dyni 1 por 1 brokuł ( 200-250 g) 4 łyżki masła 1.5 litra wywaru drobiowego 1 gałązka rozmarynu świeży tymianek pestki dyni 100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz) oliwa sól morska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć(...)gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować. Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na pozostałym maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.Na suchą patelnię wrzucić pestki dyni i uprażyć. Do talerza wlać zmiksowaną zupę, na środku ułożyć grzanki i pestki dyni. Udekorować tymiankiem
Gosia gotujeprzygotowałam sobie tę oto zupę.Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy1 łyżka oliwy1,2 l wody2 małe ziemniaki2 małe marchewki2 małe pietruszki1 pęczek dymki2 łodygi selera naciowego3 łyżki chudego jogurtu naturalnegogarść natki pietruszki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)1 łyżeczka przyprawy curryszczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)lekki sos sojowy - do smakusól(...)lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie
Kulinarna rozmowaZupa ekspresowa, ale niestety tylko dla posiadaczy blendera. Ma słodkawy posmak i jest bardzo pożywna. Może nie spodobać się mięsożercom, ale ma swój niespotykany urok. Fajna jako przystawka do mięsnego dania głównego. Do tego niezwykle tania! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy(...)kromki chleba wrzucamy na suchą patelnię i w czasie ich lekkiego rumienienia zabieramy się za blendowanie. 4. BLENDOWANIE (3 min): zawartość garnka blendujemy mikserem na papkę. 3 minuty powinny wystarczyć. Pamiętajcie, że blender nie może pracować więcej niż 1 minutę bez przerwy, więc lepiej miksować zupę pulsacyjnie (włączyć na chwilę i wyłączyć – tak w kółko). 5. GRZANKI (2 min): powinny
Nerds Kitchensprawdza się między innymi jako sos , dodatek do makaronu , pizzy, mięsa , pierogów, krokietów, zup i innych dań. Składniki: Szpinak w ilości dowolnej (im więcej tym lepiej :) Nie piszę jaka ma być ilość szpinaku, gdyż można po trochu zamrażać każdą ilość. Umyte liście szpinaku wkładamy do garnka, lekko uciskamy, zalewamy niezbyt dużą ilością wody, mniej więcej połowa ilości liści i zagotowujemy(...)moim zdaniem niezbyt praktyczne, gdyż większa bryła szpinaku dłużej się rozmraża, a mniejsze kawałki są bardziej podzielne i gdy chcemy użyć go w niewielkiej ilości np. jako dodatek do zupy jarzynowej, z wielkiego kawałka ciężko będzie coś wyłupić. 2. Brykiet można robić stopniowo, za każdym razem gdy gotujemy coś ze świeżego szpinaku, a mamy go większą ilość, możemy zrobić kilka
Smakowy Rajpreferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad to krem delikatny w smaku, ale i z wyczuwalną lekką ostrością, która idealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką jest coraz bardziej apetyczny, a więc z góry uprzedzamy(...)natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych (: Smacznego! Zupę krem wykonałysmy z dodatkiem przypraw Kamis-życie ze smakiem! Serdecznie polecamy
Symfonia Smakówprzysmak. Od razu wzięłam się do pracy.Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego przepisu i pewnie modyfikować go :)Zupa tak bardzo kusiła zapachem, że nie chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;)Składniki:ok 1-1,5 kg cebuli 2-3 łyżki olejuok(...)suszony),karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła.Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach
Codzienna kuchnia niecodziennamiedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy
Apetyczna babeczkaLekko opruszamy solą i pieprzem w celu ładnego zrumienienia warzyw. Po delikatnym zbrązowieniu cebuli zalewamy całość letnią wodą (700-1000ml), doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń do minimum i całość dokładnie zblendować (można ostawić kilka różyczek do dekoracji). Wyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy
Pudełko rozmaitościkrem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!Zupa krem z poraSkładniki:około 700 g pora (biała część)ok. 150 g masłaok.800 ml bulionu2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich)sól, pieprzpieprz kajeńskiśmietana kremówkaUmyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora i pokrojony w plasterki czosnek, a następnie zmniejszyć(...)śmietany do kremu przed zmiksowaniem lub odrobinę przed podaniem. Ja doprawiam jeszcze krem z pora pieprzem kajeńskim żeby nadać mu odrobinę pikanterii ale to już dowolnie…Smacznego Post Zupa krem z pora pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plŻurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić(...)jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut
Smaki Ewywiele sposobów, zmieniając lub dodając coś za każdym razem. Dzisiaj będzie zupa serowa ugotowana na podsmażonym na oliwie porze. Pachnąca, apetyczna i znikająca w mgnieniu oka. Zupy serowe wspaniale nadają się na szybki obiad, bo ich przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu, a produkty przeważnie znajdą się w każdej lodówce bez problemu. Składniki: 3 dowolne(...)garnuszku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką. Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem. Lubicie takie zupy
Codzienna kuchnia niecodziennaopakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem zupy na talerze, wrzucić do gotującej wody liście kapusty pak choi na 3 min , wyłożyć do talerzy. W tej samej wodzie zanurzyć gotowy makaron - dosłownie na 30sek , żeby lekko się zagrzał, przełożyć do Talerzy. Dodać pozostałe składniki - mięso, kiełki - zalać wywarem, posypać dymką i podawać
Stare Garyprzepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta
UgotujmyTo.plpromowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych z Was, którzy lubią kremowe zupy :)Składniki:średniej wielkości kabaczekseler2 łodygi selera naciowegocebulaząbek czosnkumała marchewkaolej, sól, pieprzWykonanie:Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki.Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i przesmażamy do zeszklenia się jej.Kabaczek obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy
Taste Of My Dayspośród kilku przepisów wybrałam zupę na 27 dzień marca: Cream of Chicken with Lemon & Tarragon. Nie jadłam nigdy zupy cytrynowej, zatem najwyższa pora spróbować! Postępowałam dokładnie wg przepisu - zupa wyszła smaczna, intensywnie aromatyczna, zupełnie inna niż do tej pory jadałam. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. pęczek włoszczyzny 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 - 2 listki laurowe(...)czym dodajemy do niej kurczaka. Smażymy do czasu, aż cebula i kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni, dodajemy sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. 6. Zestawiamy zupę z ognia, po czym zabielamy śmietanką. Smacznego
W kuchni Katie