wyrazistego smakiem. Na coś szybkiego, ale trwałego jeśli o pamięć chodzi. Na coś subtelnego, ale charakternego zarazem. Jest na to parę sposobów, m.in. zupa krem z pora. Kremowe zupy wielu kojarzą się z papką dla dziecka. Nic bardziej mylnego. Dobrze zrobiony kremik może tylko zachwycić i małego i dużego smakosza. Zapewniamy, że jeśli o miłość do tego dania chodzi(...)stopkę. Kroimy na pół wzdłuż a następnie w pióra. Ziemniaczki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra. Wszystko razem gotujemy. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną. Dodajemy masło. Gdy lekko przestygnie blendujemy i...zupa gotowa!! :)Kremowe, zielone pyszności lubią (na zasadzie przyciągania się przeciwieństw) towarzystwo chrupiących, złocistych grzanek, które bardzo łatwo zrobisz, zamykając się w minucie. Wystarczy pokroić pieczywo, które
Wypisz Wymalujposiekać szalotkę, zeszklić na maśle i dodać do gotujących się szparagów. Gdy będą już miękkie, zupę zestawić z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dwa żółtka lekko roztrzepać, dodać jedną łyżkę wazową zupy i wymieszać, aż składniki się połączą. Wlać do garnka z zupą, zamieszać i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać z plasterkiem sera gorgonzola i zblanszowanym wierzchołkiem pędu
W SMAKLekka, niskokaloryczna, zdrowa i do tego ... pyszna :)) Taka właśnie jest ta zupa. Ugotowana na samej włoszczyźnie , nie zawiera grama tłuszczu, a smak nadaje jej sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki. I dodatek zdrowej i pysznej kaszy jaglanej .... Traf w 10-tkę! Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego
Walijskie PichcenieZupa kalafiorowo-pomidorowa...Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)minut. Po tym czasie pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć różyczki kalafiora, dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem gorącej, przegotowanej wody, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż różyczki kalafiora będą miękkie.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochę
Gospodyni MiejskaZupa inna niż wszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego(...)godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 30 minut, aż fasola będzie zupełnie miękka. Na koniec zupę doprawiamy do smaku, wyciągamy listek laurowy. Podajemy w ogrzanym, ciepłym talerzu. Zupę dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Garnek linii Granitium Ballarini
Blondynka Gotujezwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra !Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała bardzo ciekawie. ROZWIŃ
Smaczna Pyzabezpośrednio na grupie. A poniżej przepisy z ubiegłego piątku :) Chłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron z kurczakiem i cukinią Szybki piątkowy obiad Placuszki jogurtowe
Codzienna kuchnia niecodziennaJesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się
Zawsze głodna!ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, opłukać , drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, chwilę pogotować, doprawic do smaku. Przed podaniem posypać posiekana natką i przetartym przez sito serem twarogowym. Podawać z łazankami
Camilla w kuchniodchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie twarożek, sok czy koktajl owocowo warzywny. A jeśli zupa to jarzynowa i lekka . Pewnie zaraz odezwą się jacyś mądrale, że co to za przepis! Że każdy wie jak zrobić taki twarożek. Być może oni wiedzą, ale ja też wiem swoje
Smaczna PyzaUwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden. Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne
Krakowskie smaki Anizupy. Ugotowana kaszę jaglaną dodaj do zupy i gwarantuję Ci , że całość jest przepyszna, zdrowa i jak mawia moja mama „ma siłę”. Smakuje jak najzwyklejsza zupa pomidorowa , tylko ma lekki posmak ryby właśnie. I to nadaje całości uniakalnego charakteru i mogę śmiało napisać, że na Sycylii jadłam podobną kilka razy ..tyle , że z ryb morskich. Tutaj o rybę morską
Z Kuchni Do KuchniBallarini White Stone Salento. Jest to Wiejska Zupa z Czarną Fasolą. Typ zup na bazie duszonych i smażonych składników, które można łatwo przypalić, ale nie z Salento! Zupa wbrew pozorom jest lekka, ale pożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie ze dwie linijki wyżej :)Tak więc w pierwszej kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym
Blondynka Gotujebyło między nimi przerw i, żeby wystawały poza formę.Gdy golonka jest już miękka odcedzamy ją na sicie. Wywar zachowujemy i możemy go wykorzystać jako bazę do zupy. Następnie gdy mięso lekko przestygnie, tak aby nie parzyło nas w palce, obieramy je z kości.Masło mieszamy z musztardą, a następnie z ciepłym mięsem. Dodajemy natkę, przyprawiamy. Układamy ścisłe
Kulinarne przygody Gatityzupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony
Moniki Smakołyki