według własnych upodobań Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z MAKARONEM PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela
nietylkopasta.plzrobić. Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z ryżem PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego
nietylkopasta.plzupa krem z ziemniaków zupa krem z białej cebuli krem z zielonego groszku zupa z pieczonych pomidorów i papryki zupa krem z dyni krem z białych szparagów pikantna zupa z pora i soczewicy zupa krem z kalafiora zupa krem z fenkuła krem z kalafiora krem z papryki z tequilą zupa krem z cukinii zupa dyniowa z pomidorami krem z pieczonej
nietylkopasta.plBardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)porów usuń zewnętrzne liście (mocno zielone), pozostawiając tylko białe i delikatnie zielone części. Przekrój je wzdłuż na pół i dokładnie umyj, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojone warzywa. Podgrzewaj wszystko przez około 3 minuty , często mieszając, następnie wlej mleko i wodę, i gotuj zupę
Słodko-Słony Świat Ilonywarzyw. Wykorzystajmy ten czas, niech na naszych stołach królują zupy o smakach i kolorach jesieni. Nie wyobrażam sobie września bez krem z pomidorów, zupy dyniowej i kremowej z pora. Do przygotowania zupy potrzebujemy: dwa świeże pory dwa ziemniaki wywar warzywny -ok 1 litra w 2 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 2 łyżki sklarowanego masła Wykonanie: Zielone(...)zimną wodą i dokładnie płuczemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i smażymy ok 4 minuty. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Przy pomocy blendera miksujemy zupę. Doprawiamy. Gotową nalewamy na talerze i dodajemy łyżkę śmietany. Smacznego
Kasia i jej kobiecy świattyle zjadł. Podczas gotowania zupy porowej pominęłam selera naciowego (raz że nie miałam go w domu, a dwa że u mnie w domu za selerem specjalnie nie przepadają). Zupa z porów Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę i łyżeczkę, miarkę kuchenną, garnek i patelnię, miski. Przygotuj składniki (4 porcje): białe i jasnozielone części z 2 dużych porów, 4 łyżki(...)dodaj połowę masła. Podsmaż na nim marchewkę i selera przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodaj pora i smaż całość mieszając przez kolejne 3-4 minuty. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj całość przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj złocistą zasmażkę
blog.moje-pasje.infosię za dawno odkładane sprawy. Od początku tygodnia chodziła za mną lekka, pożywna i przede wszystkim zielona zupka- krem. Tym razem postawiłam na brokuła w połączeniu z porem. Jadłam kiedyś pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa(...)uczynić z cebulą.W dużym garnku przesmażyć ziemniaki wraz z porem,cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. A następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek brokuła, a resztę zmiksować
Aromatyczne Podróżekażde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć(...)Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać, pod koniec gotowania, do zupy. Wymieszać i zestawić z ognia. Zupę ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać gorącą, u mnie z chrupiącą bagietką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaOstatnio słabomi idzie pisanie tutaj. Przyznam, że dopadło mnie jakieś zniechęcenie. Po statystykach widzę,że zaglądacie tutaj, ale brak interakcji z waszej strany sprawia, że mam
Polska ZupaTarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć
Polska Zuparozwiązaniem na niesprzyjającą aurę jesienno - zimową. Przygotowuję ją zresztą cały rok, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych zup, kto więc nie próbował niech degustuje. Zapewniam że jej delikatny smak na długo pozostanie w pamięci. Składniki 50 dag porów 5 dag masła 1,5 l rosołu zrobionego z kostek rosołowych 2 grube parówki 3-4 ziemniaki 0,5 szkl(...)śmietany 18 proc. 1-2 łyżeczki mąki vegeta bądź kucharek Sposób Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić, podsmażyć na maśle, następnie zalać gorącym wywarem z kostek rosołowych, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone parówki, całość doprawić kucharkiem. Gotować do miękkości. Gotową zupę zagęścić śmietaną wymieszaną z 1-2 łyżeczkami mąki
Kuchenne aromatyzupę cukiniowo-porową jednak ta jest całkowicie inna w smaku. Wcześniejsza była gładka i lekko pikantna. Ta jest gęsta, bardziej słodka i jeszcze bardziej pachnąca. Główną różnicą jest to, że tym razem warzywa upiekłam przed gotowaniem. Stały się one nieco słodsze i nabrały ciekawszego aromatu. Bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu. Jest prosty, a naprawdę warto :) 2 duże pory (biała(...)warzywnym. Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko. Na kromkach chleba układamy po 2 plasterki camemberta i po plasterku gruszki. […] Artykuł Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpieprz do smaku. Krok 1 Pora i cebulę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę. Krok 2 W garnku podsmażamy pora z cebulą. Krok 3 Do garnka dodajemy ziemniaki, następnie wlewamy bulion i całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Krok 4 Zupę miksujemy na gładką masę, na wyłączonym palniku dodajemy mleko oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego function load
Coś bym zjadłaziemniakiem dopelniaja sie tu idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac maximum smaku.Ta zupa potwierdza tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne.Skladniki:2-3 pory3 ziemniaki1 cebula2 lyzki masla ghee1 listek laurowy0,75-1 l bulionu warzywnego solbulion warzywnyszczypiorekWykonanie:Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac z jasnozielonej(...)pokroic.Ziemniaki obrac,pokroic w kostke.W rondlu rozgrzac maslo i cebule razem z porem podsmazyc okolo 3 minut ciagle mieszajac.Wlac bulion,dodac listek laurowy i ewentualnie sol.Gotowac 20 minut.Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem.Zupe rozlac do miseczek.Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami z pora.Uwagi.podanie zupy mozna urozmaicic dodatkiem galki muszkatalowej,kminku,kleksa jogurtu, pieprzu cayenne,czipsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dzisiaj kolejna zupa krem, którą wymyśliłam w 5 minut - a okazała się przepyszna - słodko-pikantna - idealna na jesienną aurę :) SKŁADNIKI (na 4 porcje- 1 porcja 163 kcal) 1 średni por 3 ząbki czosnku 700 ml bulionu 1 szklanka puree dyniowego (przepis TU KLIK! ) 160 ml mleczka kokosowego (mała puszeczka) 1 łyżeczka kurkumy
Moje Kuchenne Rewelacje