modnym składnikiem dań. Doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. U mnie też zawsze znajduje zastosowanie. Bardzo lubimy rumiane placki, zarówno ziemniaczane jak i cukiniowe. Takie mocno przysmażone najbardziej nam smakują. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, można startą cukinię lekko posolić i zostawić aby nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętoday's choice.Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem.For 4 portions:2 tablespoons olive oil2 onions - chopped1 butternut squash peeled and chopped700ml chicken or vegetable stock150 ml double creamSalt and pepper to seasonChili flakes (optional(...)with pumpkin seeds and drizzle with oil.Przygotowanie:Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków
Kulinarna rozmowaZielono powoli robi się wokoło i Słońce uśmiecha się wesoło. Wiosny już wypatruję i pierwszych oznak poszukuję. W kuchni Wiosnę już przywitałam, bo zieloną zupę ugotowałam. Składniki: 100 g ziemniaków, 400 g świeżych brokuł, 200 g mrożonego groszku, 200 g pieczarek, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeży tymianek, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego(...)oddzielnie w lekko osolonej wodzie, pod koniec dodajemy 50 g groszku). Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sos s Worcester, sos sojowy, 1 łyżkę oleju rzepakowego, igiełki tymianku (ok. 1-2 łyżeczki) i całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dolewamy śmietanki. Jeśli zupa krem jest
Moniki Smakołykibyła złocista, ale nie spalona. Kiedy lekko zmiękła przerzuciłam ją do garnka, zalałam rosołem i wszystko razem gotowałam na małym ogniu ok. 30min. Na patelni po cebuli podsmażyłam plastry kabanosa, które następnie dorzuciłam do wywaru z cebulą. Pod koniec gotowania doprawiłam wszystko pieprzem cytrynowym, solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję
bastalenaużyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem(...)obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na paseczki grzyby oraz łyżeczkę soli. Gotujemy
Poezja smakutamto, albo sramto. Jednak jak mi coś w bańce drąży, to nie ma bata, że kiedyś wydrąży. Dziś w końcu udało się pomysł wcielić w życie, a raczej w zupę. Tacosy wprawdzie kitowe ze sklepu, ale krem od A do Z kukurydziany. Z ostrością nie przeginałam, bo cyckuję cały czas i nie chcę, aby Gizmo dziurę w pampersie wypierdział(...)innego hot diabelstwa) i lekko wystudziłam. Doprawioną, letnią zblendowałam. Idealnie gładka nie była, ale sitkiem bawić mi się nie chciało. W żołądku i tak wszystko się ułoży ;) Na koniec podgrzaną rozlałam do miseczek, wierzch chlusnęłam łyżką chili w płynie (jakiś norweski wynalazek) i podałam z kitowymi tacosami ;) Tacosy przygotowałam w czasie wystudzania zupy. Wystarczyło tylko rozkminić norweską instrukcję i podsmażyć
bastalenagrzyby, których w oryginale podobno nie ma. Istotną cechą wyróżniającą barszcz ukraiński jest również czosnek, który nadaje zupie specyficzny aromat. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup, do której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam Składniki:kawałek żeberka wieprzowego2,5 l wody1/4 główki małej białej kapusty3 średnie ziemniaki1 marchewka1 malutka pietruszka3 buraczki1 cebula4 ząbki(...)lekko zmiękną. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma chochelkami bulionu z ugotowanych żeberek. Dusić około 5 minut.Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość
Oryginalny smakłyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde jabłka (najlepiej lekko kwaskowate, jak np. ligol) sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki i tłuszcz. Odciąć węższy koniec polędwiczek, żeby nadać im równy kształt (odcięty kawałek można wykorzystać np. do zupy, pierogów lub gulaszu). Mięso posmarować olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić
Pełny talerztakie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi. W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru
ClauditteMissCookingsię we znaki zwłaszcza w kuchni. Dlatego królują u nas szybkie i lekkie dania, które nie wymagają mnóstwa pracy a zwłaszcza długiego gotowania. Dobrze, że pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, choć w związku z pogodą jeszcze wczoraj świeże szparagi dziś już niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.Składniki:kalafior1/2 pęczka szparagów4 łyżki śmietany 2 łyżki oliwysól
Magiczna kuchnia DariiPotem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1
Poezja smakuwersja chyba najsłabsza. Ale świeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie. Przepis znalazłam tutajskładniki4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo(...)około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego
Stare GaryZupa z cukinii i brokułów jest jedną z moich ulubionych. Łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem jogurtu naturalnego i prażonym słonecznikiem, rozgrzeje Was w zimowe dni :) Składniki 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego (robię według tego przepisu) 200g brokułów 2 cukinie sól i pierz do smaku Dodatkowo 2 łyżki prażonego słonecznika(...)jogurt naturalny Sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Pokrojoną w kostkę cukinie i różyczki brokuła wrzucić do garnka i wszystko razem podsmażać na średnim ogniu przez 6 minut. Zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia
pink envelopeChłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu
Kulinarne przygody Gatityysznie sycąca i wspaniale rozgrzewająca. Treściwa, gęsta od różnorodnych składników i pożywna dzięki sporej ilości mielonego mięsa. Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2 cebule czerwone(...)zalewie (500 g) 1 łyżka ketchupu pikantnego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku cukier oliwy sól szczypta chili pieprz słodka papryka Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną wołowinę oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy mieszając, i rozdrabniając mięso
Walijskie Pichcenie