zupa lekka - 1500 przepisów (strona:24/100)

Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 187

zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak i chyba za każdym razem wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie(...)żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek , około 10 dkg wędzonego boczku , około pół kg kiszonej kapusty , 3 średnie marchewki , 2 średnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 201

U mnie w domu tradycyjnie jada się w Wigilię zupę grzybową, w wielu domach jednak zwyczaj wygląda inaczej i na stołach gości barszcz czerwony z uszkami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa jarzynowa z brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową i marchewką 361

Chłodne dni zbliżają się wielkimi krokami. To czas, gdy spada odporność naszych organizmów. Szybko łapiemy infekcje i jesteśmy podatni na przeziębienie. Dziś chciałbym Wam zaproponować

kulinarnyJa
Kremowa zupa pomidorowa 273

miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża

Smaki Edyty
Chłodnik z botwinki 133

Pyszny, lekki i aromatyczny chłodnik warzywny! Połączenie botwinki, ogórka, rzodkiewek i jogurtu - smak idealny.  Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwinki 1 długi ogórek 1

Ugotować
Lekki chłodnik buraczkowy 154

Chłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion. Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik

kolorowotorcikowo
Krem z kalarepy z bobem 138

ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów a będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki(...)pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki. Gdy zupa będzie gotowa zmiksować blenderem, Zupę podawać posypanym bobem, natką pietruszki i serem

pieprzny smaczek
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 146

topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa kalafiora i topinambura

karmelowy
Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 180

Upalny dzień, centrum miasta, tłum i wiele spraw do załatwienia... Po szalonym przedpołudniu czekało mnie jeszcze bardziej pracowite popołudnie. Otworzyłam drzwi chłodnego domu, miedzy nogami prześliznął

Zapiski Młodej Żony
Gęsta pikantna zupa grzybowa 128

się, że właśnie tego najbardziej potrzeba nam w niedzielny wieczór, kiedy to powinności nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek.  Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka  kawałek selera  ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl(...)mleka sojowego z mąką. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Dolej pozostałą część mleka, wmieszaj i gotuj, aż biała masa lekko zgęstnieje. Dodaj mieszankę mleka z mąką do zupy. Zagotuj, a na koniec dodaj jeszcze sok z cytryny oraz czerwone wino. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącą i cudownie pachnącą zupę przelej do talerzy

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 216

obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z soczewicy i szpinaku - Montignac 160

Prosta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka na coli 187

jestem ostatnio na diecie przed latem, to mało ostatnio gotuję. W tym miesiącu może być więc trochę mniej dań, ale postaram się coś powrzucać ... - głównie zupy i z archiwum. Żeberka typowo po amerykańsku lekko słodkie. (planuje wrzucić jeszcze po polsku z kapustą do kompletu po diecie). Ja dostałam trochę tłuste co widać na zdjęciach ale w sumie były dobre (chociaż

Lubczyk i Wanilia
Miseczki chlebowe do zup 137

około 15-17 minut – do zarumienienia. Studzimy na kratce.Gotowym chlebkom obcinamy wierzch, a następnie wyjmujemy miękkie ciasto – można to robić łyżką albo ręką. Spód lekko ugniatamy, a następnie nalewamy żuru, albo innej zupy. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Placuszki makaronowe z zupek chińskich 239

cebula – 1 szt* por – 1 szt* jajko – 1 szt* mąka – 2 łyżki* olej do smażenia  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Zupę chińską zalewamy odrobiną wrzątku ( tak by tylko lekko pokryła makaron ) , dodajemy przyprawy , mieszamy.Cebulę i pora drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.Paprykę kroimy w kosteczkę.Przygotowane warzywa dodajemy do napęczniałego makaronu.Wbijamy jajo , dodajemy mąkę

Ostra na Słodko