herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB
W kuchni Karmel-itkisłoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Pokrywka po wystygnięciu powinna być lekko wklęsła, oznacza to, że zupa się zawekowała. Jeśli chcemy mieć 100 % pewność, możemy słoiki wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 100 stopni, ale to jest już mniej oszczędny sposób wekowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna(...)minut bulion warzywny.W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją.Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko z cebulą. Gdy papryka trochę zmięknie, dodaj pomidory z puszki, drobniutko posiekany czosnek, paprykę w proszku, płatki chili i tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez
Słodko-Słony Świat IlonyZupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała
Pyry na Gazcotygodniowym cyklu "Poniedziałkowy fit" zapraszamy Was na coś lekkiego i pożywnego. Sezon na zupy krem trwa u nas przez cały rok. Dzisiaj zapraszamy na krem, który przygotowujemy przez okrąglusi roczek bez znaczenia na jego porę roku. Jednak trzeba przyznać, że w sezonie pomidorowym pojawia się on z pewnością z większą częstotliwością na naszych stołach, mowa oczywiście o kremie z pomidorów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule- mała główka czosnku- ziemniaki (młode(...)świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki.Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoRosół. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Każdy ma własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem chciałabym wam przekazać kilka wskazówek, które być może większość z was już zna, a jeśli nie to zapraszam do lektury. Możecie też podzielić się swoimi doświadczeniami lub sposobami swoich babć w komentarzach:) Ważnym etapem(...)odda nam tyle smaku ile powinno. Na tym etapie nie dodajemy jeszcze żadnych przypraw. Przykrywamy garnek pokrywką i na najwyższym ogniu doprowadzamy niemal do wrzenia. Zupa nie powinna się jednak gotować. Ważne aby jedynie lekko „pyrkała”. Dzięki temu powstanie piękny, przejrzysty rosół. Szum, który powstanie na zupie można zebrać aby zupa była bardziej klarowna. Nic złego nie stanie się jednak
CoolinarniePLdodatku przeczytałam kiedyś w jakiejś babskiej gazecie, dość mocno mnie to zaintrygowało, potem nie było okazji wypróbować tego pomysłu, aż do teraz, gdy ugotowałam swoja zwyczajną zupę cebulowo-pomidorową, z lekkimi zmianami, bo dodałam soczewice bo mi się pałętała po szafce i postanowiłam że raz kozie śmierć. Córka patrzyła podejrzanie na te moje poczynania, ale kiedy dałam jej spróbować zupy
Bernika - moj kulinarny pamietnikNigdy nie przepadałam za wodnistymi zupami (oprócz pysznych chińskich zup które są chyba jedynymi rzadkimi zupami które ubóstwiam!!) więc zawsze ze wszystkiego próbowałam stworzyć jedyny w
wegetalerzeWiosenna,zielona zupa krem na pozegnaie zbiorow czosnku niedzwiedziego.Koniec zachwytow nad jego urokami.Czosnek przekwitl bezpowrotnie,liscie zaczynaja zolknac.Zdazylam zebrac doslownie ostatnie kwiatki,sa jadalne tak jak liscie. Nastepne zbiory w przyszlym roku.Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna,wlasnie dzieki zielonym listkom czosnku.Skladniki na 4 porcje:50-60 g lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc)3-4 ziemniaki1 cebula1 zabek czosnku0
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego wymyślić. Zupa chrzanowa wydała się najlepszą alternatywą i słusznie. Lekko pikantna, kwaskowa, z charakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan. ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM(...)Ziarenka Smaku Winiary), pieprz oraz ogonki z natki pietruszki. Listki natomiast drobno siekam - będą do ozdoby. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaję chrzan, dokładnie mieszam. Jabłka obieram ze skórek, pozbywam się gniazd nasiennych i ścieram na grubych oczkach. Dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia, gotuję 2 minuty. W osobnym rondelku rozpuszczam masło, a kiedy zawrze, wrzucam mąkę, dokładnie
W kuchni Karmel-itkiDodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. 1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka, czekamy aż lekko ostygnie i dodajemy śmietanę. Proces ten wygląda tak ponieważ lepiej zahartować śmietanę. Dodajemy całość do zupy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy wedle uznania. Ugotowaną włoszczyznę
ClauditteMissCookingZupa krem ze szpinakiem i awokado Wiosna coraz bliżej, dlatego czas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki: - szpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania - awokado - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - czosnek
Fit-aminaPożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek
Ala piecze i gotujerozmieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy. Wlać do garnka i ponownie zagotować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Dodać go do zupy bezpośrednio przed podaniem (najlepiej na talerzu). Na koniec posypać zupę posiekaną natką pietruszki
Świat Domowej Kuchni