krem z pora, to jednocześnie prostota i wyrafinowany smak. Jest to zupa do której świetnym dodatkiem będą wszystkie chrupiące rzeczy, np. groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne(...)szczyptą soli. Na koniec dodajemy śmietanę oraz posiekana natkę pietruszki. Podajemy w miseczkach z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Zupa krem z pora pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesmaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo po raz kolejny jestem pod wielkim wrażeniem, krem wyszedł niezwykle delikatny ale zarazem bardzo aromatyczny, wręcz jedwabisty. Zupy kremy najczęściej(...)podawane z groszkiem ptysiowym albo z grzankami ale jako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;) Składniki : 2 litry bulionu warzywno- drobiowego 6 dużych porów ćwiartka selera 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 5 liści laurowych 3 ziela angielskie sól do smaku
Krakowskie smaki Anibędę mogła wypróbować te dwa składniki podane razem. Zaskoczyło mnie jedno. Ciecierzyca zdominowała smak zupy, która przypominała mi trochę…grochową. Pewnie dla smakoszy ciecierzycy to oczywista oczywistość, ja jednak byłam tym faktem nieco zaskoczona;) Bardzo ciekawe połączenie. Jak dla mnie do powtórki. 2-3 pory 1 duża cebula 2 puszki ciecierzycy 1 ząbek czosnku 100 g kremówki(...)pory. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy całość. Gdy warzywa się zeszklą, łączymy je z bulionem. Dodajemy połowę ciecierzycy. Gotujemy około 10-15 minut. Gdy por zmięknie, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę (któregoś razu nie miałam, nie dodałam i też było pysznie). Zupę podajemy z grzankami. Ciekawą alternatywą jest
Smaki Na Talerzublogu. Dziś na przekór Tłustemu czwartkowi u mnie nie będzie słodko tylko wytrawnie i pikantnie :-). Zimą chętnie jadamy zupy, w takim razie pora na konkretną zupę z mięsną wkładką. Szczerze powiedziawszy do tej pory nie jadłam jeszcze nigdy zupy z kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował... Inspiracja ChilliBite.pl. Zimowa zupa
Kulinarne przygody Gatity