domu ani wędzonki, ani grochu. Za to była soczewica. Powstała szybka, gęsta i sycąca zupa, która zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda :) taka sobie wersja przejaskrawiona :P Szybka zupa z soczewicy 1 cebula, posiekana 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego 1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę 200 g czerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej(...)szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi być gorący). Wsypujemy soczewicę, marchewkę, ew. mięsny dodatek. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Soczewica powinna się rozpaść a marchewka zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pieprz i majeranek, ew. więcej soli. Przed podaniem każdą porcje skrapiamy cytryną
Dzieje kuchennej WiewióryPosiada ona działanie antybiotyczne, ponadto wywiera korzystny wpływ hamujący na komórki nowotworowe."-Leki z Bożej Apteki - J.Schulz, E.UberhuberJa mój sok przechowuję w słoiczkach i w zimę będzie dodatkiem do zupy pomidorowej . Okazuje się ,że niezłe są te pomidorki(...)podglądać, by nie wykipiały ) Często mieszam i gotuję bez przykrycia do momentu, aż przecier uzyska gęstą konsystencję, ( lubi się przypalać !) Powstały sos przecieram przez sito, zagotowuję jeszcze raz (solę lekko ) i nalewam do czystych słoików. Od kiedy ma takie urządzenie jak poniżej sita już nie używam :) Gdy wlewam wrzący przecier to już go nie pasteryzuję, a jedynie po zakręceniu odwracam
Proste PotrawyBardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak
Truskawkowa Fiestamiejsca postawi nas na nogi. Posiłku sycącego, ale zarazem nieobciążającego. Czy może być taki, który nas z jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś(...)obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki ok. 1,5 cm x 1,5 cm, solimy i podsmażamy na oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości
PatchworkJest to zupa, która na pewno budzi dobre wspomnienia. Zaraz obok pomidorówki. Nie do końca wakacyjne. Ale studenckie. Weekendy w domu. I poniedziałkowe powroty na zajęcia. Ze słoikami świeżo utartego grochu. Czasy, które minęły bezpowrotnie. Zrobiło się nostalgicznie. Nie mówię, że smutno.Łapiąc ostatni promyk słońca, zdjęcie na tarasie. Grochówka na wypasie. Łycha staje(...)grochem i sitkiem.A ja poszłam na łatwiznę. Ma się w końcu łeb na karku. I blender ;) mięso na wywar (ja miałam jakieś 2 plastry podwędzanego mięsiwa od schabu z lekkim tłuszczykiem) ziele angielskie, liść laurowy szklanka grochu wymoczonego całą dobę marchew ziemniaki 3 małe majeranek sól, pieprz Mięso zagotowałam w 2l zimnej wody (!) z dodatkiem liścia laurowego i ziela
bastalenaziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano. Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych(...)mieszamy. Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem jak również do sałatek czy zup. Smak mają taki sam jak "normalne" ziemniaki :) Zabierają dużo mniej miejsca i są bardziej praktyczne w przechowywaniu. Jak dla mnie bomba
Emcia Pichcizapach kwiatów wciąż oczarowuje. Niemal całą moją łąkę otaczają wiankiem krzaki dzikiego bzu. W cieniu ponad stuletniej lipy coraz odważniej rozchyla gałęzie akacja. W ciepłym powietrzu unosi się lekko i zwiewnie biały puch lipowy. Bzy pachną rześko, cytrynowo. Akacja bzyczy od nalotu pszczół. Łąka znów się przebrała. Tysiącem dmuchawców zrzuciła mniszkowe szaty i ubrała w liliowe koniczyny i strzeliste margaretki(...)majowych łąkach i ogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się
KUCHARNIAglinie, z której powstawały garnce, do jej przechowywania. Czy w końcu odnajdzie dziewczynę? Zobaczcie sami. Film bardzo pogodny, ciepły i jak na koreański, całkiem przyzwoity :) Bardzo lekkie kino, które zdecydowanie umili rodzinne popołudnie. Dzień 26. "SWEENEY TODD: DEMONICZNY GOLIBRODA Z FLEET STREET" (2007) Mamy do czynienia z filmem Tima Burton'a, a skoro(...)dnia trafia do restauracji, gdzie podają tradycyjne japońskie jedzenie. Niestety nie rozumie nic po japońsku. Zapłakana, otrzymuje pocieszenie od małżeństwa prowadzącego knajpkę w postaci ramenu, najpopularniejszej i najbardziej sztampowej zupy. Zachwycona jej smakiem, pragnie nauczyć się ją przygotowywać. Przychodzi więc do restauracji ponownie. Widząc, że kobieta roznosząca jedzenie ma problem z chodzeniem, pomaga. Staje się natarczywa, bariera językowa
W kuchni Karmel-itkidodatkowo nawozić ziemi. I choć wszyscy wokół straszyli chorobami, na które są one podatne, nie było tak źle. Najbardziej ucierpiały malinówki, które musiałam zrywać zanim do końca dojrzały. Jeszcze lekko zielone zabierałam do domu, zostawiałam na parapecie i tam czekały, aż nabiorą koloru. Nie pamiętam kiedy zjadłam tyle pomidorów ile w tym sezonie! Rano obowiązkowo w domu(...)Dodatkowo po raz pierwszy w życiu zrobiłam przecier, taki najprostszy, bez dodatków. Można pić jak sok, bo nie jest zbyt gęsty. Niestety, nie napiszę z których pomidorów przecier do zupy jest najlepszy, które się do tego najlepiej nadają... pewnie z malinówek :) Nie znam się na tym, ale może w przyszłym roku się poduczę. Ja robiłam z różnych, czyli z tych
bistro mamajedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka zapiekanka, z kilkoma tylko składnikami, zachwyca zdecydowanym smakiem i lekko cytrynowym aromatem. Orzo to bardzo zgrabny i wszechstronny rodzaj makaronu – swoim kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień(...)marina, reiskornpasta lub gallo pion – pod takimi nazwami możecie go kupić. Najbardziej popularny jest w Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół
Karo in the Kitchenognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka kokosowego (które na talerzu można wymieszać z zupą). Dodać listki pietruszki i pokrojony szczypiorek. Właśnie teraz, a nie podczas gotowania, bo stracą to, co w nich cenne. Wszystkie zioła (trawa cytrynowa, szczypiorek, pietruszka naciowa) uprawiam w mieszkaniu: Pietruszki(...)wysiewam w styczniu/lutym do miniszklarenki, którą z czasem odkrywam. W ładne dni wystawiam doniczkę na balkon, by listki nabrał bardziej zielonego koloru (w mieszkaniu są jednak zbyt rachityczne i lekko żółtawe). Trawę cytrynową uprawiam od kilku lat. Ta w mieszkaniu jest wyższa, ale cieńsza u nasady niż kupowana w sklepie czy uprawiana w gruncie. Ma jednak taki plus, że jest
Weekendy w domu i ogrodziedużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak natkniecie się na nią, to warto ją kupić i spróbować, bo jest naprawdę przepyszna. Kolejna z zup, która trafiła na moją listę 'naj' więc serdecznie Was zachęcam do wypróbowania tego prawdziwie śródziemnomorskiego smaku :) * słodka papryka czerwona- 250 g (3 sztuki) * sok pomidorowy- 1 szklanka * wywar warzywny(...)czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża bazylia- 2 całe łodyżki * papryka słodka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * makaron- dodatkowo W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, a kiedy będzie gotowa dodać pokrojony czosnek, chili oraz czerwoną paprykę i smażyć przez 4-5 minut. Do garnka wlać wywar warzywny
Kraina Miodem Płynącapłatków owsianych i upieczmy je w piekarniku. Nie zabielajmy barszczu – śmietana to zbędne kalorie i tłuszcze nasycone. Nie przesadzajmy z ilością uszek do zupy – trzy, cztery to wystarczająca ilość Pamiętajmy, że na stole mamy aż 12 potraw, dlatego nakładajmy na talerz małe porcję, jeśli mamy zamiar spróbować wszystkiego(...)przy tym bardzo smacznie. Unikajmy polewania pierogów tłuszczem i skwarkami. Nie zasiadajmy do stołu z pustym żołądkiem – pół godziny przed kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzy Zamiast soli używajmy przypraw pobudzających trawienie – rozmaryn, majeranek, tymianek, mięta, chili, bazylia, cynamon
Powiedz dietom nieWielkimi krokami zbliża się do nas jesień, już czuć ją wieczorami i porankami. Dzisiaj w Poniedziałkowym Fit chciałyśmy zaprosić Was na krem pomidorowo - paprykowy, który doskonałe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybko zniknął… Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i szybko uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 3. Przełożyć kulę ciasta na blaszkę i nożem naciąć -dość głęboko- żeby powstały ćwiartki. Lekko obsypać mąką. 4. Piec około 30 minut aż nabierze złotego koloru i uderzany
UgotujmyTo.pl