zupa lekka - 1500 przepisów (strona:65/100)

Zupa Jarzynowa z Kaszą Gryczaną 195

można łatwo przygotować. Jest ona rewelacyjna jeśli nie mamy wiele czasu na gotowanie lub gdy nam brakuje pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar 3 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy łyżeczka kozieradki 1 mała cebula 1 marchewka(...)kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie. Odcedzić wywar od mięsa/kości i przypraw. 2. Warzywa

Mama Gotuje
Rosołek dla choróbka. 81

układu odpornościowego, co sprzyja zmniejszaniu się stanów zapalnych w organizmie i łagodzi objawy infekcji.  Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel.  Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Leczy kaca :) !!! Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała(...)liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do małego garnka należy włożyć na początek mięso. Zalać ok. 1-1,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Łyżką systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Marchewkę (w plasterki pokroić), ziemniak (w kosteczkę), seler (pokroić w drobną

ClauditteMissCooking
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 194

targ modląc się, aby szczaw był jeszcze w sprzedaży (bo jednak maj już się kończy).Na szczęście kupiłam szczaw na targu i przygotowałam dwa przepisy z książki - francuską zupę szczawiową  (już wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh.Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki(...)tego jeszcze ten szczaw?) jest naprawdę smaczna. Winegret na bazie miodu doskonale dopełnia smak kaszy i równoważy kwaśny szczaw. Byłam naprawdę zaskoczona, jaka wyszła dobra:) Sałatka jest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka lub rybą. Uwagi do przepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością

Chilli Czosnek i Oliwa
Szczawiowa z jajkiem po mojemu:) 128

Wiosennymi zupami możemy cieszyć się tak krótko, że wykorzystuję wszelkie wiosenne rarytasy jak często tylko się da. Choć młodzież jednogłośnie zażyczyła sobie dziś zupę dyniową (dla dzieci pory roku nie mają chyba większego znaczenia :) ), na stole królowała szczawiowa.Składniki:pęczek szczawiu1 duża marchewka1 pietruszka10 dkg seleracebula3 liście laurowe3-5 ziele angielskie2 łyżki masła1/2 szklanki "mleka" z kiszonych nerkowców(...)minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo.Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie

Magiczna kuchnia Darii
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 184

Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać. Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek(...)suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko go zagęści. Pod koniec gotowania dodać śmietanę (mały ogień i mieszanie zapobiegnie zważeniu śmietany), gorgonzolę i łyżkę listków oberwanych z gałązek macierzanki. Gotować jeszcze ok. 5 minut.  Cukinie

SzczyptaSmaQ
Sloneczna zupa w pochmurny dzien 158

Pada snieg. Tej zimy nikogo to juz nie dziwi, bo pada co jakis czas.Rano szukamy swego samochodu pod pierzynka z bialego puchu. Brodzimy w sniegu w

Przysmaki Karolki
Żurek śląski 174

mięso zrobiło się lekko przyrumienione, często mieszając, aby nie przypalić cebuli i czosnku. Kiedy kiełbasa zrobiła się przyrumieniona dodałem na patelnię 3 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego lubczyku, lekko rozkruszone 4 liście laurowe, szczyptę białego pieprzu i niewielką ilość soli. Całość smażyłem jeszcze przez minutę, a następnie przełożyłem do garnka. Do tego samego garnka dodałem 2 litry bulionu wołowego, zalewając(...)litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu - po jego ponownym zagotowaniu jeszcze przez około 10 minut. Jajka ugotowałem na twardo i obrałem ze skorupek. Na talerze nalałem porcje zupy, dbając o to, aby w każdej porcji znalazła się słuszna ilość kiełbasy i boczku. Na wierzchu zupy w talerzach ułożyłem przekrojone na połówki jajka na twardo. Podałem z chlebem

Wyprawy kulinarne
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 156

spaghetti, świderki, pióra, nitki cięte, a także muszelki, kokardki, kolanka oraz gniazda wstążki i gniazda nitki. Makarony marki Podravka wyróżnia najwyższa jakość, doskonały smak oraz charakterystyczna, lekko złocista barwa. Są one w 100% wytwarzane z semoliny – gruboziarnistej mąki otrzymywanej z wysokogatunkowej pszenicy durum. Dzięki wykorzystaniu najlepszej jakości naturalnych składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, makarony Podravka(...)mogą być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi

CookYourself
Bulion drobiowo-warzywny 189

smacznie, ale bulion trzeba było trochę rozcieńczyć, bo jednak był trochę zbyt intensywny w smaku (i w kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia(...)sosu sojowego jasnego sól i pieprz do smaku Mięso myjemy, obieramy ze skóry i ewentualnych kawałków tłuszczu. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną  wodą w takiej ilości, aby lekko zakrywała mięso i warzywa, które później dodamy. U mnie były to 2 litry. Włączamy kuchenkę i czekamy do zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół

Zawsze głodna!
Krem kalafiorowy 141

wiecie ( albo i nie wiecie ;) ) zupy jadam niezwykle rzadko ( praktycznie wcale ).Dopiero teraz , kiedy zbliżają się chłody … nadchodzi jesień … coraz częściej po nie sięgam.Lubię zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny.Dziś mam dla Was przepis(...)pieprz – 1 szczypta- natka pietruszki – 1 pęczek- śmietana słodka 18% – 3 łyżki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kalafiora obieramy, czyścimy , rozdzielamy na kwiaty.Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy

Ostra na Słodko
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 209

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram(...)będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość.- po tym czasie wyciągamy na lekko omączony blat i chwilkę wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka

Basia w kuchni
Ostra zupa dyniowa 117

dyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka, a na dodatek ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam!składnikidynia Hokkaido - 800 g250 g ziemniaków4 ząbki czosnku2 małe cebule2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1/2(...)pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać z grzankami, śmietaną lub kleksem pesto lub szałwią usmażoną na oliwie. Smacznego

Stare Gary
Potrawka z czarną fasolą 176

Czarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z indykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka(...)namoknięcia. Cebulę obrać, do jednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem

Apetyczna babeczka
Sos do Pizzy 178

Każdy z nas ma ulubiony przepis na pizzę. Ja dziś pokusiłam się o przygotowanie sosu do posmarowania pizzy. Nie z koncentratu,  po prostu z pomidorów

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania