zupa lekka - 1500 przepisów (strona:13/100)

Chińska zupa Funghi ze strzępielem 185

teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu do czasu , fajnie zjeść(...)opakowania , ale na wszelki wypadek podam, że na moich było tak : namoczyć 20 minut w wodzie – letniej ( zrobiły się takie trzęsące -galaretowate ) , po czym gotować 15 minut w lekko osolonej , odcedzić . Do miseczek z makaronem dokładamy kawałeczki mięsa , które zostało po obraniu korpusów , a także po jednej, porcji warzyw odłowionych z bulionu . Grzyby do funghi, dzielimy na duże kawałki

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z ziemniaków i pieczonego czosnku z wędzonym pstrągiem i pesto 144

niemowląt. Dodatki w postaci pesto z pietruszki i pistacji oraz wędzona ryba sprawią, że z pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz.   Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa buraczkowa mojej babci 2443

najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru  aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam po dwie kulki ziemniaczanego puree posypanym koperkiem Smacznego

Basia w kuchni
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 507

wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, gotujemy 10-15 minut i dodajemy   pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Na koniec doprawiamy zupę łyżką octu i lekko zagęszczamy łyżeczką mąki rozrobioną w małej ilości wody. Śmietanę hartujemy w miseczce odrobiną zupy pełnieniem smaku jest majeranek roztarty w dłoniach, który dodajemy na końcu

Walijskie Pichcenie
ZUPA KREM BROKUŁOWY 246

Kolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z czosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-)SKŁADNIKI :-2 całe brokuły-0,5l bulionu (może być warzywny)-szczypta gałki muszkatołowej-sól

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z pieczarek 366

podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;))Składniki:300g pieczarekcebula2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu2 łyżki śmietanyziele angielskie, liść

Czerwona Porzeczka
Zupa zacierkowa 159

rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu).Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała(...)lekko brązowy kolor, gdyż ten stopień wysmażenia zapewnia zupie smak i aromat.Z dodatku ziemniaków można zrezygnować.Można użyć gotowych zacierek makaronowych.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Orientalna grochówka z pomidorami 148

Rozgrzewająca, aromatyczna, gęsta i sycąca- czyli idealna, a wręcz obowiązkowa do zaserwowania sobie oraz rodzince w te mroźne dni- zupa grochowa z dodatkiem smażonej marchewki i pomidorów, z lekką nutą imbiru oraz kolendry.Zupę przygotowałam na warzywnym wywarze, a dla mięsożerców- jak najbardziej można przygotować zupę na rosole, z dodatkiem mięsa czy ulubionej kiełbaski.Jedna z pyszniejszych zup, jak ocenił

Kraina Miodem Płynąca
Rozweselająca zupa - krem z marchwi i pieczonych warzyw z nutką imbiru 141

przyrządzanym przez mnie kurczakiem oraz pogoda za oknem. Ostatnie dni pokazały jak blisko jest jesień i niestety często towarzysząca jej szaruga. Zrobiło się zimno, ciemno i mokro.Ta zupa swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona 2 niewielkie(...)przypraw z kurczaka oraz orzeźwiająca nutkę imbiru. W sam raz na odświeżenie i pobudzenie w smutne, szare dni. Choć ze względu na lekki, aksamitny smak to i w upały (które nam już niestety nie grożą) ta kolorowa zupa zdałaby egzamin

Kuchnia po mojemu
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 210

już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka i zupę doprawić  już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej  kawałki cebuli.  składniki (na 8 porcji(...)kolorze głębokiego brązu.  Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca.  W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz  na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron.  Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać

Stare Gary
Francuska zupa cebulowa 248

białego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także na patelni, obsmażając kromki chleba z obu stron na lekko brązowy kolor - bez użycia tłuszczu). Przygotowałem miseczki, nadające się do zapiekania w piekarniku. Do każdej z nich nalałem 4/5 objętości zupy, w tym również pływające w niej kawałki cebuli.  Na powierzchni zupy w każdej miseczce ułożyłem grzankę. Każdą grzankę(...)góry) i temperaturę 150 stopni. Po jego nagrzaniu umieściłem w nim naczynia z zupą na około 10 - 15 minut, aż do roztopienia się i lekkiego przyrumienienia sera.  Po wyjęciu z piekarnika zupa jest gotowa do jedzenia

Wyprawy kulinarne
Kurczak ( gotowany) z brzoskwiniami i pieprzem 299

Gotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię

Buniabaje w kuchni
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 198

Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę  lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był

Stare Gary
Wegańska zupa tajska 270

Taka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania!Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum:2 łodygi trawy cytrynowej3 liście limonki5 plastrów galangalu1/3 cukinii5 malutkich słodkich marchewekkawałek brokułu2 papryczki chillisok z 1/2 limonkigarść

Tajskie smaki
Zupa krem z kalafiora z chili, tymiankiem i koperkiem 207

ciasteczek (uwierzcie nam, odstawienie cukru boli!), ale postaramy się wypełnić tę lukę zdrowymi słodkościami :) Na początek naszej drogi w walce o zdrowsze, jeszcze lepsze odżywianie proponujemy Wam zupę krem z kalafiora. Aromatyczną, lekko pikantną, z delikatna nutą tymianku. Naładowaną błonnikiem w postaci płatków jaglanych. Sypiemy je wszędzie, do czego się tylko da ;) Jedna porcja zupy krem z kalafiora(...)wodą, dodajemy czosnek, gałązki tymianku, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Doprawiamy lekko solą. Gotujemy wywar na małym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar od warzyw. Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Pod koniec

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania