Zupa z marchewki - rozgrzewająca,sycąca i smaczna,a w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.Składniki(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świetna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1(...)rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kawałki łososia i obsmażyć z jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną
Stare GarySzybka i lekka zupa wegetariańska dla całej rodziny...Składniki:2 duże cukinie2 marchewki1 litr bulionupół pęczka natki pietruszki3-4 łyżki śmietany 16%sól, pieprzCukinie umyć i pokroić na plastry, a marchewki obrać i pokroić na kawałki. Do gotującego się bulionu dodać oba warzywa i gotować kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać posiekaną natkę i wszystko razem zmiksować. Doprawić
wyzwania kuchennecebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk
Buniabaje w kuchniBrukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. "Wciskam" ją gdzie tylko mogę. Tym razem "wylądowała" w pulpetach. Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem i jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką. Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie. Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Zupa krem z pulpetami(...)łyżką masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę, oblepiam mięsem, jeśli masa się lepi do dłoni, moczą ręce zimną wodą. Pulpety gotuję w lekko osolonej wodzie , około 15 minut. Jak zupa jest prawie gotowa, miksuję ją dokładnie, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym. Podaję z pulpetami i kleksikami jogurtu. Życzę smacznego i zostawiam gazetkę z kapitalnymi
Takie tam pichcenieRozgrzewająca , lekka zupa w sam raz na jesienne chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować
Anioły w kuchniWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś
W kuchni Karmel-itkiWatykanie biały dym a w mojej kuchni biała zupa!Lekka i zdrowa, zupka koperkowo - jogurtowa:) Zupa koperkowo-jogurtowa Składniki: filet z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki mała marchewka 1 pęczek koperku 1 mały bądź 3/4 dużego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku ok. 1,5 l wody Filet z kurczaka zalać zimną wodą, dodać obraną, całą marchewkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziemniaki;1/2 natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody. Sposób przygotowania:Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler(...)drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.Na końcu, do ugotowanej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Boczek wędzony można zastąpić wędzonymi żebarkami. Żeberka należy gotować do miękkości, następnie wyjąć z wody, obrać z mięsa i dodać je do zupy.Kasz
Gospodyni MiejskaPyszna, lekka zupa :) 0,5 kg pieczarek 1 l wody 1 szkl. mleka sojowego 2 nieduże cebule masło klarowane domowa vegeta kostka rosołowa warzywna sól pieprz Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. w garnku podsmażamy cebulę na maśle, po czym dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmniejszą objętość. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Mleko sojowe mieszamy
chwile dla mnieMiałam ochotę na lekką zupę, ale postanowiłam, że podstawowy przepis wzbogacę o kilka plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany
Pasja SmakuPodaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny(...)osobna, jak i wszystkie pozostałe części rośliny. Ewentualny pośpiech lub lenistwo na tym etapie przygotowania potrawy zdecydowanie nie popłacają. Botwinka 2015-05-30 21:28:58 Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa
Kulinarna PokusaPyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam
Kulinarny Pamiętnikobrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia
Moja Delicjacebulę i pietruszkę. Dodać podgotowane ziemniaki i białą fasolę. Wszystko zagotować doprawiając sokiem z cytryny, który sprawi, że zupa będzie miała piękny kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki, a gdy zupa lekko przestygnie połączyć w szklance śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy (dokładnie wymieszać!) i wlać do całości. Starajcie się jak najrzadziej podgrzewać zupę, ponieważ będzie zmieniała kolor z bordowego
zabawa smakiem