wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję.Z bulionem jest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandrylepszego na lekką kolację niż zupa krem. Czasami najdzie człowieka ochota na takową, a tu za oknem wiatr i gradobicie, więc wychodzenie to słaby pomysł. W takich chwilach najlepiej przegrzebać domowe zapasy, czego dowodem jest dzisiejsza propozycja :)Uwagi: użyłam trzech szklanek wody i zupa wyszła nieco zbyt rzadka, w związku z czym proponuję zredukować jej ilość według indywidualnych upodobań. Zamiast
Kulinarne zapędy Kokosakremu u Doroty z Kuchenne szaleństwa, postanowiłam ugotować swoją wersję zupy z kukurydzy, korzystając z sezonu, że już są dojrzałe kolby kukurydzy. Ugotowałam kukurydzianą, kremową, gęstą zupę z dodatkiem warzyw i przypraw, lekko słodkawą, której pikanterii dodaje pieprz Cayenne i imbir. Ta słoneczna zupa kukurydziana bardzo mi smakowała, nie przecierałam jej tylko lekko zmiksowałam, aby były widoczne zmiksowane niezbyt dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.4. Dodaj cukier, ocet, sos sojowy, olej z chili, sól i pieprz. Wymieszaj mąkę z wodą na pastę. Dołóż ją do zupy i mieszaj, aż lekko zgęstnieje.5. Białko lekko ubij, a następnie wlewaj je do zupy ciągłym strumieniem, cały czas mieszając. Gotuj mieszając, aż białko zmieni kolor.6. Tuż przez podaniem dodaj olej sezamowy
Apetyczna babeczkakształcie gruszki, lekko żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO(...)mocno żeberkowana i całkiem gładka. Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący
Karo in the Kitchenzupa jest bardzo smaczna i co najważniejsze? Łatwa w przygotowaniu. Zupa zdała egzamin na piątkę. Nowe doznania dla moich kubków smakowych wzbogacił doświadczenie. Pozostaje mi, polecić Wam moją lekką i pożywną zupę z czerwonej soczewicy. A do tego aromatyczna kolendra. Jeśli nie jesteście fanami kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Czekam na Wasze opinie i komentarze.Czas przygotowania: 35 min.Porcja
kulinarnyJamieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy koperek. Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych ryb i warzyw. Posypujemy świeżą natką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowanej na nich. Grillowane pomidory do zupy są znacznie lepsze niż te tradycyjnie blanszowane we wrzącej wodzie oraz te z puszki. Aby przygotować pomidory do zupy należy je przeciąć na połowę i natrzeć lekko oliwą z oliwek. Aby uzyskać ich dodatkowy smak można użyć oliwy z ziołami i czosnkiem. Pomidory przeciętą stroną należy umieścić na ruszcie i grillować w dużej(...)Teraz tylko pozostało nam wymieszać pomidory przy pomocy blendera dodać trochę ziół i przypraw i można powiedzieć, że mamy zupę z grilla. Większość warzyw do zup możemy przygotować szybko na grillu. Wystarczy je lekko natrzeć oliwą i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Więc następnym razem gdy ktoś z Was zechce domową zupę lub gulasz niech rozpocznie od odpalenia grilla! Poniżej przedstawiamy
naRuszcieKolejna zupka z soczewicy , tym razem z dodatkiem marchewki ,lekko zmodyfikowana. Składniki zupa z soczewicy u mnie od SYS pietruszka suszona SYS koperek suszony SYS marchewka estragon u mnie od SKWORCU Wsyp zawartość opakowania do garnka i zalej wodą, postępuj według zaleceń Babci Zosi, które podaje na opakowaniu. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach i dołóż
Z Kuchni Do Kuchniteraz wiem, ze beda wspanialym skladnikiem zup, ktore postanowilam zrobic juz jakis czas temu. Zanosi sie na prawdziwe swieto dyniowej zupy w naszym domu.Pierwsza propozycja to bardzo lekka, przyjemna w smaku zupa z dodatkiem jablka.Zupa z dyni z jablkiemskladniki:900g dyni1 jablko (smith, golden albo granny)1 szalotka1 marchewka30g maslabulion warzywnysmietanagalka mszkatalowasol, pieprzwykonanie:Dynie obieramy i kroimy w kostke.Na
Przysmaki KarolkiZrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa jest sycąca, ale też lekka gdyż w trakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki(...)poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj
karmelowygrochówka, żurek, zalewajka, a także wszystkie inne, gęste i zawiesiste zupy mogą być prawdziwą bombą kalorii, to wcale nie oznacza, że wszystkie muszą być właśnie takie. Mnie zupa kojarzy się raczej z lekkim, zdrowym posiłkiem. Z dużą ilością warzyw i na bulionie z kurczaka. Takie chyba lubię najbardziej. Zabielone małą ilością śmietany lub mleka (to taki mój sposób na odchudzenie(...)diecie. Na pewno są zaś zdrową, wartościową propozycją obiadową i nie należy o nich zapominać. Ja właśnie upichciłam duży gar jednej z moich ulubionych (piszę tak chyba o każdej) zup. Bardzo lubię pory, więc pojawiają się one często w moim menu, również w zupach. Jedna już dawno pojawiła się na blogu (a znajdziecie ją tutaj), dziś pora na kolejną :) Zupa
Ratunku obiadwkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy pokrojone warzywa, które szybko dusimy, wlewamy 600 ml wrzącej wody, kostkę bulionową, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki płotki, ewentualnie doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.. Zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzalewamy ciepłym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok 6 minut by ziemniaki stały się miękkie. Zabielamy śmietana, dodajemy miętę, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy. Kawałki szynki lekko rumienimy na rozgrzanej patelni, podajemy jako dodatek do zupy
Dzieje kuchennej WiewióryPotrawa również dostała się do albumy potraw Dzień Dobry TVN - Wasze dania na naszej stronie :) „Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy
ClauditteMissCooking