przygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła, 3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie kremu z kurek jest banalnie proste. Na patelni rozpuściłem 50 gram masła, a następnie lekko zeszkliłem(...)pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodałem dokładnie oczyszczone kurki, całość lekko posoliłem i podsmażałem na średnim ogniu, aż woda, która wydobyła się z kurek w całości odparowała. Kilka kurek odłożyłem do udekorowania gotowej potrawy, a pozostałe (wraz z cebulą i resztkami płynu z patelni) wrzuciłem do bulionu drobiowego. Dodałem do bulionu również 3 suszone borowiki i całość zagotowałem. Śmietanę
Wyprawy kulinarnePyszna portugalska zupa caldo verde - zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić. przepis ze strony Leites Culinariaskładniki1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 - 6 ząbków czosnku(...)bok.Do garnka włożyć cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków
Stare Garyzupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy? Składniki : 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika(...)kostkę marchewkę. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu. Całość dodajemy do bulionu. Paprykę wyjmujemy z piekarnika. Ściągamy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu z pomidorami. Gotujemy ok. 7 minut. Wszystko blendujemy na jednolita masę. Zupa powinna być gęsta. Dodajemy
Kitchens Alphabetrosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną.2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka
Wypisz WymalujPrzecier pomidorowy do słoików na zimę ( Doskonała baza do zup i sosów!) Składniki : 5 kg pomidorów (mogą być gorszej jakości np.popękane,małe) sól (najlepiej nie jodowana) pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Pomidory umyć,pokroić na kawałki wsypać do garnka.Do garnka wlać troszkę wody aby się nie przypaliły pomidory i postawić na małym ogniu.Gotować aż zrobią(...)się miękkie dość często mieszając aby się nie przypaliły.Gdy są już miękkie zdjąć z ognia i lekko przestudzić aby się nie poparzyć podczas przecierania.Wszystkie pomidory przetrzeć przez sitko o małych oczkach można przecierać je zwykłą pałką do ucierania masy,jest to bardzo wygodne ponieważ szybko się przecierają i nie parzą w rękę gdy są jeszcze gorące.(Polecam ten sposób
Przepisy i porady kulinarneSycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli, banalnie prosta w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z grzankami z dodatkiem żółtego seraSkładniki na 2 porcje:400 g cebuli500 ml bulionu2 łyżki masła1 łyżka oliwy1/2 szklanki białego winasól, pieprz2 kromki pieczywa tostowego50 g sera żółtegoCebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę(...)lekko się przyrumieni. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut, następnie dodać wino i chwilę jeszcze pogotować. Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kromki pieczywa zgrillować lub opiec w tosterze, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi . Zupę przelać na talerze
wyzwania kuchenneCzęsto nadmiar rosołu przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę do pysznej zupy. Dzisiaj Na bazie takiego rosołu polecam Wam pikantną zupę pomidorową. Można oczywiście pominąć cebulę, czosnek , chili i wówczas otrzymamy tradycyjną , łagodną pomidorówkę ( też niekiedy taką robię- dla odmiany)Składniki:- 0,5l rosołu- 1 puszka pomidorów- 1 cebula- 1 ząbek czosnku(...)pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko się przyrumieni dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest
Smaczne ZdroweZakupiłam na pobliskim straganie taką oto pięknądynię.Ma ona 2 kilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz
Pasje Jolkitartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy plus, który objawia się bardzo smakowitym efektem końcowym! Tarty są doskonałą propozycją na obiad, lekką kolację, lunch, czy jak wspomniałyśmy wyżej
Symfonia SmakówSmaczna i szybka zielona zupa krem.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony)1,5 l bulionuśrednia cebula 2-3 ząbki czosnkuprzygotowanieCebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki czosnek. Gotować na małym
Stare Garyparu dni jestem posiadaczką Cudu kuchennego Tupperware..czyli naczynia do przygotowania lekkich i zdrowych potraw bez gotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł z takim cudem.. wystarczy np.zalać potrawę wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Można ugotować warzywa, kaszę, ryż, makaron, zupę..a także zrobić jogurt itd. Ja już wypróbowałam ten cud z kilkoma potrawami
Moje domowe kucharzenieZa oknem piękna wiosna i mnóstwo słońca, którego nie może też zabraknąć w naszych potrawach. Dlatego mam dla Was pyszny, lekki chłodnik wiosenny z nowalijek
Z miłości do słodkościmodnym składnikiem dań. Doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. U mnie też zawsze znajduje zastosowanie. Bardzo lubimy rumiane placki, zarówno ziemniaczane jak i cukiniowe. Takie mocno przysmażone najbardziej nam smakują. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, można startą cukinię lekko posolić i zostawić aby nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętoday's choice.Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem.For 4 portions:2 tablespoons olive oil2 onions - chopped1 butternut squash peeled and chopped700ml chicken or vegetable stock150 ml double creamSalt and pepper to seasonChili flakes (optional(...)with pumpkin seeds and drizzle with oil.Przygotowanie:Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków
Kulinarna rozmowaZielono powoli robi się wokoło i Słońce uśmiecha się wesoło. Wiosny już wypatruję i pierwszych oznak poszukuję. W kuchni Wiosnę już przywitałam, bo zieloną zupę ugotowałam. Składniki: 100 g ziemniaków, 400 g świeżych brokuł, 200 g mrożonego groszku, 200 g pieczarek, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeży tymianek, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego(...)oddzielnie w lekko osolonej wodzie, pod koniec dodajemy 50 g groszku). Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sos s Worcester, sos sojowy, 1 łyżkę oleju rzepakowego, igiełki tymianku (ok. 1-2 łyżeczki) i całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dolewamy śmietanki. Jeśli zupa krem jest
Moniki Smakołyki