zupa lekka - 1500 przepisów (strona:56/100)

Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 174

kcal.   Zupa grzybowa Grzyby składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Niestety mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien ich unikać. Pozostałe osoby natomiast powinny spożywać je w ograniczonych ilościach - podczas świątecznej rozpusty nasz układ pokarmowy i tak nie ma lekko, nie dokładajmy

Powiedz dietom nie
Knedle ziemniaczane - knaidlach 153

bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól. Dokładnie wyrobić. Uformować około 20 kulek -knedli. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut. Podawać jako dodatek do mięs i zup. Ja podałam

królestwo garów
Pomidory faszerowane mięsem 163

gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się zmieniło i odkryto imponującą listę ich cennych składników, w tym antynowotworowego likopenu. Ten przeciwutlaniacz najlepiej przyswajany jest przez ludzki organizm po chociaż lekkim podgrzaniu. Właściwie

Pełny talerz
Chlebki do żurku i nie tylko 130

każdej uformować kulę, lekko spłaszczyć. Można również, przed formowaniem, z każdej porcji oderwać mały kawałeczek i doczepić uchwyt. Chlebki przykryć ściereczką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut. Piec ok. 35-40 minut w 210°C (grzanie góra/dół). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.* Odciąć górną część, środki ostrożnie wydrążyć. Żeby chleb nie nasiąkał zupą - wnętrze posmarować roztrzepanym

Pełny talerz
Pomidorowa z prawdziwych pomidorów 232

mnie dziś stricte pomidorowa zupa. Potrzebujesz:włoszczyznę1,5 kg pomidorów1 cebulęryż/makaronkoperek łyżka śmietany 18% Co robić? 1. Ugotować wywar z włoszczyzny. 2. Pomidory ponakrajać na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory i smażyć aż się rozpadną. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zmixować

Matka Żywicielka
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 225

podkreślać startą gałką muszkatołową, więc w tym przepisie jest obowiązkowa. Szczypior kroimy drobno, dodajemy do masy jajecznej.   Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, nieco drobniej niż do zupy. Wszystkie smażymy na patelni, na dość dużej ilości oleju, aż dojdą do stanu frytek – z wierzchu będą złote i chrupiące, w środku mięciutkie. Ziemniaki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku(...)już potrzebny. Na patelnię, rozgrzaną na małym ogniu, wkładamy kawałek masła. Rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cebulę i pokrojoną w mniejsze kawałki wędlinę. Chwilę razem smażymy. Cebula powinna lekko zmięknąć. Całość zalewamy masą jajeczną z przyprawami, mieszamy żeby równomiernie rozłożyć składniki i zasypujemy usmażonymi wcześniej ziemniakami. Staramy się je równomiernie rozłożyć w masie jajecznej. Patelnię przykrywamy pokrywką, a całość

Karo in the Kitchen
Kapuśniak wigilijny 179

Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością suszu warzywnego. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy lekko pociętą kapustę

Maminek kulinarny
Dyniowo. I spokój 148

żałuję - zupa wyszła boska! Gęsta, rozgrzewająca, a przy tym zaskakująco delikatna. Leciutko tylko pikantna, z wyraźnym akcentem pomarańczy i imbiru. Wszystko razem komponuje się po prostu rewelacyjnie. Polecam Wam serdecznie. Ja z pewnością wypróbuję jeszcze inne wersje - tyle ich przecież jest.Dziękuję za słowa otuchy - wczorajszy wieczór był zimny i dziwny, ale dziś świeci słońce, lekki przymrozek sprawia, że chowam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowy porządek. I krem z cukinii 174

łóżka wybierać. I trochę mnie to wszystko denerwuje... Z drugiej jednak strony wiem, że tak trzeba, żeby dojść do celu, który sobie postawiliśmy. Nikt nie obiecywał, że będzie lekko, i pocieszam się faktem, że nie potrwa to przerażająco długo. A później będzie już tylko lepiej.Kiedy C. nie ma popołudniami, mam problem z obiadami. Zasadniczo nie gotuję, bo nie sprawia(...)mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 209

posiłki roślinne, a kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę(...)wydania polskiego, ale można ją kupić w niektórych polskich księgarniach, np. tu i tu.Podsumowując, Vegetarian Mediterranean Cooking to kombinacja moich dwóch ulubionych stylów odżywiania, książka proponująca kuchnię lekką, zdrową i aromatyczną. Ucieszy wegetarian, spodoba się osobom, które dbają o linię. Ja nie należę do żadnej grupy, ale i tak jestem z niej bardzo zadowolona. A Wam jak się

Chilli Czosnek i Oliwa
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 151

Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych(...)algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając.  ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY  Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie

Zdrowie na języku :P
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 152

jest mniej dietetyczny ale smak ma jeszcze lepszy, ten leciutki posmak wędzonki- dla mnie cudo! Polecam bardzo gorąco, troszkę odmiany niekiedy wskazane.Z podanych składników wyszedł mi dość spory garnek zupy, można więc ilości zmniejszyć o połowę lub przygotować tak jak ja na 2 dni, na drugi dzień jest równie smaczna jak na pierwszy.Składniki:- 2 całe brokuły (lub 2 paczki(...)pestki dyni do posypania- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowegoW garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć (tak by się nie spalił). Całość zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone korzonki brokuła. Zagotować. Do tego dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok.15-20 minut

Smaczne Zdrowe
Jak pachnie wolny poniedziałek? 167

obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę, która rozgrzeje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grzanki czosnkowe do zupy, sałatki 166

gęstej zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam bułeczkę i na wolnym ogniu obsuszam do lekkiego zrumienienia. Gotowe

Kuchnia z widokiem na ogród
Smak Lata - relacja z warsztatów 153

dania lekkie, od tych prostych po bardziej skomplikowane. Nie zabrakło też przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba.  Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa

KUCHARNIA
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 187

jestem lekko nerwowa, nie mogę znaleźć sobie miejsca i bardzo nie chcę położyć się do pustego łóżka. Boję się, że kiedyś możemy nie mieć tyle szczęścia. Choć nic tak naprawdę się nie stało, potrzebuję dłuższej chwili, żeby dojść do siebie.W ramach odstresowania, żeby zająć czymś myśli, upiekłam dziś pierwszy w życiu sernik dyniowy, ugotowałam też dyniową zupę. A później zrobiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grochówa rodem z Puszczy, czyli z jarzynkami ;) 119

zawrzenia około 30 – 40 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Po upływie tego czasu można spróbować, czy groch robi się już miękki, jeśli jest lekko twardawy, możemy dodać do niego resztę jarzyn, czyli pokrojone w kostki: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, ziemniaka i pieczarki. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy, aż marchewka będzie miękka(...)czym dodajemy kostkę bulionu. Do małego słoiczka wlewamy około 100ml zimnej wody i wsypujemy mąkę. Zakręcamy słoik, kilka razy nim potrząsamy i gdy nie ma grudek wlewamy zawiesinę do zupy i gotujemy stale mieszając, do czasu, gdy zupa się ponownie zagotuje. Gotową zupę doprawiamy pieprzem, solą i maggi do smaku. Na koniec dodajemy zielony groszek z puszki (bez zalewy), pokrojoną

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania