zupa lekka - 1500 przepisów (strona:38/100)

Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 209

samkuje najlepiej.Od dawna już rosół za mną chodził.I nie tylko sama zupa,ale rozpływająca się w ustach sztuka mięsa w sosie musztardowym ( po przepis zapraszam tutaj).Przyznam szczerze,że niegdyś nie robiłam rosołu na giczy wołowej.Na rosól kupowało się raczej tzw.poprzeczkę.Najczęściej jednak robiłam lekki rosół z kurczaka.Ten jest jednak przepyszny,a mięso z poprzerastaną tkanką łączno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 189

zupa-krem traci swój urok... Nie jest za słodki, ani za słony, za to cudownie chrupiący i delikatny. Groszek ptysiowy - bo to o nim mówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie(...)uroku. Choć taki zawilgocony nieopatrznie groszek ptysiowy można łatwo odświeżyć podsuszając go w lekko nagrzanym piekarniku - wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego

Grunt to przepis!
Wegetariański sposób na patisona 173

zgodne "bue". Bo zupka jest wegetariańska.  Pomysł na nią zaczerpnęłam z przepisowni Tesco. Przepis nie był dopracowany, ale posłużył mi jako inspiracja na poradzenie sobie z naszymi patisonami. ZUPA KREM Z PATISONA (2 porcje) 1 łyżka masła  2 średnie patisony (około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz(...)wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, aż marchewka zmięknie a patison zrobi się lekko przezroczysty. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Warzywa wyjmujemy z wywaru i miksujemy, stopniowo dodając pozostały bulion, aż otrzymamy idealną konsystencję. Zupę podajemy ciepłą, z łyżką kwaśnej śmietany i grzankami. Jeden z patisonów w dziczy. Drugi był podobnego rozmiaru

les mirabelles
Kremowa zupa czosnkowa z grzankami 183

przygotowaniu. Kremowa zupa czosnkowa z grzankami jest idealna na takie zimowe dni. Wystarczy tylko kilka składników aby wyczarować zdrową i pyszną zupę. Na blogu jest wiele przepisów na zupy- kremy. Składniki na 2 porcje: 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml bulionu  warzywnego sól z pieprzem w młynku ognista mieszanka przypraw 3 kromki razowego chleba(...)kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą z pieprzem. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny (może być rosół), gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, następnie dodajemy 3/4 grzanek i gotujemy kolejne 5 minut.. Miksujemy zupę blenderem tworząc zupę krem. Opcjonalnie można zabielić zupę czosnkową śmietanką, ale dla mnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Phở bò - mmm...! 212

łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę. Po godzinie wylewamy wodę, opłukujemy(...)opalone nad palnik a następnie obrane cebule, czosnek, imbir. Podprażone na patelni i lekko rozgniecione w moździerzy przyprawy: korę cynamonową, goździki, anyż, pieprz. I na koniec: sos rybny, łyżeczkę soli, cukier. Przykrywamy, gotujemy 3 godziny. Przecedzamy wywar przez sitko. Zostawiamy na noc. Rano zdejmujemy z powierzchni zupy tłuszczyk. Dodajemy dymkę. Gotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron

Brzuszki Łakomczuszki
Kartoflanka 136

kostkę cebulę.  Smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy.  Doprawiamy solą,  pieprzem syczuańskim

mojewypiekiinietylko
878. Kluski kładzione na budyniu. 230

Bananowe kluski kładzione na lekkim budyniu waniliowym;  więcej banana Takiej bananowej prostoty mi się zachciało, porządny kop energii na początek tygodnia. Choć po ostatnich kluskowych-zupach bałam się, że nie wyjdzie, ale bananowe mnie nie zawiodły, one zawsze wychodzą ^^ Trochę później dzisiaj, ale czasami można

More food, love and dreams
Kolorowy sernik na zimno 913

przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę.3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami  dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Całość wylewamy d tortownicy wyłożonej folią

Malinowe Pocałunki
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 163

się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też(...)czystej lub dodając do krupniku  koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:) Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na dobry krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na żeberkach z pęczakiem (zupa z kaszy) : Składniki: 1 pasek żeberek, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 201

Minestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują(...)seler1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowegobulion warzywnysólpieprzsłodka i ostra paprykapół cebuli2 małe cukinieząbek czosnkuoreganopuszka pomidorów w sosie własnymkoperekziele angielskieliść  laurowy2 łyżki oleju1/2 paczki drobnego makaronuWykonanie:Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy

Walijskie Pichcenie
Krem z zielonego groszku i mleczka kokosowego 129

Zielono mi :) Dzisiaj proponuje letni krem z zielonego groszku, lekko pikantny, z orientalną nutą. Pomysł podsunęła mi siostra i był to strzał w dziesiątkę. Nielubiany przeze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakwas na żurek 194

laurowe. Wymieszać.Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni.Zakwas mieszać minimum raz dziennie, w razie możliwości o stałej porze.Gotowy zakwas zużyć do zupy lub przechowywać lodówce.Uwagi do przepisu:Mieszanie zakwasu zapobiega powstawaniu pleśni. Ja mieszam zakwas 2 - 3 dziennie, w miarę możliwości o tej samej porze.Zakwas w słoiku musi mieć dostęp(...)zakręcać szczelnie, bo istnieje ryzyko wybuchnięcia!) i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem.Zakwas na żurek jest jedynie składnikiem żurku, a nie gotową zupą.W przypadku użycia mąki żytniej typu 720 zakwas będzie miał delikatniejszy smak i bardziej aksamitną konsystencję.Przed wlaniem

Gospodyni Miejska
Pierwszy obiad dla C. 223

sobotę C. wrócił z pracy. Na moje radosne Ugotowałam Ci obiad! zareagował dziwnym, lekko jakby przestraszonym spojrzeniem, po czym dotknął dłonią mojego czoła i z troską w głosie zapytał: Dobrze się czujesz...? Ja wiem, że mieszkamy razem już prawie pół roku, i że to pierwszy obiad, który ugotowałam, ale żeby od razu takim niedowierzaniem reagować...? Jak się później okazało(...)dziwnego).Podjęłam się wyzwania w sobotę, kiedy C. miał ranną zmianę, a ja dzień wolny. Długo się zastanawiałam, co byłoby najlepsze, aż w końcu mnie oświeciło - zupa! Tego przecież nie można zepsuć. Chciałam mieć pewność co do jakości przepisu, zamiast więc do książek, uderzyłam na zaprzyjaźnione blogi. U Maggie zobaczyłam zupę z pieczonej papryki i wiedziałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka z dodatkiem szczawiu 148

Pożywna i gęsta letnia zupka z młodych buraczków. Dodałam do niej trochę szczawiu dzięki temu ma piękny kolor i lekko kwaskowy posmak. składniki: 1 kg botwiny (młode buraczki i łodyżki) 2 l bulionu drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 garście szczawiu 6 łyżek śmietany kwaśnej 12 % 3 łyżki mąki garść posiekanej natki sól Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki(...)buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować.  Polecam też: Zupę botwinkową Botwinkę zabielaną śmietaną

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z kalafiora 153

Odkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :)Składniki:- różyczki z jednego kalafiora- 1 litr bulionu warzywnego- 1 duża cebula- 1 por (biała część)- 100 g serka topionego- 100 g masła- szczypta imbiru- posiekany koperek- sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone(...)kostkę cebulę i pora, dodajemy przyprawy i dusimy przez kilka minut. Gdy lekko zmiękną, dodajemy różyczki kalafiora i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Teraz pora na bulion - domowy lub z kostki, wybór dowolny :) Gotujemy kolejnych kilka minut, aż do miękkości kalafiora. Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzić (blendowanie na gorąco może uszkodzić urządzenie). Gdy będzie już

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania