przerażajcie się również ilością soli - po rozcieńczeniu wodą prawie jej nie czuć, a poza tym nie dajemy wszystkiego od razu. Możesz już nie doprawiać nią dodatkowo zupy. A dzięki soli bulionetka jest lekko zakonserwowana i nawet, gdy ją zamrozimy, jest ona w formie pasty. I co najważniejsze - nasz wyrób nie zawiera konserwantów, tłuszczu, substancji żelujących i maltodekstryny, której powinny unikać
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńLekka , smaczna i szybka do wykonania zupa grysikowa z ziemniakami .W sam raz dla osób dbających o linię . Można się nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy . składniki na 1,5 litra zupy włoszczyzna ( marchew, pietruszka, ćwiartkę selera, kawałek pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy manny kostka rosołowa drobiowa
Smakowite Daniacebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym
Jadło i czytadłoidealna potrawa u schyłku zimy. Ni to gulasz, ni to zupa. Dahl jest aromatyczną, zawiesistą i lekko rozgotowaną soczewicą. Intensywny w smaku i rozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej? Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru puszka pomidorów bez skóry 3 łyżki pasty pomidorowej 1 szklanka soczewicy 100 g mleka kokosowego
Smakowity Blog KulinarnyWiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki
Kolizje Smakówpyszna zupa z marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów. Zupa krem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna prosta, aromatyczna i na dodatek pyszna zupa krem. Ostatnio jestem fanką zup, szczególnie tych kremowych. Mój blender nie ma ze mną lekko, natomiast lekko mają ze mną moi bliscy bo bez przerwy coś im gotuję i wymyślam. A zupę polecam, ciekawy, odmienny smak. Składniki: duża papryka czerwona trzy marchewki pietruszka litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietanki
Mango Papajamasełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować(...)masło z oliwą z oliwek, wrzuć na nie cebulę i smaż przez około 30-40 minu t, aż będzie lekko brązowa . Pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać cebulę, aby się nie przypaliła. Po tym czasie dolej wino i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aby wino odparowało. Na patelni zwilżonej oliwą podsmaż przez chwilkę pokrojoną w większe kawałeczki szynkę parmeńską
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety);1/2 łyżki majeranku; Sól;Pieprz;4 kromki chleba (około 150 g). Sposób przygotowania:Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Koperek drobno(...)dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić w drobną kostkę
Gospodyni Miejskaprzyznaję : zaskoczyłam się mile … nawet bardzo!Delikatny , lekko słodki … lekko orzechowy smak … , który obawiam się , że jest uzależniający i jak jak z czekoladą na jednym kasztanie nie można poprzestać.Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem!Połączenie świeżych warzyw : soczystej marchewki , pietruszki(...)przyprawy.Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Dodajemy do gotującej się wody i na średnim ogniu gotujemy do miękkości.W tym czasie obieramy kasztany , lekko podgrzewamy , a następnie drobno siekamy.Wrzucamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.Kiedy warzywa są już ugotowane , doprawiamy do smaku , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.Wlewamy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy.Podajemy gorącą ze świeżym
Ostra na Słodkodolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych tawern. Łączy(...)ocienione winoroślą (na zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby (można wybrać, która zostanie dla nas usmażona), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło?1. Ser FetaUwielbiam fetę, często
Chilli Czosnek i Oliwawięcej wartości odżywczych i błonnika. Można zrobić ją samemu, mieląc ryż (nieugotowany!) w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze(...)Mąka z ciecierzycy – robiona jest na dwa sposoby – albo z suchych ziaren cieciorki, albo z ziaren namoczonych, lekko fermentowanych i później prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek do mąki pszennej i żytniej warto jej używać
Karo in the KitchenJedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja mama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze byliśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecieranego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna!Składniki:2,5 - 3 litry
Kuchnia domowa Aniwyobrażam sobie przesiadywania w kuchni godzinami. W najbliższym czasie będę więc gotować rzeczy, które przyrządza się błyskawicznie. Jednym z takich dań jest zupa z cukinii. Smaczna i aromatyczna, jest daniem lekkim i mało kalorycznym. Dzięki niej zachowamy szczupłe sylwetki i dostarczymy organizmom porcję witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu(...)tniemy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem. Po 10 minutach dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i maggi. Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty
W poszukiwaniu inspiracjiSmaczna i rozgrzewająca zupa z selerów naciowych z dużą ilością czarnego pieprzu ma bardzo ciekawy smak , jest bardzo lekka idealna propozycja dla jaroszów i chociaż do nich nie należę - zupy tego typu często przygotowuję. składniki na 2 litry zupy 70 dag łodyg selera naciowego 30 dag warzyw mieszanych ( marchewka,pietruszka, por ) 20 dag ziemniaków 2 łyżki masła
Smakowite Daniaduże cebule 1 l. bulionu z kostki lub prawdziwego ok. 200 g boczku 0,5 szklanki śmietany 2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 lekko czerstwe bułki Olej kujawski o smaku czosnkowym Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę(...)gotować ok. 15 minut na małym ogniu, następnie zaciągnąć mąką i śmietaną. Bułkę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem czosnkowym i smażyć a maśle do zarumienienia grzanek. Podawać z zupą
Jadło i czytadłoŚwięta, święta i po świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki, co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna(...)możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem) SPOSÓB WYKONANIA : Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion. Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się cebula, czosnek
Basia w kuchniciecierzycą i awokado - ciekawe kto się skusi ;)Soczewicę poznałam całkiem niedawno, jednak od pierwszego kęsa polubiłyśmy się. Najczęściej przygotowuję ją lekko podsmażaną z dodatkiem ziół lub w formie najróżniejszych zup. Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym produktem i warto przynajmniej spróbować zaprzyjaźnić się z nią :) Dzisiejsza zupa powstała w pewnym sensie
Codzienna kuchnia niecodziennaTurecka zupa jogurtowa ,bardzo delikatna w smaku ,z lekką nutą mięty. Składniki 2 l bulionu wołowego 200 g ryżu 1 łyżka posiekanej mięty sól 150 g masła 125g mąki 500 ml jogurtu naturalnego słodka mielona papryka oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z bulionu odlewamy 250 ml ,resztę zagotowujemy ,wsypujemy ryż(...)gotujemy 10 min (od czasu do czasu mieszając). Masło rozpuszczamy w rondelku ,wsypujemy mąkę ,zrumieniamy. Do masła wlewamy wcześniej odlany bulion ,dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą. Jogurt wlewamy do wazy i mieszamy z posiekaną miętą. Do jogurtu wlewamy gorącą zupę ,dokładnie mieszamy trzepaczką. Zupę podajemy oprószoną słodką papryką i skropioną
R'n'G KitchenPyszna i orzeźwiająca zupa, stworzona na upalne lato. Świeża, optymistycznie zielona. Pachnąca i sycąca, pełna błonnika i białka. Taki ogórkowy chłodnik spotkacie na Bałkanach –najbardziej popularny
Karo in the Kitchenbulionu1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki1 szklanka śmietany 18%posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych.Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować
Świat Domowej Kuchni