zupa z porów - 5432 przepisów (strona:11/363)

Krem porowo ziemniaczany z chrupiącą szynką. 171

Dziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam...       Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju     Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy(...)miękkie, zupe blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na oleju. Zupe dekorujemy  szynką oraz plastrami pora. Do zupy  możemy podać dodatkowo grzanki.     Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowa zupa ziemniaczana z ciecierzycą i porem 131

zima nie dała jeszcze całkowicie za wygraną, natura pomału zaczyna się budzić z zimowego letargu. Mamy dla Was idealną na ten czas, zupę ziemniaczaną z ciecierzycą i porem.  Smacznego! Kremowa zupa ziemniaczana z ciecierzycą i porem Składniki: 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 duży por (biała i jasnozielona część)  1 marchewka 6 średniej wielkości ziemniaków(...)łyżka majeranku  Przygotowanie: Pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por i czosnek podsmażamy kilka minut na oliwie. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotujemy około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną cieciorkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy liście laurowe, miksujemy zupę blenderem. Na końcu dodajemy koperek. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Niecodzienna kartoflanka – zupa krem z ziemniaków i porów, z wędzonym łososiem 200

Zupełnie inna kartoflanka. Zdecydowana w smaku, wytrawna. Lekko kwaskowa i przyjemnie pikantna. Ta zupa krem, obowiązkowo podana z wędzonym łososiem, to już nie zwykła zupa ziemniaczana, ale całkiem eleganckie danie. Pory kroimy wzdłuż na pół i rozchylając ich warstwy dokładnie wypłukujemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić(...)podkreślą wytrawny charakter zupy i dodadzą jej dymnego aromatu. To chyba jedna z moich ulubionych kartoflanek, a jako maniak ziemniaczany robię tą zupę w wielu postaciach. Spróbujcie, jest pyszna! SKŁADNIKI 1kg ziemniaków typu B lub C 250g pora – tylko biała i jasnozielona część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna

Karo in the Kitchen
Barszcz Ukraiński 162

Moja, wegańska wersja barszczu ukraińskiego Nie wiem jaka pogoda w Polsce, ale w Danii zrobiło się jesiennie, dlatego to najlepsza pora na sycące, ciepłe i pożywne zupy, barszcz ukraiński na pewno do takich należy. Gęsta zupa z dodatkiem fasoli ''piękny jaś'' napełni wszystkich głodomorków. :) U mnie w sklepie nie mogę dostać suchej fasoli ''piękny jaś'' dlatego kupuję ekologiczną fasolę(...)zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli)  pęczek naci

Mój pomysł na
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 137

tutaj żadnych ziół, mąki, śmietany czy zagęszczaczy – zupa jest zawiesista, a jej smak jest jednocześnie i świeży, i zdecydowany. Jak ją opisać? To połączenie smaku kilku zupzupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra(...)dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego albo rosół z kostek BIO o obniżonej zawartości sodu 100g wędzonego bekonu lub pancetty 2 duże pory – tylko biała i jasnozielona część

Karo in the Kitchen
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 202

tutaj żadnych ziół, mąki, śmietany czy zagęszczaczy – zupa jest zawiesista, a jej smak jest jednocześnie i świeży, i zdecydowany. Jak ją opisać? To połączenie smaku kilku zupzupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra(...)dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego albo rosół z kostek BIO o obniżonej zawartości sodu 100g wędzonego bekonu lub pancetty 2 duże pory – tylko biała i jasnozielona część

Karo in the Kitchen
Zupa krem z cukinii 191

można ją podawać już 6miesięcznym maluchom. Poza pysznym tradycyjnym leczo warto wykorzystać ją też w inny sposób. Oto mój przepis na zupę krem z cukinii. Zupa krem z cukinii z grzankami Składniki: 1 średni por 3 małe cukinie 2 łyżki oliwy warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól(...)rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pora aż do zarumienienia. Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy por będzie już lekko zarumieniony dodajemy cukinię i dusimy do miękkości. Gdy cukinia stanie się miękka blendujemy całość na gładką masę. Zupa krem z cukinii Następnie mieszamy razem obydwa kremy. Do kremu z cukinii wlewamy stopniowo bulion warzywny i smakujemy. Może

Pyza i Surówka
Zupa gulaszowa 106

pory jedyne zupy gulaszowe, które sam robiłem to były zalewane wrzątkiem Amino lub Knorry. Tak żeby na szybko się zapchać. W sumie jak nic innego akurat nie miałem do jedzenia to w miarę dobre się wydawały. Ale siedząc jakiś czas temu na fejsbuku natknąłem się na pewien przepis, który to z kolei doprowadził mnie do bloga Obados na Obiados(...)drobno posiekane papryczki chilli. Ilość zależy od indywidualnych preferencji, ja dałem 3 sztuki i zupa naprawdę nieźle trzepała :) Madzia twierdziła, że za ostra dla niej. A ja twierdziłem, że zupa gulaszowa taka po prostu być musi. Dodajemy też wedle smaku i gustu sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych i gotujemy pod przykryciem

Marder&Marder Manufacture
Zupa jarzynowa z tortellini 167

okazji "zabawy w testowanie" w portalu Przyślij Przepis (swego czasu wspominałam Wam, że i moje przepisy były testowane). Wpadł mi w oko szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw - a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem(...)duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g) 2-3 ząbki czosnku 250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem 1 litr bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz

Kolorowy Przepisownik
Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem 152

najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie przyrządzić z nich zupę. W związku z tym, że na półce leżały ziemniaki i por, wybór był prosty - zupa porowo-ziemniaczana, a że miałam akurat koperek, postanowiłam go również dodać, aby wzbogacić smak zupy. Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie(...)jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam!  Składniki : 2 duże grube pory 4 średnie ziemniaki

Codzienne Gotowanie
Zupa brokułowo – porowa z kiełkami rzodkiewki 142

Zupa to danie, które gości na naszym stole niestety bardzo rzadko. A szkoda. Bardzo lubię zupy i to o każdej porze roku. Latem są to zdecydowanie chłodniki w dodatkiem jajka czy warzyw, które znakomicie ochładzają organizm. Jesienią i zimą ciepłe, kremowe, doprawione rozgrzewającymi przyprawami stanowią świetny pomysł na posiłek. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę, która chyba na dobre zagości w naszym(...)warzywnego wrzucamy brokuła i gotujemy aż będzie w pół miękki. Do wywaru z brokułem dodajemy serek i mieszamy aby się rozpuścił. Dodajemy por z cebulką oraz czosnek i chwilę wszystko gotujemy. Przyprawiamy do smaku i blendujemy. Do zupy dodajemy kiełki rzodkiewki i mieszamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego

Życie ze smakiem
Zupa porowa 106

wszystkie zupy w moim domu i ta cieszy się powodzeniem wśród  domowników a szczególnie mojej córeczki . Zupa z porów z dużą ilością pieprzu  niesamowicie  rozgrzewa a jej smak  ucieszy niejednego smakosza zup . składniki na 4 porcje 2 duże pory 5 ziemniaków 2 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany sól i pieprz listek laurowy łyżeczka masła natka pietruszki

Smakowite Dania
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 195

Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)podstawową masę zupy i decydują o jej ostatecznym smaku i wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z batatów i kukurydzy. 249

krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni. Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie.   Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki startego(...)mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka). Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli

Apetyt na Zielone
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 223

zakrywał warzywa. Jeśli udało Wam się kupić seler z liśćmi, dorzućcie je w całości, tak samo możecie postąpić z odciętą końcówką pora. Do tego dodajemy łyżeczki kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem! – możecie go pominąć, ale wtedy zupa straci swój unikalny charakter) oraz(...)soli (ok. 1 łyżeczki). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 min do miękkości soczewicy oraz wszystkich warzyw. Kiedy tak się stanie, wyciągamy liście selera oraz zieloną część pora, doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły, możecie urozmaicić go sokiem z połowy cytryny – pominęliśmy ją w przepisie

Nerds Kitchen