zupa lekka - 1500 przepisów (strona:19/100)

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 249

czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż  soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 178

Przepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Kalafiorowa zupa krem. 217

gęstej konsystencji i bardzo bogatym smaku. Smakuje na dużo lepiej niż prosta zupa krem z kalafiora, bo ziemniak dodaje jej trochę gęstszą konsystencje i lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej. Składniki: Średnia główka kalafiora 3 ziemniaki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1,5 bulionu drobiowego  1,5 łyżeczki soli

Kuchnia Łukasza
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 175

fajny pomysł na rozgrzewającą zupę rybną zimą. Przepisów na zupę rybną jest też bezliku. Ale dzisiaj chciałam podzielić się z Wami, jedną z moich ulubionych zup rybnych, jest bardzo deliaktna w smaku, lekka, pikantna za razem, ma posmak cytrynowy, ma świeże zioła i duże kawałki ryb. Jest przepyszna, jedno mogę obiecać na jednej porcji nie poprzestaniecie ;-))). Ta zupa jest

SMYKWKUCHNI
58. Tajska zupa z niespodzianką 145

długie paski o szerokości 1 cm i wrzucić na 1 minutę do gorącej zupy, następnie wyjąć.  Liście kapusty pekińskiej także włożyć do zupy  na 1 minutę, aby się lekko sparzyły, następnie wyjąć i ułożyć każdy liść na płasko. 5. Oliwę rozgrzać na patelni dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone krewetki, smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać(...)krewetek podzielić na 4 części i ułożyć na każdym liściu, zawinąć w kwadrat i związać paskiem z pora. 7. Jeszcze ciepłe paczuszki przełożyć do talerzy i zalać gorącą zupą.  Dobra rada: Jeżeli ktoś nie lubi krewetek to można je zastąpić kawałkiem gotowanego łososia

Jadło i czytadło
Letnia zupa z wiśni 184

Zupa wiśniowa  nie jest zupa zbyt pożywna, ale na letnie upały będzie w sam raz. Składniki: 2 szklanki dojrzałych wiśni 3 szklanki wody cukier do smaku, ewentualnie szczypta soli, sok z cytryny około 2-3 łyżek - według uznania 2-3 goździki 100 ml wina czerwonego wytrawnego (niekoniecznie(...)wersji dla dzieci koniecznie bez wina ! Przygotowanie: Do wrzącej wody wsypałam umyte, wydrylowane wiśnie, goździki , sok z cytryny, wino i szczyptę soli Po zagotowaniu, przetarłam je lekko przez sito i pozostawiam w zupie (można zmiksować), gotowałam całość około 5-6 min. Moją zupę podałam z kluseczkami, już na talerzu każdy posłodził według swojego smaku :) Taką zupę można podawać schłodzoną

Proste Potrawy
Zupa grzybowa, wegańska 235

przygotowałam ja również bez okazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :)Składniki:1 cebula50 g suszonych grzybów1 łyżka masła2 listki laurowesólpieprzdomowa vegetamała śmietana 18%1,5 l wodydomowa "kostka rosołowa" warzywnaGrzyby moczymy(...)kroimy w kosteczkę i razem z grzybami podsmażamy na maśle. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy listki laurowe i kostkę rosołową do smaku. Gotujemy do miękkości grzybów.Śmietanę lekko solimy i dodajemy kilka łyżek zupy. Całość dolewamy do garnka.Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.Smacznego

chwile dla mnie
Wiejska kartoflanka z kiełbasą 272

wiórki). Por pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Czosnek obrać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, 1 posiekaną cebulę, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać liście laurowe, ziarna ziela nagielskiego oraz 1 płaską łyżkę soli(...)jeszcze przez 10 minut. Na rozpuszczonym na patelni maśle podsmażyć 1 pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodać łyżkę mąki i podsmażać stale mieszając, aż powstanie lekko złocista zasmażka. Następnie dodać chochlę zupy i wymieszać energicznie trzepaczką. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypaną drobno

Gospodyni Miejska
Zupa z pieczonych warzyw 148

zimno, gdy Ci źle, zupa z pieczonych warzyw na nogi postawi Cię!  Pyszna, kremowa zupa z mocnym aromatem pieczonych warzyw. Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny.  Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki(...)oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki czemu zupa jeszcze bardziej rozgrzewa. Zupę można podawać też

Pasja Smaku
Zupa grzybowa na gęsinie 124

Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić. Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane kartofle i grzyby, doprawić. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi

królestwo garów
Zupa nie tylko zimowa 172

zostało wspomnienie pysznej zupy, która na wczesną wiosnę też będzie jak znalazł.Przypadkiem zauważyłam ją u Agatki, i z radością zabrałam się do dzieła. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Lekko kwaśne pomidory złagodzone ciecierzycą, którą uwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa cebulowa z wolnowaru 191

Wygodny przepis na zupę ze strony Betty Crocker Tak czułam, targając ten gar do domu, że będziemy przyjaciółmi. Zupę cebulową lubię bardzo. Jedyne czego w niej nie lubię, to faza powolnego duszenia i brązowienia cebuli. I właśnie tutaj gar okazał się znakomity. Po nocy spędzonej w wolnowarze, bez mojego udziału, bez mieszania i zastanawiania(...)kolorze głębokiego brązu. Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz  na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron.  Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać

Stare Gary
Cudownie kremowa zupa z batatów i Duńczyk, któremu chilli niestraszne 138

sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny raz chciałam je kupić, więc, oczywiście, akurat tego dnia musiało zabraknąć). Dodałam do tego rzeczone chilli, i wyszła zupa idealna - słodko-ostra, z lekką orzechową nutą i cudownie kremową konsystencją. Nada się na każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej(...)kosteczkę. Chilli posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać chilli, bataty i marchewki, podsmażyć, aż warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 157

Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z  młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 136

angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż flaczki będą w sam raz do jedzenia. Ja wolę jak są dosyć miękkie, więc gotuję

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania