zupa lekka - 1500 przepisów (strona:30/100)

Barszcz z uszkami 213

 Dzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub

Smaki Edyty
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 177

wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć

Buniabaje w kuchni
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 117

dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie. SEREK ARLA APETINA NATURALNY: Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie, w naturalnie niesamowitej odsłonie(...)zupką i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba. Raj... raj dla podniebienia. Pozdrawiamy.  Przepis bierze udział w akcji na dania z kremowymi serkami :) I jak widać, do zupy się one nadają

Wypisz Wymaluj
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 125

dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA APETINA NATURALNY:Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie, w naturalnie niesamowitej odsłonie(...)zupką i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba. Raj... raj dla podniebienia.Pozdrawiamy. Przepis bierze udział w akcji na dania z kremowymi serkami :)I jak widać, do zupy się one nadają

Wypisz Wymaluj
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej papryki 142

ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 papryczka chili - łyżka koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki, jogurt naturalny Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekać przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.  Po wyjęciu(...)oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodać do bulionu. Następnie dodać obrane ze skórki papryki oraz czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku. Zupę podawać z jogurtem naturalnym (który neutralizuje ostrość) oraz na przykład z grzankami

Zgrabne Gotowanie
ZUPA OGÓRKOWA 85

sprawą alkoholu :) . Widocznie mój żołądek zaczął buntować się na jedzenie inne, niż serwuję mu na co dzień. W ramach rekompensaty zaserwowałam mu  moją ulubioną zupę ogórkową. SKŁADNIKI:     2-3 skrzydełka lub 2 kostki rosołowe 2-3 marchwek 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 małego pora odrobina suszonego lubczyku ziemniaki ogórki kiszone + woda z nich mała śmietana(...)ugotować wywar na skrzydełkach lub kostkach rosołowych doprawiając ziarenkami smaku, lubczykiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aby lekko zmiękły. Ogórki kiszone zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do gotującej się zupy wlewając jeszcze ok. 1 szklankę wody w której ogórki się kisiły. Całość gotować do momentu aż ziemniaki do końca zmiękną a ogórki nadadzą

Kuchnia w opałach
Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza 90

Zainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta cukru 1 jajo 2 – 3 łyżki mąki sól, pieprz Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce. Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut. Obrane szparagi również namoczyć w wodzie(...)wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut. Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić. Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto.  Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 168

jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był o lekko ostry parmezan, który pod wpływem gorącego płynu ciągnął się niczym mozzarella, oraz unoszące się na powierzchni kremu kleksy z zielonego pesto

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 190

zaczerpnięty z programu "Okrasa łamie przepisy", lekko zmodyfikowany. Soczewicy nigdy wczesniej nie jadłam i od dłuższego czasu byłam jej ciekawa, nie wiedziałam jednak, co można z nią zrobić, więc program trafił mi się jak ślepej kurze ziarno ;) Zmniejszyłam ilość imbiru w stosunku do oryginalnego przepisu, ze względu na to, że za pierwszym podejściem zupa wyszła zdecydowanie zbyt imbirowa. Warto też

Kulinarne zapędy Kokosa
Zimowa zupa owocowa z żytnim makaronem 206

zupy posłuży napar z hibiskusa który jest magazynem ogromnej porcji witaminy C. Również aronia i czarny bez zapewnią ochronę przed przeziębieniem. Do zupy można dodać miód choć nie trzeba w zależności czy woli się kwaskową czy lekko słodką. Zapraszam do próbowania!Dla 2 osóbCzas przygotowania 20 minutSkładniki:0,5 litra naparu z 5g hibiskusa1 łyżka suszonego czarnego bzu1 łyżka suszonej(...)czarnym bzem i aronią a następnie dodajemy pokrojone w kostkę mango, gruszkę, suszoną morelę i banana. Dolewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut3/ Do przygotowanej zupy możemy dodać miód a następnie makaron. Przekładamy na talerz. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 140

gruszką na blogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z dalekich wypraw... #8 Teraz Polska. Przepis Ślązaków na polewkę z raków 165

dziesięć razy czytałam, ale... Krok po kroku wykonałam, krok po kroku napotykałam na te same trudności. Z finalną konkluzją też się zgadziłam. Od siebie dodam nawet- nigdy więcej zup żółtkiem zaprawianych. A fuj! Z całego zamieszania tylko to dobre, że liznęłam nieco wiedzy na temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie(...)uzyskania lekko pomarańczowej barwy. Zalałam bulionem. Wymieszałam i przelałam całość przez sitko. Tak oczyszczony bulionu zaprawiłam żółtkiem, przyprawiłam gałką i pieprzem, lekko pogotowałam. Ostatecznie dodałam jogurt, wrzuciłam mięso z odwłoków. Podałam z minibagietką.   Szczerze powiem, zupa w ogóle mi nie smakowała. Nigdy więcej raków! Nawet w restauracji

bastalena
Zupa z pieczonych batatow 122

samo. Wystarczy tylko przygotować warzywa, upiec je w piekarniku lub na grillu, dodać do bulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł na takie wykorzystanie awokado znalazłam na blogu Kingi Paruzel i gorąco polecam!   Składniki(...)gniazd nasiennych), główkę czosnku (przekrojoną na pół) i cebule (przekrojone na pół). Upieczone i przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z groszku i brokułów 120

Uwielbiam zupy krem, po pierwsze  robi się je bardzo łatwo i szybko, po drugie  są bardzo smaczne i takie jakby to powiedzieć "lekkie". W sam raz dla osób na diecie, ale i nie tylko. Zwykle gdy mam ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu  robię właśnie taką kremową zupę. Fajnie również

W kuchennej krainie
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 194

małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek. Zupę przelewam do miseczek,dodaję grzanki,boczek i posypuję natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania