zupa lekka - 1500 przepisów (strona:7/100)

Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami 204

Perfekcyjna zupa ... grzybowa, lekko słodka i bardzo sycąca. Możecie podać ją, np. z makaronem lub grzankami. Wbrew pozorom poniższą zupę przygotujecie w niecałe 30 minut, dlatego jest to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu.  Składniki na 4 porcje: 3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (np. rosołu) 20 g suszonych grzybów 400 g pieczarek(...)lekko się zeszkli - dodać czosnek.  Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Na sam koniec wlać wywar mięsno-warzywny. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane grzyby wsypać do garnka. Całość doprawić solą oraz pieprzem.   Suszone grzyby przepłukać wodą i drobno pokroić. Wsypać je do garnka.  Zupę gotować

Ugotować
Deserowa i aromatyczna zupa z dyni 98

mleko, wsypać cukier oraz startą dynię i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka.Odstawić garnek, dodać startą skórkę z pomarańczy, wsypać kardamon oraz cynamon i odstawić przykrytą zupę do lekkiego przestygnięcia.Wlać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać.Do miseczki wlać zupę, wsypać ryż i ozdobić pestkami dyni.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną 209

ogórki będą miękkie. Dodać ulubione przyprawy Kaszę dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do zupy. Gotować jeszcze 4-5 minut aby smaki się przegryzły i ponownie lekko zmiksować zupę Autor zdjęcia - Simon Target

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa cebulowa pod serową pierzynką 172

maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelewamy do kokilek, wrzucamy gotowe grzanki, posypujemy obficie serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut

Krakowskie smaki Ani
Zupa pieczarkowa 207

sobie… dla mnie były źródłem  inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy pieczarkowej egzotycznej z warzywami ! A dodatek słodkiej śmietanki, świeżej natki pietruszki  zrobił swoje. lekko ją zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zupa pieczarkowa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1/2  op. mieszanki chińskiej 6 dużych pieczarek 1 łyżka masła 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary natka(...)osuszone plastry pieczarek, które szybko dusimy,  wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy 5 minut, wlewamy 500 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 5 minut.  Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, wymieszanej z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, ewentualnie  doprawiamy solą i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 160

bezgraniczną :) ale zazwyczaj jak to bywa, jedne więcej - inne mniej :-) Zupa grzybowa należy do tych pierwszych. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana  na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie

Walijskie Pichcenie
Co z dyni? Zupa na ossstro! Esencja czy tam poezja smaku. 154

miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestygniętą zupę blendujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta uzupełniamy odpowiednią ilością wody (na tyle niewielką by zachować konsystencję kremu). Zupę zaprawiamy lekko osoloną śmietaną. Dopełnia ona smak i nadaje aksamitnej konsystencji. Łagodzi też odrobinę ostrość. Zagotowujemy i zupa gotowa. Jeśli ktoś bardzo liczy kalorie to bez śmietany zupa tez jest pyszna. Podajemy

Kuchnia po mojemu
Krem z zielonego groszku z szafranem i rozmarynem (bez glutenu, mleka, jajek) 142

Lekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka. Składniki: zielony groszek  1 szklanka ziemniaki 4-5 szt. marchewka 1 szt. jabłko 1 szt. rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki  szafran  1 szczypta sól do smaku mleko sojowe, ryżowe lub inne 2-3 łyżki Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić na kawałki, dodać groszek, zalać

głodny alergik
Wegański żurek 164

Zadeklarowana większość nie jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanocy bez żurku. Ja także. Ta tradycyjna zupa, o lekko kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce

Roślinna - blog wegański
ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY 257

Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. W mojej wersji gotowana na wywarze z marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo(...)miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić wodę).  Następnie dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać ale nie gotować. Osobno ugotować drobny makaron, podać zupę razem z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zupa-krem z pieczonej papryki 179

Rozgrzewająca, lekko pikantna zupa-krem świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne obiady. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu

Pasja Smaku
Mój krupnik 217

kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną. Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukinio - kapuśniak z nutką rabarbaru 119

Zupa jak to zupa, ale ta jest z nutką rabarbaru. Rabarbar nadał zupie fajnego lekko kwaskowatego smaku. Od czasu do czasu można dodać do tradycyjnej kuchni tradycyjny ale wydawałoby się nie pasujący składnik. Wbrew pozorom taka kombinacja wyszła smaczna i zwykla zupa stała się niezwykła.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 134

zupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy

Miód i pieprz
Zupa - krem z porów + film 119

wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, gorącą podajemy

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania