50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn)- 400ml ciepłej wody- 3 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki soli- 2 białka- 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn(...)minut. Z ciepłych chlebków – nożem (najlepiej z piłką) ścięłam górę i wydrążyłam środki. Aby chlebki nie przeciekały wystarczy lekko ubić 1 białko (nie na sztywno), posmarować chlebki wewnątrz i chwilę (5-10 min.) podpiec w piekarniku. Gotową zupę nałożyłam do chlebków. Wierzch posypałam startym żółtym serem i oregano i wstawiłam do zapieczenia na 10 minut do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoPrzepis na zupę kapuśniak mam od mojej mamy. Robi ją od wielu lat i ja również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa. Składniki: 60 dag kapusty kiszonej 30 dag marchwi pietruszka seler około(...)zielem angielskim. Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować
Amatorka kuchennarozgrzać.Proponuję zupę - krem z czosnkiem.Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee.Zupa czosnkowa?To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam.ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA IROZGRZEWAJĄCA.POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki czosnku i jedną cebulę,pół(...)minut, po tym czasie dodaj śmietanę i pogotuj jeszcze z 5 minut. Wyłącz ogień.Bułki pokrój w kostkę i podpiecz na gorącej patelni lekko przesmarowanej olejem. Uważaj, bo się szybko palą.Teraz zblenduj lub zmiksuj zupę. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę przegotowanej wody lub wywaru, dopraw do smaku i DELEKTUJ SIĘ> Ja podałam posypaną koperkiem i z łyżką
Pasje Jolkijest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu.Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka ZiemniaczanaMąkę(...)Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos
NaKońcuJęzykaZobacz jak ją zrobić na filmie Jedna z moich ulubionych zup, zdecydowana faworytka mojego męża i z lupą by szukać komu nie smakowała. Ostrość trzeba dostosować
Bazując na smakużółtym kwiatom. Chyba obawiałam się , że się rozpuszczą, czy co? Serdecznie zapraszam na wiosenną, kolorową zupkę, o delikatnym smaku cukinii, przełamanym bardziej wyrazistym posmakiem tyrolskiego szpeku ( rodzaju wędzonej szynki) Zupa z kwiatami cukini Składniki na 4 osoby:4 małe cukinie z kwiatamiparę kwiatów cukini½ cebuli( drobno posiekanej)2 średnie ziemniaki( pokrojone w kosteczkę)½ selera naciowego150 g szpeku pokrojonego w drobna(...)kwiatów cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Doprowadzamy do wrzenia wodę na zupę. W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy szpek. Mieszając prażymy
Mia Cucina Sofietakostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru.Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną.Mieszamy. Lekko przykrywamy i gotujemy około 20 minut./Ziemniaki nie gotują się całkiem na miękko./W międzyczasie dwie garści grzybów suszonych dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy.Gdy zmiękną, kroimy je a wywar z gotowania wlewamy do zupy./Pamiętajmy aby wywar przecedzić!/Dorzucamy pokrojone grzyby.Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka(...)Zakopanem. Co to było za rozczarowanie, gdy na talerzu zamiast kremowego cuda z suszonymi grzybami, wylądowała lekko zabarwiona woda z pływającą kapustą (która koło kapusty leżeć nie powinna) i mikro grzybeczkami, których lupą trzeba było szukać. Gdyby ktoś zaczął swoją przygodę z zupą kwas od tamtej propozycji, to z pewnością nie wpisałby jej na listę ukochanych potraw. Całe szczęście
Wypisz Wymalujwięc na jej powitanie przygotowałam kremową zupę. (Może ten energetyczny kolor sprawi, że wróci jeszcze słońce?) Żeby pozostać trochę w letnim klimacie do zupy dodałam mleko kokosowe. No i jest trochę słodko, trochę cieplej i z lekkim marzeniem o Karaibach :) Składniki dla 4 osób: 500g oczyszczonego miąższu z dyni (bez skórki) 1 duża obrana marchewka 1 średni obrany ziemniak(...)imbir i kurkumę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać dynię, marchewkę i ziemniaka - smażyć razem przez 5 minut. Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości). Zupę zdjąć z płyty,zmiksować. Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Garnek z zupą ponownie postawić na płycie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut. Przed
Pełny talerzwywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 50 g sera feta + odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej dodatki: śmietana 18%, świeża natka pietuszki, oliwa(...)tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy kostki ziemniaków i chwilę przesmażamy z wszystkich stron. Pod koniec dodajemy starty imbir oraz czosnek. Gdy czosnek lekko ozłoci się - zdejmujemy patelnię z ognia. Wywar podrzewamy, a gdy zacznie wrzeć dodajemy przesmażone ziemniaki, czosnek i imbir. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gdy papryka zgrilluje się
Symfonia Smakówgstarty ser żółtyCebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka. Następnie wlać białe wino i gotować, aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki
Monia miesza i gotujewrzucić pokrojonego pora i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i często mieszając, podsmażać wszystko krótką chwilę.Lekko podsmażone warzywa zalać około 1 litrem zimnej wody (wody ma być tyle, aby przykryła wszystkie warzywa), dodać ulubioną przyprawę do zup i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i ugotowane.Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować
Gospodyni Miejskaposiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, delikatnie posolić i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do wywaru. Gotować aż makaron będzie miękki. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Ćwiartkę z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki
Czerwień i błękitBardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw. Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego
Walijskie PichcenieZupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna. Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną
Maminek kulinarnyWiedeńska zupa ziemniaczana to taka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem. Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ... Składniki: 5 ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego
Walijskie Pichcenie