irytujące, że wszyscy pisali jak wiele kurek nazbierali, musieliśmy jeść je na śniadanie, do zupy, na obiad, na kolację, na deser, do ciasta i wszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto w kuchni, trzeba było je dobrze spożytkować. Stanęło
Brzuszki ŁakomczuszkiGorąco, gotować się nie chce i jeść też za bardzo się nie chce. Idealnie wtedy sprawdzają się chłodniki. Są lekkie, trochę posilą a co najważniejsze przyjemnie
Monia miesza i gotujejestem miłośniczką zup, jednak ta zdobyła moje serce. Połączenie marchewki, botwinki, piersi kurczaka i kaszy pęczak - smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków. Składniki na 4-5 porcji: 1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy(...)pokroić w kostkę. Gdy warzywa będą już lekko miękkie to do garnka dodać botwinkę oraz nieugotowaną kaszę pęczak. Ponownie gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane liście świeżej bazylii. Zupa z botwinką i kaszą pęczak najlepiej smakuje
Ugotowaćprzygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła, 3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie kremu z kurek jest banalnie proste. Na patelni rozpuściłem 50 gram masła, a następnie lekko zeszkliłem(...)pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodałem dokładnie oczyszczone kurki, całość lekko posoliłem i podsmażałem na średnim ogniu, aż woda, która wydobyła się z kurek w całości odparowała. Kilka kurek odłożyłem do udekorowania gotowej potrawy, a pozostałe (wraz z cebulą i resztkami płynu z patelni) wrzuciłem do bulionu drobiowego. Dodałem do bulionu również 3 suszone borowiki i całość zagotowałem. Śmietanę
Wyprawy kulinarnePyszna portugalska zupa caldo verde - zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić. przepis ze strony Leites Culinariaskładniki1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 - 6 ząbków czosnku(...)bok.Do garnka włożyć cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków
Stare Garyzupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy? Składniki : 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika(...)kostkę marchewkę. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu. Całość dodajemy do bulionu. Paprykę wyjmujemy z piekarnika. Ściągamy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu z pomidorami. Gotujemy ok. 7 minut. Wszystko blendujemy na jednolita masę. Zupa powinna być gęsta. Dodajemy
Kitchens Alphabetrosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną.2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka
Wypisz WymalujPrzecier pomidorowy do słoików na zimę ( Doskonała baza do zup i sosów!) Składniki : 5 kg pomidorów (mogą być gorszej jakości np.popękane,małe) sól (najlepiej nie jodowana) pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Pomidory umyć,pokroić na kawałki wsypać do garnka.Do garnka wlać troszkę wody aby się nie przypaliły pomidory i postawić na małym ogniu.Gotować aż zrobią(...)się miękkie dość często mieszając aby się nie przypaliły.Gdy są już miękkie zdjąć z ognia i lekko przestudzić aby się nie poparzyć podczas przecierania.Wszystkie pomidory przetrzeć przez sitko o małych oczkach można przecierać je zwykłą pałką do ucierania masy,jest to bardzo wygodne ponieważ szybko się przecierają i nie parzą w rękę gdy są jeszcze gorące.(Polecam ten sposób
Przepisy i porady kulinarneSycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli, banalnie prosta w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z grzankami z dodatkiem żółtego seraSkładniki na 2 porcje:400 g cebuli500 ml bulionu2 łyżki masła1 łyżka oliwy1/2 szklanki białego winasól, pieprz2 kromki pieczywa tostowego50 g sera żółtegoCebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę(...)lekko się przyrumieni. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut, następnie dodać wino i chwilę jeszcze pogotować. Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kromki pieczywa zgrillować lub opiec w tosterze, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi . Zupę przelać na talerze
wyzwania kuchenneCzęsto nadmiar rosołu przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę do pysznej zupy. Dzisiaj Na bazie takiego rosołu polecam Wam pikantną zupę pomidorową. Można oczywiście pominąć cebulę, czosnek , chili i wówczas otrzymamy tradycyjną , łagodną pomidorówkę ( też niekiedy taką robię- dla odmiany)Składniki:- 0,5l rosołu- 1 puszka pomidorów- 1 cebula- 1 ząbek czosnku(...)pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko się przyrumieni dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest
Smaczne ZdroweZakupiłam na pobliskim straganie taką oto pięknądynię.Ma ona 2 kilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz
Pasje Jolkitartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy plus, który objawia się bardzo smakowitym efektem końcowym! Tarty są doskonałą propozycją na obiad, lekką kolację, lunch, czy jak wspomniałyśmy wyżej
Symfonia SmakówSmaczna i szybka zielona zupa krem.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony)1,5 l bulionuśrednia cebula 2-3 ząbki czosnkuprzygotowanieCebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki czosnek. Gotować na małym
Stare Garyparu dni jestem posiadaczką Cudu kuchennego Tupperware..czyli naczynia do przygotowania lekkich i zdrowych potraw bez gotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł z takim cudem.. wystarczy np.zalać potrawę wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Można ugotować warzywa, kaszę, ryż, makaron, zupę..a także zrobić jogurt itd. Ja już wypróbowałam ten cud z kilkoma potrawami
Moje domowe kucharzenieZa oknem piękna wiosna i mnóstwo słońca, którego nie może też zabraknąć w naszych potrawach. Dlatego mam dla Was pyszny, lekki chłodnik wiosenny z nowalijek
Z miłości do słodkości