Zupa z pora z dodatkiem mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest gęsta i bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania. Do zupy dodałam ser cheddar i zabieliłam ją śmietanką ale zamiast tych składników można dodać także serki topione. składniki: 2 l bulionu 2 duże cebule 700 g pora ( biała i jaznozielona
Monia miesza i gotujeDzień dobry :-) Ostatnio uwielbiam zupy z soczewicą. Tym razem do takie zupy dodałam dynię piżmową, ziemniaki, marchewkę, oraz pora. Zupa wyszła aromatyczna, syta i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: mała dynia piżmowa 3 ziemniaki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3/4 szklanki czerwonej soczewicy kawałek pora 500 g passaty(...)bulion ugotowałam na udkach z kurczaka. Po ugotowaniu wyjęłam je, ostudziłam i obrałam. Mięso później dodałam do zupy. Warzywa: dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki i marchewkę. 2. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego pora i przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę, aż por i cebula zmiękną. Później dodajemy do ugotowanego bulionu
kruche babeczkiZupa z porem, pieczarkami i mięsem mielonym to pomysł na szybki, pożywny i bardzo smaczny obiad. Do tej zupy obowiązkowo należy dodać serki topione. Dzięki nim zupa będzie lekko kremowa i nabierze charakterystycznego smaku. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory (tylko białe części) 300 g pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 3 serki(...)umyć, pokroić w grube plasterki. Mielone mięso umieścić do garnka z roztopionymi serkami. Na tej samej patelni przesmażyć pory wraz z pieczarkami. Gdy warzywa zmiękną to przesypać je do garnka. Całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Pod sam koniec zupę posmakować i ewentualnie doprawić ją solą oraz pieprzem
Ugotowaćpieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem i gotować(...)połowy. Dolać bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki
Kulinarny karnet ChristopheraAksamitna zupa KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW z dodatkiem białej części... Artykuł KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I PORA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgrzankami. Za chwilę pewnie się posypią komentarze, że jest niezdrowa z racji tego serka topionego, ale uwierzcie mi od jednej porcji zupy nikt jeszcze nie umarł, a serek nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki: 2 pory 5 marchewek ok 1,5 litra bulionu 200 g serka topionego (użyłam śmietankowego) sól pieprz olej do smażenia Pora siekamy drobno, wrzucamy do garnka(...)międzyczasie obieramy i na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewki. Wrzucamy je do pora, wlewamy bulion (możecie użyć wody i kostki rosołowej, ale ja unikam takich rozwiązań) i gotujemy całość aż marchewka zmięknie. Serek blendujemy z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, zagotowujemy całość i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja podaję tą zupę najczęściej
Cynamonowe szczęściemoim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki: 8 pałek z kurczaka (może być cały mały kurczak, udka, podudzia lub porcje rosołowe(...)małe cebule 500-600g porów 1 łyżeczka cukru 50g brązowego ryżu sól, pieprz (najlepiej biały) masło do smażenia Jak zrobić szkocką zupę porową? Kurczaka (pałki, udka lub porcje rosołowe) włożyć do garnka, dodać 1 pora obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki, obrane marchewki, obraną cebulę nadzianą goździkami. Wsypać sól, pieprz, seler naciowy, liście laurowe, natkę pietruszki i tymianek
Codzienne Gotowanieaksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek(...)sposób zwArzeniu się kwaśnej śmietany w gorącej zupie), delikatnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do talerzy nalałam zupy, posypałam siekanym szczypiorkiem i krążkami pora. Zupa zgłoszona do akcji
Kuchnia PrezydentowejDziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować. Tajska zupa z ryżem Czas przygotowania: 4 5 minut
Kulinarne przygody Gatityteraz już bardzo wyraźne widzę zmiany, jakie zachodzą w moim jadłospisie! Zaczęło się od ciepłych śniadań, a teraz doszły zupy!!! Dla mnie do tej pory zupy mogły nie istnieć, a teraz ciągnie mnie do nich i coraz częściej stanowią podstawę mojego obiadu (albo wręcz są moim obiadem). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWitajcie!Dzisiaj mam dla Was wyborną zupę ogórkową, lubicie? Ja bardzo! Zmodyfikowałam przepis z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćWitam Was!Przy okazji wypadu do Warszawy na Food Blogger Fest, wybraliśmy się z mężem do Bistro de Paris, restauracji Michela Morana, aby wykorzystać voucher, który
Pora coś zjeśćŁatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać(...)popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować. Artykuł PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyktóra swoją kremowością i delikatnym smakiem nasyci i wypełni przyjemnym ciepłem wszystkie zakamarki wymagające kulinarnej troski. Oto pyszność prosto z najszczęśliwszego kraju na świecie! Przed Państwem duńska zupa z porów z serem i szynką :) Wspaniała w swej prostocie, nieskomplikowaniu i smaku. Jest przepyszna! Lekko kremowa słodycz porów w połączeniu z rozgrzewającą gałką muszkatołową i śmietankowym serkiem tworzą podstawę zupy(...)zmniejszyłam ilość masła, bo zupa jest dość kaloryczna poprzez dodatek serów, ale mimo wszystko warto ją przyrządzić i sprawić sobie trochę otulającej przyjemności w te zimowe dni :) Duńska zupa z porów na 4 porcje Potrzebujesz: 2 duże pory 1 średnią cebulę 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 100g kremowego śmietankowego serka topionego sól, pieprz, gałka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam chłodne, zimowe wieczory. Oczywiście ukryta w domu przy wesoło, rozpalonym kominku. Za oknem panuje półmrok, a w kuchni unosi się zapach kremowej zupy z porów. Lekko słodki aromat kminku i gałki muszkatołowej wydobywa się z garnka. Inspiracja pochodzi z książki kucharskiej Agnieszki Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje
Kuchnia Pani Wiosny