zupa lekka - 1500 przepisów (strona:57/100)

Jak pachnie wolny poniedziałek? 159

obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę, która rozgrzeje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grzanki czosnkowe do zupy, sałatki 157

gęstej zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam bułeczkę i na wolnym ogniu obsuszam do lekkiego zrumienienia. Gotowe

Kuchnia z widokiem na ogród
Smak Lata - relacja z warsztatów 147

dania lekkie, od tych prostych po bardziej skomplikowane. Nie zabrakło też przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba.  Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa

KUCHARNIA
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 177

jestem lekko nerwowa, nie mogę znaleźć sobie miejsca i bardzo nie chcę położyć się do pustego łóżka. Boję się, że kiedyś możemy nie mieć tyle szczęścia. Choć nic tak naprawdę się nie stało, potrzebuję dłuższej chwili, żeby dojść do siebie.W ramach odstresowania, żeby zająć czymś myśli, upiekłam dziś pierwszy w życiu sernik dyniowy, ugotowałam też dyniową zupę. A później zrobiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grochówa rodem z Puszczy, czyli z jarzynkami ;) 113

zawrzenia około 30 – 40 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Po upływie tego czasu można spróbować, czy groch robi się już miękki, jeśli jest lekko twardawy, możemy dodać do niego resztę jarzyn, czyli pokrojone w kostki: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ziemniaka i pieczarki. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy, aż marchewka będzie miękka(...)czym dodajemy kostkę bulionu. Do małego słoiczka wlewamy około 100ml zimnej wody i wsypujemy mąkę. Zakręcamy słoik, kilka razy nim potrząsamy i gdy nie ma grudek wlewamy zawiesinę do zupy i gotujemy stale mieszając, do czasu, gdy zupa się ponownie zagotuje. Gotową zupę doprawiamy pieprzem, solą i maggi do smaku. Na koniec dodajemy zielony groszek z puszki (bez zalewy), pokrojoną

Smakowy Raj
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana 144

białej kiełbasy-po za jedną - najprostszą. Z reguły kiedy planuję żurek lub barszcz biały to robię go na białej kiełbasie . System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle ( podaję z ziemniakami , surówką i barszczem do popicia) .Jak na moje potrzeby są to 2 posiłki bo na drugi dzień gotuję gęsty barszcz(...)torebki to bierzemy tyle na ile jest opakowanie) natka pietruszki Dobrze związane kiełbaski zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na małym gazie ok. 10 minut. Wyjąć. Zostawić by lekko ostygły **. Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by uległ karmelizacji na cebuli ). Rozgarnąć cebulę i włożyć

Buniabaje w kuchni
Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) 150

lekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia sera i podpieczenia salami. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-spodzie-kalafiorowym-low-carb/ BosowKuchni   Artykuł Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
HAZELNUT MUSHROOMS NA MAŚLE 126

popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami.   Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ). Ja podsmażyłam je na sklarowanym maśle i podałam posypane szczypiorkiem  jako dodatek obiadowy.  Były pyyycha! Odkąd odkryłam ich smak, przestałam kupować te białe(...)Składniki: 250g pieczarek brązowych (brunatnych) 2 łyżki sklarowanego masła sól koperek lub szczypiorek Wykonanie:Pieczarki delikatnie czyścimy, kroimy na ćwiartki. Masło podgrzewamy w garnuszku. Do gorącego masła przekładamy pieczarki, lekko solimy, podsmażamy na małym ogniu ok 10min mieszając. Posypujemy szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
KREM Z SELERA. 204

Wiosna, wiosna, wiosna - ach to Ty! Pamiętacie tę piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej

W kuchni Karmel-itki
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 165

dyni pisałam przy okazji przepisu na pierogi orkiszowe z dynią i jarmużem . Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ   Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku(...)obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupinki, nie dzielimy na ząbki. Warzywa lekko spryskujemy wodą i oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 230 st. C, program góra - dół. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy luźno warzywa i pieczemy kolejno partiami

Naturalna Kuchnia
Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) 1515

talerza zupy lub zrobienia deseru dla 1 osoby. On niestety jest mistrzem gotowania dla pułku wojska, nie umie przygotować małej porcji. Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch bo podzieliłam deser na dwie porcje. Deser przypomina konsystencją torcik hiszpański lub torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Deser na bazie śmietanki kremówki jest delikatny i lekki. Pyszny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zupa rybna bouillabaisse 200

przyrządzana, a to dla tego, że z reguły gotowana była akurat z tego, co w danym dniu wpadło w rybackie sieci. Rybacy zaś z takim upodobaniem raczyli się tą zupą, że w końcu jej sława obiła się echem w szerokim świecie. Wraz z popularnością zaczęto dodawać do niej, różne coraz to bardziej wymyślne dodatki ( wino i egzotyczne przyprawy), odchodząc coraz(...)wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego  przepisu sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną  krążki, lekko ją szkląc.  Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość  przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety

Miód i pieprz
Pikantny krem paprykowy 188

prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka(...)obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ogonków. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Kawałki papryki włożyć do piekarnika razem z papryczkami chilli (w całości) i upiec w 190°C aż skórka lekko zbrązowieje i się pomarszczy (ok. 20-30 minut). Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika, wsadzić do woreczka. Odłożyć na chwilę na bok, żeby lekko ostygła i skórka lepiej odchodziła. Pomidory umyć

Pełny talerz
Gazpacho z bialych szparagow czyli Zupowy Wtorek odc.46 131

Na zimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Toskański makaron z sosem pomidorowym 130

Kiedy pogoda w Polsce i tak przypomina środek włoskiego lata, przez co nikomu nie chce się jeść tradycyjnych zup i kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom(...)makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański, a dzięki zawartości surowych warzyw pełen witamin. Czosnek zaś wytłucze wszystkie potencjalne drobnoustroje, które dostaną się do Waszego organizmu wraz z klimatyzowanym powietrzem. A może zanim zaczniesz gotować ochłodzisz się bazyliową lemoniadą? → klik Składniki: kilogram dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) pęczek

Patchwork
Pierś z gęsi z figami 99

lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa

królestwo garów
Zupa krem brokułowo jarmużowa 125

wygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 90 g jarmużu1,5 l bulionu3 małe  cebule lub 1 duża 2-3 ząbki czosnku(...)Przygotować jarmuż.  Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy.  Liście umyć , pokroić na  paski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i  jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem

Stare Gary