jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w bardzo małą kosteczkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem
Moniki Smakołykiteksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu do czasu , fajnie zjeść(...)opakowania , ale na wszelki wypadek podam, że na moich było tak : namoczyć 20 minut w wodzie – letniej ( zrobiły się takie trzęsące -galaretowate ) , po czym gotować 15 minut w lekko osolonej , odcedzić . Do miseczek z makaronem dokładamy kawałeczki mięsa , które zostało po obraniu korpusów , a także po jednej, porcji warzyw odłowionych z bulionu . Grzyby do funghi, dzielimy na duże kawałki
Ogrodnik w podróżyniemowląt. Dodatki w postaci pesto z pietruszki i pistacji oraz wędzona ryba sprawią, że z pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego
Smakowity Blog Kulinarnynajbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam po dwie kulki ziemniaczanego puree posypanym koperkiem Smacznego
Basia w kuchniwrzącego wywaru wrzucamy pulpety, gotujemy 10-15 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Na koniec doprawiamy zupę łyżką octu i lekko zagęszczamy łyżeczką mąki rozrobioną w małej ilości wody. Śmietanę hartujemy w miseczce odrobiną zupy pełnieniem smaku jest majeranek roztarty w dłoniach, który dodajemy na końcu
Walijskie PichcenieKolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z czosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-)SKŁADNIKI :-2 całe brokuły-0,5l bulionu (może być warzywny)-szczypta gałki muszkatołowej-sól
Smaczne Zdrowepodajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;))Składniki:300g pieczarekcebula2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu2 łyżki śmietanyziele angielskie, liść
Czerwona Porzeczkarozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu).Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała(...)lekko brązowy kolor, gdyż ten stopień wysmażenia zapewnia zupie smak i aromat.Z dodatku ziemniaków można zrezygnować.Można użyć gotowych zacierek makaronowych.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaRozgrzewająca, aromatyczna, gęsta i sycąca- czyli idealna, a wręcz obowiązkowa do zaserwowania sobie oraz rodzince w te mroźne dni- zupa grochowa z dodatkiem smażonej marchewki i pomidorów, z lekką nutą imbiru oraz kolendry.Zupę przygotowałam na warzywnym wywarze, a dla mięsożerców- jak najbardziej można przygotować zupę na rosole, z dodatkiem mięsa czy ulubionej kiełbaski.Jedna z pyszniejszych zup, jak ocenił
Kraina Miodem Płynącaprzyrządzanym przez mnie kurczakiem oraz pogoda za oknem. Ostatnie dni pokazały jak blisko jest jesień i niestety często towarzysząca jej szaruga. Zrobiło się zimno, ciemno i mokro.Ta zupa swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona 2 niewielkie(...)przypraw z kurczaka oraz orzeźwiająca nutkę imbiru. W sam raz na odświeżenie i pobudzenie w smutne, szare dni. Choć ze względu na lekki, aksamitny smak to i w upały (które nam już niestety nie grożą) ta kolorowa zupa zdałaby egzamin
Kuchnia po mojemujuż w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka i zupę doprawić już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej kawałki cebuli. składniki (na 8 porcji(...)kolorze głębokiego brązu. Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać
Stare Garybiałego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także na patelni, obsmażając kromki chleba z obu stron na lekko brązowy kolor - bez użycia tłuszczu). Przygotowałem miseczki, nadające się do zapiekania w piekarniku. Do każdej z nich nalałem 4/5 objętości zupy, w tym również pływające w niej kawałki cebuli. Na powierzchni zupy w każdej miseczce ułożyłem grzankę. Każdą grzankę(...)góry) i temperaturę 150 stopni. Po jego nagrzaniu umieściłem w nim naczynia z zupą na około 10 - 15 minut, aż do roztopienia się i lekkiego przyrumienienia sera. Po wyjęciu z piekarnika zupa jest gotowa do jedzenia
Wyprawy kulinarneGotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię
Buniabaje w kuchniŚwietna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był
Stare GaryTaka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania!Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum:2 łodygi trawy cytrynowej3 liście limonki5 plastrów galangalu1/3 cukinii5 malutkich słodkich marchewekkawałek brokułu2 papryczki chillisok z 1/2 limonkigarść
Tajskie smaki