zupa lekka - 1500 przepisów

Lekka zupa krem z młodej kapusty 155

Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Z wiatrem w polu. / LEKKA ZUPA JARZYNOWA. 160

wcześnie wstaje, budzi mnie swoimi promieniami.Ale czy to lato?Na pewno nie kalendarzowe, do niego jeszcze trochę.Jednakże aura zupełnie wakacyjna.I nastrój.By chadzać po polach.   **************************************************************************** LEKKA ZUPA JARZYNOWA.(autorski; typu - przegląd lodówki;)dowolne mrożonki ( mnie marchew, brukselka )200g makaronu ryżowego2 kostki rosołowenatka pietruszkidowolne przyprawykwaśna śmietanawodaZagotowałam wodę. Na wrzątek wrzuciłam mrożonki. Zagotowałam,dodając w między czasie kostki rosołowe

W kuchni Karmel-itki
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 133

Zupa - krem powinna być gęsta, lecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem 180

A na obiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.Składniki; 1 puszka pomidorów, 4

Anioły w kuchni
Smaki Grecji: zupa pomidorowa z jogurtem 149

czosnkiem kolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt.Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć.Uwagi:Jeśli zupę podajemy na zimno

Gorący kąsek
Indyjska zupa krem z dyni 143

Lekka zupa z dyni, doskonale się sprawdza na każdy czas. Jeśli szukacie pomysłu na lekki obiad, na pewno się sprawdzi :) Składniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ziemniak 2 szklanki wody 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki Curry 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 100ml śmietany kremówki Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka(...)zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by jarzyny lekko przestygły. Przestudzone jarzyny miksujemy blenderem lub w dzbanku do koktajli. Następnie zagotowujemy w garnku, ze śmietanką i przyprawami. Po około 3 minutach zupa jest gotowa. Można ja jeść samą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 358

Ciężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja na jesień i zimę, gdy rosół już się znudzi a my mamy ochotę na coś bardziej treściwego. Mięso kurczaka oczyszczamy z kawałków kości, tłuszczyków i błonek. Z podudzi zdejmujemy całą skórkę i wyrzucamy(...)płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie

Karo in the Kitchen
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 212

wystarczy 6-7 łyżek, próbujcie). Próbujemy zupy, ewentualnie dosalamy i wsypujemy wypłukaną fasolę. Podgrzewamy ją w zupie i barszcz podajemy od razu. Prosty, czysty, rubinowy. Lekka zupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI(...)łyżek koncentratu barszczu Krakus 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 duże liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca 1 pełna łyżeczka (z lekkim czubkiem) kolorowego lub czarnego pieprzu, w całości, nie mielonego 1 pełna łyżeczka kolendry (ziarna w całości) sól Zapisz

Karo in the Kitchen
Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) 189

Lekko  zupa z  kurczaka . Gotuję ją często dla Rodzinki gdy ktoś choruje lub jest rekonwalescentem. Doskonale wspomaga leczenie . Kiedyś wyczytałam, że albuminy zawarte w mięsie kurczaka w czasie bardzo powolnego gotowania rozpuszczają się w wywarze -a potem doskonale działają w schorzeniach górnych dróg oddechowych. A , że dopadło nas przeziębienie Mamy ( w zasadzie to tylko kaszle potwornie) to trzeba ją postawić(...)nogi. Mamy za sobą płukanie gardła szałwią, miód ( w zasadzie Manukę) z cytryną itp. A , że apetyt przy tym z reguły też z chorobą przegrywa to na obiad  będzie lekki  rosołek z kaszką manną i żółtkiem dla wzmocnienia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 163

Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy  później  niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki

Stare Gary
Zupa z curry 158

Rozgrzewająca , lekka zupa w sam raz na zimowe chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i  najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować

Anioły w kuchni
Zupa meksykańska 396

drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z cukinii 173

Zupa krem z cukinii z dodatkiem śmietankowego serka topionego. Bardzo prosta zupa, która jest łagodna, lekka i orzeźwiająca. Serek nadaje jej kremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze(...)młotkowany pieprzoliwa z oliwek W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii, które mają pestki, należy je usunąć

Poezja smaku
Zupa z ryżem, groszkiem i porem 148

Świetna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna.Składniki:3 marchewki1 duży porpuszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego)1/2 selera1 pietruszka2/3 szklanki ryżu2-3 litry wodyliść laurowyziele angielskie1 łyżeczka lubczykusiekana natka pietruszki i koperkusól, pieprzolej do obsmażenia warzywSposób przygotowania:1. Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę(...)seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy.3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem z zalewą z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.Smacznego!!! Źródło: Jemy

Kuchnia domowa Ani
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi 146

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych pomidorów, które występują latem, nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam ją już teraz. Lekka, pożywna, przesiąknięta aromatem ziół oraz czosnku! Do tego wspaniały i dodający pikanterii parmezan, którym można posypać zupę już

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania