zupa lekka - 1500 przepisów (strona:34/100)

Kiszone Pomidory 144

kisi się przede wszystkim na Ukrainie. Wyglądają ciekawie, więc postanowiłam spróbować jak smakują i ukisić kilka. Ich smak ciężko określić. Są lekko pikantne i zupełnie nie przypominają smakiem pomidorów świeżych, które wszyscy znamy. Są one rewelacyjne na zupę. Po prostu trzeba je spróbować samemu. Najlepiej do kiszenia nadają się twarde jeszcze niedojrzałe pomidory. Składniki: twarde jeszcze nie do końca dojrzałe

Mama Gotuje
Wiejski barszcz czerwony 290

gorącym barszczem. Barszcz zestawić z ognia. Dodać śmietanę do zupy.Ziemniaki ugotować i utłuc.Zupę podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.Uwagi do przepisu:W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.Zakwas można

Gospodyni Miejska
Odtrąbiony krupnik 119

Zupę ugotowałam dzięki internetowej koleżance  Pyzie ( czyli Izie ). Wzorowałam się na jej przepisie  ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując.A grzybki które użyłam czyli tytułowe trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 258

twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min.  razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru

bastalena
Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto czyli Zupowy Wtorek odc.47 140

Wczorajszy obiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rozpieszczam się oliwkami 122

muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie.Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser(...)oliwek1 duża czerwona cebula2 łyżki oliwy truflowej2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżeczka soli gruboziarnistejMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na okrągłe placuszki. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapuśniak z kiszonej kapusty 154

dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde.  Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie.   Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku Zupę gotujemy pod  przykryciem  na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Zalewajka na żurku 217

babcinych obiadów.Lekko kwaśna, na zakwasie.Oprószona koperkiem i majerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety

Gospodyni Miejska
Zupa cebulowa 182

Pyszna zupa na bazie podsmażanej cebuli. Bardzo, ale to bardzo sycąca. Przepis znalazłam w starej "Oliwii" i wybrałam ten, gdyż ta zupa ma być po Włosku:D W oryginale z ryżem ugotowanym na wywarze z kurczaka z jarzynami, ale tę część pominęłam. I bardzo dobrze, bo bez ryżu i tak nie zły zapychacz:) Składniki: 40 dag cebuli 2 szklanki mleka(...)pęczek szczypioru pieprz gałka muszkatołowa kurkuma Wykonanie: Cebulę obieram, siekam i podsmażam na rozgrzanej maśle, aż lekko zbrązowieje. Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości.  Miksuję za pomocą blendera na krem. Cukier karmelizuję  na rozgrzanej patelni i dodaję do zupy. Dolewam gorący wywar z jarzyn. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie zabarwiam kurkumą i gotuję wszystko

Bea(u)ty kitchen
SAŁATKA JARZYNOWA 191

sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów(...)oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć

Tradycyjna kuchnia inaczej
Zupa neapolitańska 131

moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:) Składniki: 2-3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 serki topione natka pietruszki sól pieprz Groszek ptysiowy: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 3 jajka olej do smażenia Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam(...)Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia.  Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.  Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 212

smażenia dodajemy obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulę. Chwilę smażymy, mieszając, do lekkiego zrumienienia cebuli. Przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy zmiażdżony czosnek. Od razu gdy tylko poczujemy aromat smażonego czosnku zdejmujemy patelnię z ognia (by się nie przypalił). Całość dodajemy do gotującej się zupy. Na tej samej patelni podsmażam plastry cienkiej parówki, do zrumienienia. Dodaję je również

Smaczne Zdrowe
Białe gazpacho 145

kurczaka 1  melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków  migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3  ząbki czosnku2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego3/4 łyżeczki soliprzygotowanieOdłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy  - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe(...)puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, ​​6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce,  przykryć i chłodzić w lodówce,  co najmniej 2 godziny, do jednego  dnia.Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego

Stare Gary
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 133

PRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone

kulinarnyJa
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym 87

Jeśli kogoś tą zupą poczęstujecie, to długo będzie zachodził w głowę co w niej jest takiego, co nadaje jej smak lekkiej słodyczy. Z moich gości jeszcze nikt nie zgadł :)I za każdym razem widzę zaskoczenie, kiedy odpowiadam, że to mleczko kokosowe. Bardzo ją lubię :)A przepis podpatrzyłam w jednym z odcinków "Ugotowanych".Czytaj więcej

bistro mama